Anasayfa
05-01-2016
Çocuklarımıza okumayı sevdirelim
Bizim gibi azınlık toplumlarının sosyo kültürel gelişimi için okumanın önemi çok büyüktür. Fakat ne yazık ki toplumumuzda gerek büyükler, gerekse çocuk ve gençlerimizin yeterince okumaya önem vermedikleri görülmektedir. Okumak deyince, sadece kitap okumak akla gelmemelidir. Kitabın yanı sıra dergi ve gazete okumak da ufkumuzun genişlemesi açısından son derece önemlidir.

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırabilmek için buna çocuğumuz daha okumayı öğrenmeden önce başlanmalıdır. Bebeklikten itibaren çocuk resimli kitapları tutmaya ve onlara bakmaya alışmalıdır. Çünkü sanılanın aksine kitap okuma alışkanlığı, çocukta okumaya başlamakla birlikte gelişmez. Tam tersine, çocuk okumayı öğrenmeden önce kitapla tanışmalı, ona alışmalıdır.

Kitap, çocuğun hayal gücünün ve yaratıcılığının gelişmesinde büyük rol oynar. Hayal gücü ve yaratıcılık, kitaplardaki masal ve hikayelerle gelişir. Çocuk kitap sayesinde farklı olaylar ve yaşamlar öğrenir, duyguları gelişir. Kitap okuyan çocuk dilini de geliştirir. Toplumumuzda çocuklarımızın iyi bir Türkçe konuşarak anadillerinin düzgün bir şekilde kullanabilmeleri ve kelime hazinelerinin zenginleşebilmesi açısından okumak büyük önem taşımaktadır. Bunun için de çok küçük yaşlardan işe başlamak gereklidir.

1,5-2 yaşlarından itibaren bol resimli kitaplar çocuğun ilgisini çeker. 3 yaşından sonra da yine bol resimli masal ve hikaye kitapları çocuğun ilgisini çekebilmektedir. Özellikle de kitaplardaki hayvanları göstererek bunların seslerini de taklit etmek çocuğun çok hoşuna gider. 3 yaşına kadar çocukların dikkati çabuk dağılabildiği için kitap okuma, gün içinde kısa süreli iki-üç kez yapılmalıdır. 3-6 yaş dönemindeyse, çocukların dil becerileri hızlı bir şekilde geliştiği için, kitap okuma süreleri biraz daha uzun olabilir. Bu dönemde masallar, hikayeler, tekerlemeler, çocuğun ilgisini çeker. Çocuk aynı masalı onlarca kez okumaktan zevk duyar. Bu tekrarların çocuğun öğrenmesindeki etkisi büyüktür. Bunun için de anne-babalar, sıkılmadan aynı masalı okuyup anlatmalıdırlar.

Çocuklar anne babayla vakit geçrimeyi çok severler. Kitap okumanın kazandırılmasında bu beraberlik çok önemlidir. Çünkü çocuk, anne babayla kitap okurken mutlu olur. Kitap okumaya alışır ve sever.

Çocuğun okula başlamasıyla birlikte ilgisini çeken kitap türleri değişir. Bu dönemde daha az resimli, kahramanları çocuklar olan, fıkraların, bilmecelerin olduğu kitapları tercih eder. Ayrıca doğa ve hayvan konulu kitapları da çok sever. 10 yaşından sonra çocuk, soyut düşünceye geçtiği için, macera ve mizah konulu kitapları seçer. Ayrıca, hobileri varsa, kendi hobileriyle ilgili kitapları seçer.
12 yaşından sonra da artık ergenliğe geçişle birlikte, büyüklerin okuduğu romanları okumaya başlar. Bu dönemde çocuklar dergi ve gazetelere de ilgi gösterirler.

Çocuğa kitap seçerken ailenin yardımcı olması gerekir. Onun yaşına ve ilgi alanına göre kitaplar seçilmelidir. Çocuğun seçtiği kitaplar alınırken de, kitabın içeriği, kullanılan dil ve dilbilgisine dikkat etmesi gerektiği çocuğa anlatılmalıdır.

Çocuğumuzu bilgisayar ve televizyondan uzak tutarak kitaplara yaklaşmasını sağlayabilmek bir aile için büyük başarıdır. Bunun için de anne baba ve diğer aile fertleri de televizyon ve bilgisayardan uzak durmaya gayret göstererek ve kitap okuyarak çocuğa örnek olabilmelidir.

Çocuklarınızla birlikte bol okumalı, sağlıklı mutlu bir yıl geçirmenizi dilerim...

5 Ocak 2016 Salı 20:54