Anasayfa
29-02-2016
Çocuklarda tırnak yeme nedenleri
Bu haftaki yazımda, pek çok çocuk ve gençte rastlanabilen tırnak yeme sorunundan bahsetmek istedim.

Çocukların yüzde 33’ü, ergenlerin de yüzde 40-45’inin tırnak yediğini yapılan araştırmalar göstermiştir. Aile içi rahatsız edici bir durum olmasına rağmen, çocukları bu alışkanlıktan vazgeçirmek de biraz zordur. Anne baba olarak bir çoğumuz bu durumla karşılaşmışızdır ve çocuğumuzu da pek çok kez uyarmak zorunda kalmışızdır.

Tırnak yemenin nedenlerini araştırdığımızda bunun altında bir çok sebebin yattığını görebiliriz. Çocuk ya da gençlerin, daha çok birbirlerine kızdıklarında, aile ile tartıştıklarında, okulda kendilerini ifade edemediklerinde, aile ya da öğretmenden baskı gördüklerinde, kardeş kıskançlıklarında tırnak yiyerek içsel sıkıntılarını gidermeye çalıştıklarını görebiliriz. Anne babası ayrı olan ya da evde gergin bir ortamın süregeldiği ailelerde de çocuklarda bu davranış görülebilir. Ayrıca aile veya öğretmenleri tarafından aşağılanan, sürekli azarlanan, eleştirilen cezalandırılan çocuklarda da tırnak yeme görülebilir.

Bazen de normal bir aile ortamına sahip çocuklarda da buna rastlanabilir. Bu çocuklar da aşırı mükemmelliyetçi, her zaman başarılı olmak için hırs yapan çocuklardır. Genellikle de zeki çocuklardır.

Çocuğun bu olumsuz durumuna çözüm getirebilmek için anne baba ve öğretmenlerin de yakın ilgi ve çabası gerekir. Çocuk küçükken bu davranış görüldüğünde, ona çok üstüne gitmeden bunu yapmaması gerektiği uygun bir dille anlatılmaya çalışılmalıdır. Üzerine gidip baskı arttıkça çocuk bunu inadına yapacak ve problem büyüyerek daha çok yerleşecektir.

“Tırnaklarını yemekten vazgeç”, demek yerine, o bu hareketi yaparken, kendisinin dikkatini başka bir şeye çekmek, eline meşgul olabileceği bir şeyler vermek, onun unutmasını sağlayabilir. Ancak eğer çocuğun tırnak yemesinin altında, önemli bir psiklolojik neden varsa, zaten bu problem ortadan kalkmadıkça çocuk bundan vazgeçmeyecektir. Bunun için de, öncelikle aile içinde bir sorunun olup olmadığı, ya da kardeş kıskançlığının hangi boyutlarda olduğu araştırılmalıdır. Aile sorunlarını çözmeye çalışmalı, çocuklara yansıtmamalı, kardeşler arasındaki eşitlik ve dengeyi kontrol edebilmelidir. Aksi takdirde çocukta tırnak yemeye neden olan bu gerginliğin sebebini bulmak yerine, onu azarlamak, korkutmak, cezalandırmak daha ağır duygusal sorunların ortaya çıkmasına zemin hazırlayacaktır. Ayrıca yine çocukta gerginlik oluşturan duygusal ve korku, gerilim filmlerinin izlenmesine de aile izin vermemelidir. Çünkü bu tür filmler çocuğun ruh halinin bozulmasına ve dolayısıyla da bir takım davranış bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadırlar. Çocuk korku filmi izlerken, oradaki olayı yaşıyormuş hissine kapılarak karmaşık duygularla tırnaklarını yiyebilir. Okulda da tırnak yiyen çocuklara öğretmen, daha anlayışla yaklaşarak bu davranışın nedenlerini araştırmalıdır. Çünkü çoğu zaman sınıfta kendini ifade edemeyen, derslerini iyi bildiği halde cesaret gösterip parmak kaldıramayan öğrencilerde de bu davranışa rastlayabiliriz. Bu gibi durumlarda, öğretmen çocuğu cesaretlendirerek teşvik etmelidir.

Ergenlik döneminde de iç dünyalarında pek çok fırtınalar yaşayan gençlerde tırnak yeme sıkça görülmektedir. Bu davranışlarıyla ergen bazı mesajlar vermeye çalışmaktadır. Aileden gelen aşırı baskılar, aile-ergen arasındaki çatışmalar, okulda arkadaşlarıyla yaşanan olumsuzluklar ve anlaşmazlıklar, toplum içerisinde gencin kendini yalnız hissetmesi ve tatminsizlik duyguları, onun karmaşık bir ruh hali yaşamasına neden olan bir takım sebeplerdir. Genç de bütün bunların sonucunda, tırnak yeme gibi çeşitli davranış bozuklukları ile içindeki sıkıntıyı dışa vurmaktadır. Burada aileye düşen görev, çocuğa daha sevecen ve daha fazla ilgiyle yaklaşarak, onun problemlerine destek olabilmektedir.
Bütün çabalara rağmen bu alışkanlık devam ederse, bir uzmandan yardım almak yapılabilecek en doğru davranıştır.

Çocuklarınızla mutlu sorunsuz bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

29 Şubat 2016 Pazartesi 17:46