Anasayfa
08-03-2016
Bilgisayar ve televizyonun çocuklara zararları
Televizyon ve bilgisayar artık her eve girmiş durumda olduğu için haliyle çocuklar da ister istemez bağımlılığa kadar varabilen ekran mağduru olmaktalar ne yazık ki!

Genellikle çocuklar evdeki boş zamanlarını televizyon ve bilgisayar ile geçiriyorlar. Ancak ailenin buna çok fazla izin vermemesi ve sınır koyabilmesi de son derece önemli. Ancak ne yazık ki aileler bunu pek de becerememekte!

Yapılan araştırmalar televizyon ve bilgisayara aşırı düşkün olan çocukların, yazı yazma ve kitap okuma konusunda ilgisiz kaldıklarını göstermekte. Dolayısıyla da okuldaki başarısızlıkların nedenlerinden biri de televizyon ve bilgisayar olmakta kuşkusuz!

Ayrıca sürekli televizyon izleyen ve bilgisayarla vakit geçiren çocuklarda özellikle de erkek çocuklarında şiddete eğilim görülmekte. Televizyon ve bilgisayar çocuğun sanal bir dünyada yaşayarak, asosyal olmasına neden olmakta. Bunun dışında, sürekli televizyon izleyen çocuklar abur cubur yemekten, dengesiz beslenerek obez olma tehlikesiyle de karşı karşıya kalmaktadır. Çünkü hareketsizlik, çocuğun beslenme ve fiziki gelişiminde olumsuzluklara sebep olabilmekte.

Yine geç saatlere kadar televizyon izleyen ya da bilgisayarın başında kalan çocuklarda, uyku sorunları da görülebilir. Çünkü çocuk, uykusunu alamadığı için yorgun uyanır ve bu da onun veriminin azalmasına ve okulda başarısız olmasına yol açar. Burada önemli değinmek istediğim bir nokta da, çocuk odalarına konulan televizyon ve bilgisayarların çocuk için ne kadar sakıncalı olduğudur. Bu büyük bir hatadır. Çocuğun hem uykusuz kalmasına, hem de bol miktarda radyasyon almasına neden olmaktadır.

Doğal olarak çocuk televizyon da izleyecek, bilgisayarla da vakit geçirecektir. Çünkü televizyonun çocuk için iyi programlar seçildiği takdirde eğitici bir yanı da vardır. Bilgisayar da çocuğun el- göz koordinasyonunu geliştirir. Ancak bunlar için ayrılan zaman çok önemlidir. Onların yerine çocuğu sosyal ve spor aktivitelerine yönlendirmek daha faydalıdır.

Aileler televizyonda çocuğun izleyebileceği yararlı, eğitici, öğretici programları seçerek izlemesine izin vermelidir. Bilgisayar oyunları oynaması kısıtlanmalıdır. Çocuk program bitince televizyonu kapatmayı öğrenmelidir. Ayrıca anne de çocuğu kontrolsüz bir şekilde ekran karşısında bırakmamalıdır. Anne baba da televizyon ve bilgisayara ayırdıkları zamanın kısıtlı olmasına dikkat ederek çocuğa iyi örnek olabilmelidirler.

Eğitimcilere çocuğun ekran ile olan ilişkisinin şu sınırlar çerçevesinde olması gerektiği görüşündedirler:

Ekran başında kalma süreleri (Televizyon ve bilgisayar için geçerli):

0-3 yaş: olabildiğince ekrandan uzak tutulmalıdır, ekran başında vakit geçirmemelidir.

3-6 yaş: günlük toplam süre 20-30 dakikayı geçmemelidir.

6-9 yaş: günlük toplam süre 40-50 dakikayı geçmemelidir.

9-12 yaş: günlük toplam süre 60-70 dakikayı geçmemelidir.

12 yaş üzeri: günlük toplam süre 120 dakikayı geçmemelidir.

Çocukların internet kullanma yaşı da genel olarak ilkokul çağıdır. 7 yaşından itibaren çocuğa internet kullanımı öğretilebilir. Ancak internete aile şifresi mutlaka konulmalıdır.

Ayrıca çocuğa sosyal medya siteleri hesap açma yaşını 13 olarak belirlemiştir (facebook ve twitter) ancak uzmanlar bunun 16 yaştan önce olmaması gerektiği fikrindedirler.

Yine cep telefonu da çocuğa lise çağından önce alınmamalıdır. Uzmanlara göre MP3 ve MP4 çalar, ipod gibi gereçler de anacak çocuğun çok ısrarcı olduğu durumlarda alınabilir.

Çocuğun boş zamanlarını değerlendirmesi için zeka oyunları, kitap, dergi okuma, arkadaşlarıyla sinemaya gitme, kırlara çıkarak yürüyüş ve spor yapma gibi faaliyetlere yönlendirerek onu televizyon ve bilgisayardan uzaklaştırmak mümkün olabilir.

Çocuklarınızla birlikte, ekrandan uzak, farklı alternatifler keşfederek keyifli bir hafta geçirmenizi dilerim.

8 Mart 2016 Salı 13:17