Anasayfa
21-03-2016
Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
Gerek aile, gerekse çocuk için önemli bir sorun olan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bizim toplumumuzda da pek çok aile için sıkıntı teşkil etmekte.

Dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi bazen tek başına bazen de ikisini birlikte görebiliriz. Dikkat eksikliği olan çocuklar dikkatlerini uzun süre bir yere ya da bir şeye veremezler. Başladıkları işin sonunu getirmekte zorlanırlar. İşlerini düzensiz ve dağınık yaparlar. Bir işten diğerine atlarlar. Dikkat ve ilgileri çabuk dağıldığı için karşılarındakileri dinleyemezler. Yaptıkları işlerde hatalar yaparlar. Ders çalışırken acele ederler, bir an önce bitirmeye çalışırlar. Çeşitli bahanelerle sık sık çalışma masasından kalkarak derse ara verirler. Sınıfta da öğretmeni takip etmek yerine başka şeylerle ilgilenirler. Sınıfta sıkıldıkları için arkadaşlarıyla konuşurlar, onlara laf atarlar ve onların da dikkatini dağıtmaya çalışırlar. Ya da sessiz ve dalgın oturarak öğretmeni dinlemezler. Sınavlarda da acelecilikleri yüzünden bildiklerini bile yanlış yazabilirler.

Dikkat eksikliği okul öncesi dönemde pek farkedilmeyebilir. Zeka düzeyi iyi olan, özel bir öğrenme güçlüğü olmayan çocuklarda da dikkat eksikliği 3. ve 4. sınıftan sonra daha fazla hissedilmeye başlar. Çünkü dersler daha ağırlaşmıştır ve iyi takip edilmesi gerekir.

Dikkat eksikliği olan çocuklar özellikle televizyon karşısında ve bilgisayar oyunları ile uzun süre vakit geçirebilirler. Bu durum çocukta dikkat sorunu yokmuş izlenimi verir. Bu çocuklar sosyal ortamda da konuşurken, dikkatleri çabuk dağıldığı için konudan konuya atlayabilirler. Oyunlarda da kuralları takip etmekte zorlandıkları için uyumsuzluk gösterirler.

Hiperaktif çocuklar ise yerlerinde duramaz, devamlı kıpır kıpırdırlar. Kendi yaşıtlarından her zaman daha hareketlidirler. Her şeye karışırlar. Mobilyaların üzerlerinde gezer ve sürekli koşarlar. Bir iş yaparken, hatta yemekte bile sık sık ayağa kalkıp dolaşırlar. Elleri, ayakları sürekli hareket halindedir. Elleriyle sürekli bir şeyle meşgul olurlar. Sonuçlarını düşünmeden tehlikeli işlere girişirler.

Hiperaktir çocuklarda okul öncesinde de sürekli bir hareketlilik gözlenir. Ancak hiperaktivite çocuğun yaşı büyüdükçe azalmaya başlar. Dikkat eksikliği ise uzun süre devam edebilir. Bu özelliklerdeki çocuklar, öğretmenlerinden sık sık uyarı alırlar. Kendilerini derse veremedikleri ve dikkatleri de çabuk dağıldığı için, normal bir zeka düzeyine sahip de olsalar dersleri çoğu zaman zayıftır.

Çocuğun bu aşırı hareketliliğinden dolayı aile onu eve kapatıp dışarı çıkartmak istemez. Ancak başka çocuklarla görüşmesi kısıtlanan çocuk, daha da problemli olup özgüvenini kaybeder.

Bu çocuklara ve ailelere yardım edilmesi gerekir. Bunun için de çocuk ve aile psikososyal açıdan desteklenmelidir. Okulda öğretmenin davranışları da çok önemlidir. Öğretmen ve aile işbirliği yaparak çocuğa yardımcı olmalıdır. Bir uzmanın da yardımıyla çocuğun davranışlarının düzeltilebilmesi için çalışılmalıdır.

Çocuklarınızla problemsiz, keyifli bir hafta geçirmenizi dilerim.

21 Mart 2016 Pazartesi 14:31