Anasayfa
04-05-2016
Çocuklara verilecek mahremiyet ve cinsellik eğitiminin önemi
Aileleri en çok zorlayan ve endişelendiren konulardandır, mahremiyet ve cinsellik. Özellikle 3-5 yaşlarında çocuk, cinsellikle ilgili merakı sonucu kendi bedeni ve de anne babasının ya da yakınlarının bedensel özelliklerini keşfetmeye çalışır. Çocuğa gerek kendi mahrem yerlerini kimseye dokundurmaması, gerekse kendisinin de başkalarına dokunmaması gerektiği uygun bir şekilde anlatılmalıdır. Çocukta bu merakın pekişmemesi için de onun yanında anne babanın soyunması ve çıplak dolaşması son derece yanlıştır. Anne baba yatak odasının kapısını kapalı tutarak, çocuğa da isterse kendi odasının kapısını da kapatabileceğini ve oranın ona ait özel bir yer olduğunu söylemeleri gerekir. Çocuğun bazı konularda gereğinden fazla bilgilendirilmesi de çocukta erken uyarılara neden olabilir. Bu durum çocuğun cinsel gelişimi açısından sakıncalıdır.

Çocuk cinsellikle ilgili sorular sorduğunda onu tatmin edebilecek cevaplar verilmelidir. “Aman” diyerek konuyu değiştirmeye çalışmak onun yanlış yerlerden, yanlış bilgiler almasına sebep olacaktır. Hatta çocuğun merak ettikleri onun yaşına uygun bazı eğitici kitapların da yardımıyla anlatılabilir. Bu konuyla ilgili onların yaşına uygun eğitici kitaplar mevcuttur.

Mahremiyet eğitiminde ailenin temel olarak bilmesi gereken bazı konular vardır. Çocuğa özellikle “izin verirsem dokunabilirsin” bilincini kazandırabilmek için onun üstünü değiştirirken soyarken çocuktan izin alınmalıdır. “Üstünü değiştirebilirmi yim, bluzunu çıkartabilir miyim” diye sorulması çocukta “bedenim bana aittir” bilincinin gelişmesine destek olacaktır.

Çocuğu öpmeden önce ondan “seni öpebilir miyim” diyerek izin almak da çocukta “izin verirsem dokunabilirsin” bilincinin oluşmasında etkilidir. Özellikle 4 yaşından itibaren çocuk evin içinde ya da dışında çıplak dolaşmaması gerektiğini ve giysilerini kendi çıkarıp giyebilmeyi öğrenmiş olmalıdır. Yine 4 yaşından itibaren anne baba ile banyoda çıplak olarak bulunmaması gerektiği kendisine öğretilmelidir. Yine 4 yaşından itibaren çocuk, tuvaletin özel bir mekan olduğunu bilerek kapısını kapatmayı ve genital bölgelerinin görülmesinden rahatsızlık duymayı öğrenmiş olmalıdır.

4 yaşından itibaren çocuğun elbiseleri herkesin içinde değiştirilmemeli, mümkünse çocuk elbiselerini kendi değiştirebilmelidir. Ancak bunu beceremiyorsa anne ya da bir büyüğü yardımcı olmalıdır.

Yine 4 yaşından itibaren çocuğun odasına izin alınıp girilmesi hem onun kişiliğine saygı hem de çocuğun rahatsız olduğu bir durumda itiraz edebilme becerisi kazandırılması açısından önemlidir.

Sonuç olarak çocuğa verilebilecek bu “temel davranış refleksi” yani “haya duygusu” onun toplum içinde karşılaşabileceği bazı tehlikelerden de kendisini koruyabilmesi için yardımcı olacaktır.

Çocuklarımıza mahremiyeti öğretebilmek için bu temel kurallara dikkat ederek, onların sıkıntı yaşamadan toplum içinde güvenli bir şekilde yaşamalarına yardım etmeye çalışmalıyız.

Yanlış cinsellik bilgileri edinmekten ve internet tuzağına düşmekten onları koruyabilmeliyiz. Doğru cinsellik eğitimi vererek ve mahremiyeti öğreterek çocuklarımıza yardımcı olmalıyız.

Sağlıklı ve keyifli bir hafta geçirmenizi dilerim.

4 Mayıs 2016 Çarşamba 11:59