Anasayfa
11-05-2016
Çekingen çocuklara nasıl yardımcı olabiliriz
Çekingen çocuk, annesinin yanından ayrılmayan, arkadaşlık kuramayan, kendisine yaklaşıldığında geri çekilen çocuktur. Güvensiz ve huzursuzdur. Okulda da genellikle tek başına bir köşede oturmayı tercih eder. Ancak öğretmenin teşvikiyle oyunlara katılabilir. Sınıfta da arka sıralarda oturmayı tercih eder. Parmak emerek, ileri geri sallanarak ya da saçlarını, kulaklarını çekiştirerek huzursuzluğunu belli eder.

Bu çekingenliğin nedenlerine baktığımızda, genellikle ailenin ya çok fazla korumacı ya da çok fazla baskıcı olduğunu görebiliriz. Çekingen çocuk genellikle grup faaliyetlerine katılmak istemez. Sınıftaki faaliyetleri de uzaktan izlemeyi tercih eder. Becerebildiği halde, özgüveni olmadığı için ne resim yapmayı ne de diğer el becerileriyle uğraşmayı istemez. Başarısız olacağını, diğer çocukların kendisiyle alay edeceklerini düşünür. Ancak öğretmen kendisiyle birebir ilgilendiğinde ve kendisinin de başarabileceği ona söylendiğinde bir işe girişir. Önemli olan öğretmenin kendisine sevgi ve ilgiyle yaklaşıp desteklemesidir. Çünkü o, ancak övüldüğü ve takdir gördüğü zaman güven duyup faaliyete geçebilir.

Çekingen çocuk sınıfta söz almak istemez. Söz alsa bile sesi kısık çıkar. Öğretmenin çocuğu konuşturabilmesi için bir hayli uğraşması gerekir.Öğretmen onunla daha fazla ilgilenip daha çok kendisine yaklaşırsa, o da daha rahat kendini ifade edebilecektir. Ayrıca öğretmen çocuğa yardımcı olarak, okulda arkadaş çevresi oluşturabilmesini ve anneden bağımsız olabilmeyi sağlayabilir. Dolayısıyla çekingen çocuğun öncelikle okulda sosyalleşebilmesi için öğretmenin büyük desteği gerekir. Öğretmen ve aile işbirliğiyle çocuğa nasıl yardımcı olunabileceği de planlanabilir. Öğretmen sınıfta çekingenlik gösteren çocuğun hangi derslerde daha yaratıcı olabilecğini keşfederek ona göre çocuğa yaklaşmalıdır. Çocuk anaokulundaysa çamur, kil, kum, boya gibi malzemeleri daha çok kullanması için teşvik edilerek, onun rahatlamasına ve yaptığı el becerileriyle özgüveninin gelişmesine yardımcı olunabilir.

Yine gerek okul öncesi, gerekse ilkokul döneminde, çekingen çocuklar çeşitli faaliyetlere yönlendirilmelidir. Mesela derneklerimizde faaliyet gösteren, folklor, müzik, tiyatro v.s. gibi çalışmalara onları teşvik etmek çok faydalı olacaktır. Ayrıca sınıflarda çeşitli piyeslerin düzenlenmesi çocukların rahatlaması ve özgüven gelişimi için de çok önemlidir.

Aile de çekingen çocuğu arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirebilmesi için çaba göstermelidir. Çocuğun çekingenliğini atabilmesi için, eve arkadaşlarını davet ederek, onlarla oynamasına müzik dinleyip dans etmelerine izin verilmelidir.

Çekingen çocuk sportif faaliyetlere yönlendirildiğinde de iyi sonuçlar alınabilir. Yüzme, basket, voley, futbol, hatta karate, çocuğun özgüveninin gelişmesine ve sosyalleşmesine destek sağlayabilecek spor dallarıdır.

Sonuç olarak, çocuklarımızın sosyal, başarılı, mutlu bireyler olarak yetişmelerini arzu ediyorsak, onların sorunlarına çare arayarak, sorunsuz ve mutlu büyüyebilmeleri için yardımcı olmaya çalışmalıyız. Ayrıca çocuğun okulda da başarılı olabilmesi için öğretmenleriyle sürekli diyalog içinde olmamız gerekir. Çocuğun okul durumu, arkadaşlarıyla olan ilişkileri sürekli takip edilerek, olumsuz bir durumla karşılaşıldığında yardımcı olabilmek çok önemlidir.

Çocuklarınızla birlikte keyifli bir hafta geçirmenizi dilerim.

11 Mayıs 2016 Çarşamba 11:47