Anasayfa
23-05-2016
Çocuğumuza Okuma Alışkanlığı Kazandıralım
Okumak, çocuğun zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminde önemli bir uyarıcıdır. Bunun için de her anne baba, bebeklikten başlayarak çocuğa kitap okumayı alışkanlık haline getirmelidir.

Çocuğumuzun duygusal gelişiminde sevgi, şefkat ve güven sözcükleri çok önemlidir. Bu nedenle de çocuklar, kendilerine sevgi ve güven ileten kitaplara büyük ilgi duyarlar. Anne ve babanın bunu temel alarak çocuklarına okuyacakları kitapları seçmeleri gerekir.

1 yaşından başlayarak çocuklara resimli kitaplardaki hayvanları, eşyaları anlatarak, onların kitapla tanışmasını sağlayabiliriz. Bu kitaplar onun kelime haznesinin gelişmesinde çok faydalı olacaklardır. Çocuğumuza ne kadar fazla konuşur ve okursak, ona ne kadar çok şey anlatırsak, o da o kadar erken ve düzgün konuşacaktır.

2-3 yaşlarındaki çocuklar, kendilerine resimli masal kitaplarının okunmasından çok haşlanırlar. Bu kitaplardaki hayali kahramanlarla kendilerini özdeşleştirirler. Bunun için de dikkat etmemiz gereken, bu öykü kahramanlarının çocuğumuza iyi örnek olabilecek özelliklerde olabilmeleridir. Yani kitap seçerken, şiddet ve korku içeren kitaplar seçmekten kaçınılmalıdır. Sevgi ve güveni öğreten kitaplar tercih edilmelidir.

Her gün belirli saatlerde çocuğa bu kitaplardan okuyarak, onun kitapla tanışması sağlanabilir. Kendimiz okuduktan sonra da, çocuğumuzdan anladıklarını bize anlatmasını isteyebiliriz. Çocuk okuduklarımız dışında da bazı şeyler katarak anlatabilir. Bu durumda, onu eleştirmek yanlıştır. Çünkü bu, onun gelişiminin bir parçasıdır ve onun kendi hayal dünyasını bize yansıtmaktadır. Önemli olan çocuğun olayları anlatırken kullanacağı kelime sayısı ve konuşmasındaki akıcılıktır.

6-7 yaşlarında çocuk, daha çok, doğa, hayvan ve çocuk konulu öyküler tercih eder. 6 yaşındaki çocuk, yatağa yatarken, yarım saat kendisine kitap okunmasını, ya da kendisinin okumasını ister. Bu dönem, çocuğun okumaya karşı ilgisinin pekiştirilmesi açısından en uygun dönemdir.

10-12 yaşlarından sonra çocuklar, kitap konusunda kendi tercihlerini yapmaya başlarlar. Erkekler genellikle spor, bilim, macera kitapları seçerken, kızlar romantik, duygusal, öykü ve şiir kitaplarını seçerler.

Çevremde gözlemlediğim kadarıyla, çocuk ve gençlerimizin okumaya karşı çok da ilgili olmadıkları dikkatimi çekmekte, ne yazık ki! Ancak bunu aşabilmek yine kendi elimizde olduğu için, anne baba olarak, iyi birer rol model oluşturabilmek için, her zaman okuduğumuz bir kitabın olmasına özen göstermeliyiz. Hem kendimiz okuyarak, hem de daha okumayı öğrenememiş olan küçük çocuklarımıza da sürekli kitaplar okuyarak, buna öncülük etmemiz son derece önemlidir. Gerek kendimizin, gerekse çocuklarımızın dil gelişimi ve toplumumuzun sosyo – kültürel gelişimi açısından kitap okumaya vereceğimiz önem çok büyük olmalıdır. Çünkü okumak toplumları geliştirir ve sosyo – kültürel yapıyı kuvvetlendirir. Bireylerin, dolayısıyla da toplumların gelişimine katkı sağlamanın yanı sıra bakış açılarının da çeşitliliğine katkı sağlar.

Çocuklarınızla birlikte bol okumalı ve okutmalı günler dilerim.

23 Mayıs 2016 Pazartesi 13:32