Anasayfa
08-06-2016
Çocuğun hayali arkadaşı
Bir çok aile çocuğunun tek başına oynarken yanında bir arkadaşı varmış gibi, onunla konuştuğuna tanık olmuştur. Hatta bu hayali arkadaşın çoğu zaman bir adı bile vardır. Gezmeye giderken “Anne arkadaşım Ayşe de bizimle gelebilir mi?” gibi sorular da, bu hayali arkadaşın çocuk için ne kadar değerli olduğunun bir göstergesidir. Bu görünmez arkadaşların yanı sıra, çocuklar bazen oyuncaklarını da, bir bebek, ya da bir ayıcık hayali arkaşadaş olarak görebilirler.

Hayali arkadaş çocuğun gelişiminde önemli rol oynar. Genellikle 3-5 yaşlarında görülür. Yapılan araştırmalara göre, hayali arkadaşı olan çocukların, zeki, yaratıcı ve hayal güçlerinin son derece gelişmiş olduğu tespit edilmiştir.

Çocuğun gelişiminde, hayali arkadaşın pek çok faydaları vardır. Bu arkadaş çocuğun korkularını yenmesinde yardımcı olur. Onun problem çözme becerisini arttırır. Çocuğun duygularını öğrenebilmek için, onun hayali arkadaşıyla olan konuşmalarını dinlemek, iyi bir ipucudur. Özellikle aile içinde yaşanan sıkıntılı dönemlerde, anne-baba ayrılığı, yeni bir kardeşin gelişi, aile içinde yaşanan ölümler, sağlık problemleri, yeni bir eve taşınma, çocuğun yuvaya başlaması, ya da okul değiştirmesi gibi olayların ortaya çıktığı zamanlarda, hayali arkadaşla oynanan oyunlar daha sıklaşır. Bu sayede çocuk iç sıkıntılarını dışarı atarak rahatlamaya çalışır. Çocuğun hayali arkadaşıyla konuşmaları, ona hissettirmeden dinlendiğinde, onun sorun ve sıkıntılarını öğrenmek kolaylaşır. Çocuk bazen annenin yerine geçerek, annesinin ona davrandığı gibi davranır, bağırır, azarlar. Ya da baba evde baskı uyguluyorsa, o da hayali arkadaşına aynı şekilde davranır. Anne baba kendi davranışlarını çocuğun davranışlarında izleyerek hatalarını anlayabilirler.

Aile çocuğa hiç bir zaman bu arkadaşıyla ilgili sorular sormamalıdır. Çünkü o zaman çocuk bunu gizlemeye çalışacak ve fısıltıyla konuşacaktır. Bu da çocuğun yaratıcılığına engel olabilecektir. Ailenin bu konuda endişe etmesi gereken durum ise, çocuğun başka arkadaşalarının olmaması ve diğer çocuklarla arkadaşlık kuramama durumudur. O zaman da bunun sebeplerinin araştırılması gerekir. Çünkü başka çocuklarla oynamak istemeyen, arkadaşları olmayan çocuğun, başka bir sorunu olabileceği düşünülerek, bir uzmandan yardım istemek daha doğru olacaktır. 5 yaşından sonra da, artık hayali arkadaşın devreden çıkması gerekir. Çünkü çocuk, artık okula başlamasıyla birlikte, yaşıtları ile daha fazla zaman geçirmenin ve oyun oynamanın daha eğlenceli olduğuna inanarak, hayali arkadaşını unutur. Zaten çocuk, okula başladıktan sonra, anne baba çocuğun arkadaşlarının doğum günlerine, çocuk tiyatrolarına, sosyal ve sportif faaliyetlere katılımını sağlayarak onun sosyalleşmesine destek olmalıdırlar. Çünkü çocuk sosyalleşerek, gerek okulda gerekse arkadaşlık ilişkilerinde başarılı olabilecektir.

Çocuklarınızla güzel bir hafta geçirmenizi dilerim.

8 Haziran 2016 Çarşamba 12:55