Anasayfa
14-12-2016
Çocuğumuza kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz?
Çocuklar okumayı öğrenmeden çok önce, kitapla tanışmalıdırlar. Bebeklik dönemlerinden itibaren çocuk resimli kitaplara bakmaya başlamalıdır. Hepimizin zannettiği gibi, kitap okuma alışkanlığı, çocukta okumaya başlamayla birlikte gelişmez. Tam tersine çocuk, okumayı öğrenmeden kitapla tanışmalı, ona alışmalıdır.

Kitap, çocuğun hayal gücünün ve yaratıcılığının gelişmesine yardımcı olur. Hayal gücü ve yaratıcılık, kitaplardaki masal ve hikayelerle gelişir. Çocuk, kitap sayesinde farklı olaylar, yaşamlar öğrenir, duyguları gelişir.

Bebeklik döneminde bol resimli, az yazılı kitaplar ilgi çeker. 3 yaşına kadar çocuk, eşyaları ve hayvanları, bu resimli kitaplarla öğrenir. 3 yaşından sonra da yine bol resimli hikayeler anlatan kitaplar, çocuğun ilgisini çeker. Özellikle kitaptaki hayvanları göstererek, bunların seslerini taklit etmek, çocuğun çok hoşuna gider. 3 yaşına kadar çocukların dikkati çabuk dağılabildiği için, kitap okuma, gün içinde kısa süreli iki- üç defa yapılmalıdır. 3-6 yaş döneminde ise, çocukların dil becerileri hızlı bir şekilde geliştiği için, kitap okuma saatleri biraz daha uzun olabilir. Bu dönemde masallar, tekerlemeler, kısa hikayeler, çocuğun ilgisini çeker. Aynı masalı yüzlerce kez okumaktan zevk duyarlar. Bu tekrarların çocuğun öğrenmesinde büyük etkisi vardır. Bunun için de, anne – babalar, sıkılmadan aynı masalı okuyup anlatmalıdırlar.

Çocuklar, anne – babayla vakit geçirmeyi çok severler. Çocuğa kitap okuma alışkanlığının kazandırılması açısından da bu beraber geçen zamanlar çok önemlidir. Çünkü çocuk, anne – babayla kitap okurken mutlu olur. Kitap okumaya alışır ve sever. Ayrıca çocuğun sıkılmaması için, hikayelerdeki kahramanların seslerini taklit etmek, çocuğu eğlendirir ve sıkılmasını önler.

Çocuğun okula başlamasıyla birlikte, ilgisini çeken kitap türleri de değişir. Çocuk bu dönemde, daha az resimli, kahramanları çocuklar olan, fıkraların, bilmecelerin olduğu kitapları tercih eder. Ayrıca doğa ve hayvanların konu edildiği kitapları da çok sever.

10 yaşından itibaren çocuk, soyut düşünceye geçtiği için, macera ve mizah konulu kitapları seçer. Ayrıca çocuğun hobileri varsa, ki çoğunun vardır, kendi hobileri ile ilgili kitapları seçer.

12 yaşından sonra da, artık çocuklar ergenliğe geçişle birlikte, büyüklerin okuduğu romanları okumaya başlarlar. Bu dönemde dergi ve gazetelere de ilgi gösterirler.

Bizlerin aile olarak görevi, çocuğa mümkün olduğunca kitap okuması için ve kitap alırken yardımcı olmaktır. Kitap seçerken en önemli nokta, çocuğun yaşına ve ilgi alanına uygun kitaplar olmasına dikkat edilmelidir. Hikaye ve masal kitaplarının yanı sıra, çocuğa bilmece, bulmaca, fıkra kitapları, dergiler ve resimli ansiklopediler alınmalıdır. Ayrıca çocuğa kendi kitaplarını seçme fırsatı da verilmelidir. Kitabın içeriği, kullanılan dil, dilbilgisi çok önemlidir. Öğretmenlerin de kitap seçme konusunda çocuklara yardımcı olması gerekir.

Son olarak da çocuğa kitap okuma alışkanlığını kazandırabilmek için, küçük yaşlardan itibaren ailece oturup kitap okumak çok önemlidir. Evin içinde anne – babanın sürekli okudukları kitaplar, dergi ve gazetelerin olması çocuğun da okuması için iyi örnek teşkil edecektir.

14 Aralık 2016 Çarşamba 14:05