Anasayfa
02-01-2017
Çocuğumuzun ilk sözcükleri
Her anne babanın en büyük arzularından biri de çocuklarının ilk kelimelerini duymaktır. Çocuğun daha ilk sözcükleri söylemesiyle birlikte de ebeveyne bazı görevler düşmektedir.
Bebeğiyle hiç konuşmayan ya da çok az konuşan annenin çocuğunda, normal olmayan bir sessizlik görülmektedir. Aynı şekilde çocuğu konuşturmaya zorlayan annelerin çocuklarında da konuşmayı reddetme görülebilir.
Bebekle konuşmaya, onun çıkardığı sesleri destekleyerek başlamak gerekir. Bebeğin çıkarttığı sesler desteklendikçe onun da öz güveni gelişerek bu eylem devam edecektir. Annenin tepkisiz kaldığı durumlarda, bebek ses çıkartmaktan vaz geçebilir. Önemli olan, çocuğu zorlamadan desteklemektir. Nasıl ki tuvalet eğitiminde de çocuğa baskı yapıldığı zaman tuvaletini söylememekte ısrar ediyorsa konuşması için baskı yapıldığında da aynı sonuç alınacaktır. Bunun için de çocukların konuşmaları karşısındaki aşırı ilgi ya da ilgisizlik eşit değerdedir. Çocuğu normal bir şekilde desteklemek gerekir.
Büyükler çocuğa düzenli konuşmaya devam etmeli çocuktan karşılık gelmediğinde de yorum yapılmamalıdır: “Bu çocuk neden konuşmuyor, acaba bir sorun mu var” gibi çocuğa kaygı verecek sözler, konuşmayı olumsuz etkileyerek geciktirebilir.
Bazı ebeveynlerin de çocuğu konuşturmak için yapmadıkları şaklabanlık kalmaz. Bu gibi durumlarda kendileri sıkıntı yaşarlar, çocuk daha fazla inat ederek doğru kelimeyi söylemez. Bazen de anne baba aşırı mükemmelliyetçi bir yaklaşımla, çocuk konuşurken, düzgün söyleyemediği kelime ya da cümleleri düzeltmeye girişirler. Bu durum çocukta kekemeliğe neden olabilir. Nasıl olsa çocuk zamanla kelimeleri düzgün söylemeyi öğrenecektir. Çok fazla müdahele etmek yanlıştır. Anne babanın yapması gereken, çocukla düzgün bir şekilde konuşmaktır. Onun hatalı konuşmasını düzeltmeye çalışmak ne kadar yanlışsa, onun konuştuğu gibi konuşmak da o derece yanlıştır.
Çocuğun yeni konuşmaya başladığı dönemde ona bol bol düzgün cümlelerle konuşmak, onun dil gelişimini hızlandırarak kelime hazinesini zengileştirecektir. Özellikle de toplumumuzdaki genç anne babaların çocukları yeni konuşmaya başladığında, onlara düzgün bir Türkçe’yle konuşup düzgün cümleler kurmaları, çocukların anadilinin iyi bir temele oturup gelişmesine yardımcı olacaktır.
Çocuğun kişiliğinin ve öz güveninin gelişiminde anadilin doğru konuşulması büyük önem taşır. Güzel bir hafta dilerim.

2 Ocak 2017 Pazartesi 18:35