Anasayfa
06-02-2017
Çocuklar Neden Yalan Söylerler
Anneler genellikle küçük çocukların yalanlarından endişe duyarlar. Ancak küçük yaşlarda söylenen bu yalanlar “yalan” olarak nitelendirilebilecek durumlar değildir. Bunlar çocuğun normal gelişim seyrinin bir özelliğidir ve çoğu zaman çocuğun hayal dünyasının ürünüdürler. Çünkü çocuklar küçük yaşlarda yalanla gerçeği ayırdedemezler. Bu durum, üç yaşlarında başlayıp, beş yaşlarına kadar devam edebilir. Çocuk büyüyüp yanlışı doğrudan ayırmaya başladığında, bu yalanlar da sona ermelidir. Ancak bundan sonra devam ederse merak edilmeli, yalanların sebepleri araştırılmalıdır. Ayrıca bazı önlemlerin de alınması gerekecektir.

Anne baba ve öğretmenler çocuğa hiç bir zaman yalan söylememelidir. Onlar ne kadar dürüst davranırsa, çocuk da o kadar dürüst davranacaktır.

Çocuk istenmeyen davranışlar gösterdiğinde ona mümkün olduğunca yumuşak yaklaşmak ve onu anlamaya çalışmak gerekir. Ona sert davranıldığında o da agresif tavırlar sergileyerek kendini haklı göstermek için yalana başvurabilecektir.

Çocuklara hiç bir zaman baskı ve tehdit uygulanmamalıdır. Katı kurallar konulmamalıdır. Onlarla her zaman arkadaş gibi konuşarak yumuşak davranarak diyalog kurulmaya çalışılmalıdır. Çocuğa sert davranılıp şiddet uygulandığında, o da kendini savunmak için yalana başvurabilir.

Aile her zaman çocuğun sıkıntılarını dinleyip, sorunlarına çözüm arayarak ona yol göstermelidir. Başına kötü bir şey geldiğinde, ailesinin her zaman onun yanında olabileceğini, ona yardım edebileceğini çocuk bilmeli ve buna inanmalıdır.

Çocuk hiç bir zaman başka çocuklarla kıyaslanmamalıdır. “Bak Ali senden daha iyi notlar almış”, “Ayşe senden daha zeki” gibi kıyaslamalar, çocuğu yaralayabilir ve yanlış düşünceler geliştirmesine, olumsuz davranışlar sergilemesine ve ailesine olan güvenini yitirmesine neden olur.

Anne babalar her zaman çocuğa iyi örnek olabilmelidir. Onun yapmasını istemediğimiz şeyleri bizler de yapmamalıyız. Eğer aile dürüst ve düzgün davranırsa, arkadaşlarıyla, komşularıyla iyi geçinirse, çocuk da bunu örnek alarak, yalandan uzak düzgün ve doğru davranışlar gösterecek dürüst olmayı tercih edecektir. Unutulmamalıdır ki, aile çocuğun aynasıdır. Çocuk her zaman anne baba ve ailenin diğer fertlerine bakarak, onları izleyip örnek alarak, toplum içindeki davranışlarını şekillendirecektir.

Çocuklarınızla güzel sohbetli, keyifli bir hafta dilerim.

6 Şubat 2017 Pazartesi 19:12