Anasayfa
27-02-2017
Serkeşlik Dönemi : 2,5 Yaş
İki buçuk yaş çocuk gelişiminde özel bir dönem olarak kabul edildiği için, bu dönemin özelliklerini sizlerle paylaşmak istedim.

Serkeşlik evresi ya da Nativizm dönemi de denilen bu dönemde çocuk dengesiz, kararsız, olumsuz, inatçı ve isyankardır. Büyüklerin sözünü dinlemez, hatta denilenin aksini yapar. Her şeyi kendi yapmak ister, çevresinden yardım kabul etmez. Hareketlidir, her şeye dokunmak ister. Bu dönem her çocukta görülebilen doğal bir geçiş dönemidir. Çocuk bebeklikten çocukluğa geçmektedir. Bazı uzmanlar bu dönemi “İlk ergenlik dönemi” diye adlandırırlar. Anne baba çocuğun bu dengesiz davranışlarına karşı çıktığında, çocuktaki olumsuzluk ve inatçılık daha da artabilir.

2,5 yaş bir dönüm noktasıdır. Çocukta kas ve sinir gelişimi henüz tamamlanmamıştır. Bunun için de ne yapmak istediğini bilemez ve sinirlenerek isyankar davranışlar sergileyebilir. Bir şeyi elde edebilmek için saatlerce ağlar, elde ettikten sonra da tatmin olmayarak ağlamaya devam edebilir. Çok acıktığını söyler, fakat en sevdiği şeyi bile yemeyi reddedebilir. Ne istediğini tam olarak bilemez. Huzursuzdur. Sık sık “niçin?” sorusunu sorar. En sık kullandığı kelimeler de “hayır” ve “yapmayacağım”, “istemiyorum” gibi olumsuz kelimelerdir. Çocuk tam bir bunalım içerisindedir.

Ailenin çocuğa yardımcı olabilmesi için bu dönemin özelliklerini iyi bilmesi gerekir. Çocuk kendisine uygulanacak olan disipline karşı koyabileceği için, onun bu olumsuz davranışlarını görmezden gelmek gerekir. Çocuğumuz öfke nöbetleri geçirirken de onunla ilgilenmeden ve tartışmadan ilgisini başka şeylere çekebilmek gerekir. Ya da çocuk öfke krizine girdiğinde, anne babanın sakin ve sabırla onun gözlerine bakarak, ciddi bir ifadeyle kendisini anladıklarını göstererek ona yaklaşmak ve onunla diyalog kurmaya çalışmak, başka bir çözüm şekli olabilir. Bu iki çözümden birini kullanarak kendisine yaklaşmak, onun sakinleşmesine yardımcı olabilecektir. Ayrıca da bu yaştaki çocuğun hatalarını görmezden gelerek, daha çok başarılarını övmek, mesela yaptığı bir resmin ne kadar güzel olduğunu söylemek, ya da yaptığı yap – boz oyunlarında ne kadar başarılı olduğunu söyleyerek onu takdir etmek, çocukta özgüven gelişimini destekleyecektir.

2,5 yaşındaki çocuğun gelişiminde bazı oyun ve oyuncaklar da önemli yer tutar. Çocuğun paylaşmayı öğrenebilmesi için, başkalarına bir şeyler vermesini gerektiren oyunlar oynaması uygundur. Ayrıca kas ve sinir sistemini geliştirebilecek, vurmalı, basmalı, üflemeli oyuncaklar, müzik aletleri, enerjisini boşaltabileceği zıplama, koşma, ayak ucunda yürüme, tek ayak üzerinde yürüme, top oyunları gibi oyunlar oynaması da çok faydalı olacaktır. Bu oyun ve oyuncaklar, onun gerginliğini alarak, sakinleşmesini sağlayacaktır. Ayrıca çok parçalı oyun setleri, resim yapma, boyama çalışmaları, sayı oyunları, bu yaşta çocuğun gelişimine katkı sağlayan oyunlardır.

Son olarak, çocuğu dışarıya çıkartıp dolaştırmak, bahçede, parkta oynamasına fırsat vermek de onu sakinleştirecektir. Geçici bir dönemdir, çocuğa destek olmak gerekir.

Çocuklarınızla güzel diyaloglar içinde mutlu bir hafta dilerim.

27 Şubat 2017 Pazartesi 17:40