10-04-2017
Çocuklarda algı bozukluğu
Bazı çocuklarda zeka düzeyinin normalin üstünde olduğu halde, öğrenme ve algılamada bozukluklar görülebilir. Bu sorunlar doğuştan itibaren ortaya çıkarak hayat boyu da devam edebilirler. Algılama sorunu, dil gelişimi, konuşma, okuma-yazma ve matematik becerilerini etkileyen bir sorundur. Dolayısıyla da kişinin eğitim hayatını, mesleğini, günlük faaliyetlerini olumsuz etkileyebilir.
Bür çocuğun zekası normal yada normal üstü olmasına rağmen, dinleme, düşünme, anlama, kendini ifade etme, okuma yazma ve matematik becerilerinde yaşıtlarına ve zekasına oranla düşük başarı göstermesi, çocukta algı bozukluğu ve özel öğrenme güçlüğünün olduğunu göstermektedir. Bu durum, toplumda % 1-15 arasında değişmektedir. Özel öğrenme güçlüğü olan çocukların anne babalarında da benzer sorunlar olma ihtimali normalden 5-15 kat daha fazladır. Erkek çocuklarda ve sol eli baskın olanlarda, bu duruma daha sık rastlanmaktadır. Bu sorun bazen hiperaktivite ile beraber de görülebilir.
Algı ve özel öğrenme sorunu, çocukta okul öncesi dönemde, dil gelişiminde, konuşma bozukluğu, motor gelişiminde yetersizlik (yani kendi özel işlerinde zorlanmalar, sakarlıklar, çizim becerilerinde zorlanmalar gibi), bazı kavramları öğrenmede güçlükler (sayıları, alfabeyi, saati, haftanın günlerini öğrenememe gibi), olarak ortaya çıkmaktadır.
Okul döneminde de çocuğun okuldaki başarısı, kendi zekasına göre ve yaşıtlarına oranla düşüktür. Okumada da, okuma hızı ve niteliği açısından yaşıtlarından daha geridir. Bazı harflerin seslerini öğrenemez, harfin şekli ile sesini birleştiremez. Yaşıtlarına göre, yazısı okunaksız ve çirkindir. Sınıf düzeyine göre yazı yazması yavaştır. Yazı yazarken de bazı harfleri karıştırır. Mesela: b-d, m-n gibi. Heceleri atlar, yada harf, hece ekler. Sınıf düzeyine göre imla ve noktalama hataları yapar. Küçük büyük harf, noktalama, hece bölme hataları yapar. Yazı yazarken kelimeler arasında boşluk bırakmaz, yada bir kelimeyi iki-üç parçaya bölerek yazar. Odası, çantası, kitap ve defterleri, giysileri dağınıktır. Defter ve kitaplarını kötü kullanır. Yazı yazarken gereksiz satırlar atlar, yada aralarda boş sayfalar bırakır. Gün, yıl, ay, mevsim kavramlarını karıştırır. Saati öğrenmekte zorlanır. Sözel ifade zorluğu vardır. Duygu ve düşüncelerini anlatmakta zorlanır. Konuşurken düzgün cümleler kuramaz, heyecanlanır ve takılır.
Algı sorunu ve öğrenme güçlüğü olarak tanımlayabileceğimiz bu durumun tedavisinde, problem olan alana yönelik eğitim desteği verilmesi gerekir. Çocuğun zorluğu hangi alanda ise mesela okuma yazma, konuşma zorluğu, uyum zorluğu, algılama sorunu gibi, bu alanda eğitimi desteklenmelidir. Ayrıca çocuğun ailesinin tutumları da incelenerek, bir uzman yardımıyla çocuğa yaklaşılmalıdır.
Aile ve çocuk yakından takip edilerek, çocuğun zayıf olduğu alanların desteklenmesi ve ailenin yanlış tutumlarının değiştirilmesi için uzmanın desteği çok önemlidir. Bunun yanısıra, çocuğun özgüveni açısından, diğer yeteneklerini geliştirebilmesine yardımcı olunmalıdır. Sporda başarılıysa spora, müzikte başarılıysa müziğe yönlendirilmesi gibi durumlar çocuğun özgüveninin gelişmesine destek sağlayacaktır.
Çocuklarınızla mutlu, sorunsuz bir hafta geçirmeniz dilekleriyle...
10 Nisan 2017 Pazartesi 18:03