Anasayfa
09-07-2018
Yaz tatilinde sporun önemi
Uzun bir aradan sonra, yeniden merhaba diyerek, çocuklarınızla birlikte güzel bir yaz tatili geçirmeniz dilekleriyle yazıma başlamak istiyorum.

Tatil deyince akla dinlenmek gelir elbette. Ancak çocuklarımızın bu dönemde yapabilecekleri spor etkinlikleri büyük önem taşıyacaktır.

Özellikle çocuğumuzun bilgisayar ve televizyondan uzaklaştırmak boş zamanlarını kaliteli bir şekilde doldurabilmesine yardımcı olmak gerekir. Burada sporun devreye girmesi çok faydalı olacaktır. Zira spor, çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimine büyük katkı sağlamaktadır.

Amerikalı araştırmacılar, spor yapan çocukların hafızalarının kuvvetlendiğini, reflekslerinin daha hızlı çalıştığını ve bu çocukların daha yaratıcı olduklarını, yaptıkları araştırmalar sonucunda kanıtlamışlardır. Aynı zamanda yapılan başka araştırmalar da, spor yapan çocukların derslerinde daha başarılı olduklarını, liderlik ve güven duygularının daha fazla gelişmiş olduğunu göstermiştir.
Çocuklara sporu sevdirebilmek için onları küçük yaşlardan başlayarak kısa yürüyüşlerle spora alıştırabiliriz. Daha sonraları da, çocuğun ilgi duyduğu, zevk aldığı spor dalına ağırlık vererek, onu yönlendirebiliriz.

Televizyon ve bilgisayar başında yaz tatilini geçirmesine engel olabilmek için çocuğu spora yönlendirmek iyi bir çözümdür. Bunun için ailece yürüyüşler yapmak, bisikletlerle dolaşarak zaman geçirebilmek iyi sonuçlar verecektir. Ayrıca çocuğa paten gibi malzemeler alarak, onuparklara, bahçelere götürmek, oyunlar oynayıp zamanını verimli bir şekilde geçirebilmesini sağlamak da çok önemlidir. Çocuklarımıza, kendi çocukluğunuzda oynadığımız artık bilinmeyen bazı oyunları öğretebiliriz. Böylelikle de çocuk bilgisayardan uzak tutulabilir. Çünkü yeni şeyler öğtenmek çocuklara her zaman cazip gelebilir.

Şehrimizde bulunan spor tesislerinden de faydalanarak, çocuklarımızın futbol, basket, voley gibi spor aktivitelerine katılımını sağlayabiliriz. Spor yapan çocuğun bedeni de daha sağlıklı gelişir. Televizyon ve bilgisayar başında çocuk, sürekli atıştırmayı düşündüğü için abur cubur ile beslenir. Spor yapan bir çocuk ise düzenli ve sağlıklı beslenmeyi öğrenerek iyi bir kemik ve kas gelişimine sahipolur.

Spor, çocuğun zeka gelişimini de olumlu etkileyerek daha iyi düşünebilme, algılayabilme ve problem çözebilme özelliklerini kuvvetlendirir. Spor yapan çocuk daha azimli ve daha çalışkan olurken, aynı zamanda disiplini de öğrenir. Bütün bunların sonucunda da özgüveni gelişmiş bir birey olarak yetişir. İleride yetişkin bir insane olduğunda da sağlam bir bedene sahip olmanın yanısıra, iyi bir ruh sağlığına da sahip olmanın avantajını yaşar.

Günümüzde madde bağımlılıkların artışının hepimiz farkındayızdır sanırım. Burada da sporu çocuğumuzun kötü alışkanlıklardan korunması için faydası çok büyüktür. Spor yapan çocuk, edindiği disiplin sayesinde kötü alışkanlıklardan uzak kalabilmektedir.

Aileler 5- 6 yaşlarından başlayarak, çocuklarını yüzme sporuna, 7-8 yaşlarından itibaren de jimastik, futbol gibi spor dallarına, 10 yaşından başlayarak da voleybol, basketbol gibi spor faaliyetlerine yönlendirmelidirler.

Tatilde buna daha fazla ağırlık vererek, yıl içerisinde de çocuğun dersleriyle birlikte, bir spor programı da hazırlayarak çocuğu yönlendirebilmek çok önemlidir. Spor disiplini edinen çocuk ona zarar verebilecek pek çok kötü alışkanlıklardan uzak durabilmeyi başarabilecek, kazandığı özgüven sayesinde de her zaman başarılı olacaktır.

9 Temmuz 2018 Pazartesi 14:39