Anasayfa
17-07-2018
Okuma alışkanlığının kazandırılmasında ailenin rolü
Kitap, çocuğun zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminde önemli bir uyarıcıdır. Bunun için de ebeveynler, çocuğa bebekliğinden başlayarak, düzenli olarak kitap okumayı bir görev bellemelidirler.

Çocuğun duygusal gelişiminde sevgi şefkat ve güven sözcükleri büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla da çocuklar, kendilerine sevgi ve güven ileten kitaplara daha fazla ilgi duyarlar. Anne ve babanın, bunu temel alarak, çocuklarına kitap seçmeleri gerekir.

1 yaşından itibaren çocuklara resimli kitaplar alarak, buradaki hayvanları, nesneleri anlatarak çocuğun kitapla tanışmasını sağlayabiliriz. Bu kitapçıklar, onun kelime haznesinin gelişmesinde çok faydalı olacaktır. Çocuğumuza ne kadar çok şey anlatır ve okursak, o da o kadar erken ve düzgün konuşabilecektir.

3-4 yaşlarındaki çocuklar, kendilerine resimli öykü kitaplarının okunmasını isterler. Bu kitaplardaki hayali kahramanlarla kendilerini özdeşleştirirler. Bunun için de dikkat edilmesi gereken, bu öykü kahramanlarının çocuğa iyi örnek olabilecek kahramanlar olmasıdır. Kitap seçerken, şiddet ve korku içeren kitaplar yerıne, sevgi ve güven duygularını geliştiren kitaplar seçilmelidir.

Her gün, belirli saatlerde çocuğa bu tür kitaplardan okuyarak, onun kitapla tanışmasını sağlayabiliriz. Kendimiz okuduktan sonra da, ondan bize anladıklarını anlatmasını isteyebiliriz. Çocuk, okuduklarımız dışında da bir şeyler katacaktır. Bu da onun gelişiminin bir parçasıdır. Çünkü çocuğun da kendi hayal dünyası vardır. Burada önemli olan, onun olayları anlatırken kullandığı kelime sayısı ve konuşmasındaki akıcılıktır.

6-7 yaşlarında çocuğumuz daha çok, doğa, hayvan ve çocukların konu edildiği öyküleri tercih eder. 6 yaşındaki çocuk, yatağa yattıktan sonra, yarım saat kendisine kitap okunmasını ya da kitaplara bakmayı ister. Bu dönem, çocuğun okumaya karşı ilgisinin pekiştirilmesi açısından en uygun dönemdir.

10-12 yaşlarından sonra çocuklar, kitap konusunda kendi tercihlerini yapmaya başlarlar. Erkek çocuklar, genellikle spor, bilim, macera kitaplarını seçerken, kızlar romantik, duygusal öykü ve şiir kitaplarını tercih ederler.

Anne babalar kendileri de kitap okuyarak çocuklara örnek olmalıdırlar. Çocuklarla birlikte kitap alışverişi yapmak, çocuklara da zevk verecektir. Türkçe kitapların yanısıra, yunanca kitaplar da alarak, onları okumasını sağlamalıyız. Ayrıca çocuklarımızı, derneklerimizde bulunan kütüphanelere de yönlendirerek oralardan faydalanmak için teşvik etmeliyiz.

Bol okumalı bir yaz tatili geçirmeniz dilekleriyle, esen kalın!

17 Temmuz 2018 Salı 11:38