Anasayfa
24-07-2018
Çocukta özgüven nasıl geliştirilir
Her ebeveynin arzusu ve amacı, özgüveni gelişmiş başarılı çocuklar yetiştirebilmektir.
İnsanın yaşamı boyunca gerek eğitim döneminde, gerek sosyal ilişkilerinde, gerekse çalışma hayatında başarılı olabilmesi için, kendine güven duyabilmesi son derece önemlidir. Bunun başarılabilmesi için de çocuklukta atılan temellerin sağlamlığı gereklidir. Öncelikle çocuğumuza her zaman söz hakkı vermekle işe başlamalıyız. Bu ona ne kadar çok değer verdiğimizi gösterir ve böylece özgüvenin temeli atılmış olur. Sık sık çocuğumuza ne hissettiğini, ne düşündüğünü sorarak, duygularını bize açmasında yardımcı olmalıyız. Çünkü konuşarak, içini dökerek rahatlayıp özgüveni de gelişecektir.

Bir başka önemli nokta da çocuğumuzla konuşurken ve onu dinlerken yüzüne bakarak bunu yapmaktır. Çocuğumuzun gözlerinin içine bakarak onu dinlemeliyiz. Ayrıca onun fikirlerine önem vermek de, özgüveninin gelişmesi için son derece önemlidir. Aile ile ilgili konularda da bazı kararlar alınırken, mesela tatile gidileceği zaman, ya da eve bir eşya alınması gerektiğinde, onun da fikrinin sorulması, çocukta kendisine önem verildiği duygusunun gelişmesine yardımcı olacaktır. Fikirleri sorulmayan çocuklar, kendilerine önem verilmediği duygusuna kapılırlar.

Çocuğun özgüveninin gelişmesi için, olumlu davranışlarını desteklediğimiz sürece, o da davranışlarına daha çok dikkat edecek ve güzel şeyler yapmaya gayret gösterecektir.
Çocuğa, yaşına uygun görevler vererek, kendisinde sorumluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olmalıyız. Yaşına uygun olarak, evde, bahçede bazı işler yapması, alışverişe gitmesi, anne babasına yardım etmesi onu mutlu edecektir. Yaptığı bu işler karşılığında da onu överek takdir etmemiz gerekir.

Çocuğumuzun özgüveninin gelişebilmesi için, ona yeterli zaman ayırıp, çeşitli konularda onunla sohbet etmek çok hoşuna gidecektir. Kendisinin endişe ve korkularını dinlemek, bunları aşabilmesi için ona yardımcı olabilmek, kendisine değer verildiğini gösterir.

Çocukta özgüvenin yok olmaması için, onu aşırı eleştirmekten kaçınılmalıdır. Aşırı eleştirici ailelerin çocukları güven duygusunu geliştiremezler. Kendilerini sürekli baskı altında hissederler. Dolayısıyla çocuk hata yaptığında onunla konuşarak, anlayışla bunu düzeltmeye çalışmak gerekir. Çocuğa bağırıp baskı uygulamak, onun korkarak içine kapanmasına neden olur. Özellikle de başkalarının yanında ona bağırıp aşağılamak, yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Çünkü çocuk, küçük düşürüldüğü hissine kapılarak, toplum içine girmekten korkup sıkıntı yaşayabilir. Bu da ‘sosyal fobi’ dediğimiz toplumdan, insanlardan korkma durumunu oluşturabilir.

Bütün bunların yanısıra, çocuğu başkalarıyla kıyaslamamak, her fırsatta onu ne kadar çok sevdiğimizi söylemek, onu övmek, başarılarını takdir etmek, birlikte sosyal faaliyetlere katılmak, kendisi için huzurlu ve mutlu bir aile ortamı sunabilmek, özgüvenin gelişmesine destek olacaktır.

Aile içinde, sevilen, fikri sorulan, fikrine ve düşüncelerine önem verilen, kendisine görevler verilen çocuk, kendisini değerli hisseder.

Bütün bunlar, özgüvenin gelişimi için temel taşlarıdır. Özgüveni gelişmiş bir çocuk da, sorunlarını tek başına çözebilen geleceğin başarılı bir yetişkin adayıdır.
Güzel bir hafta olması dilekleriyle.

24 Temmuz 2018 Salı 11:10