Anasayfa
07-08-2018
Aile içi anlaşmazlıkların çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri
Günümüzde yaşanan sosyo- ekonomik sıkıntılar, ne yazık ki pek çok aileyi çeşitli problemlerle karşı karşıya getirmekte! Bu problemler de ailenin içinde huzursuzluğa yol açarak çocukların da olumsuz etkilenmelerine neden olmakta.
Ailesinde sorunlar bulunan, anne babası sürekli tartışan çocuklar, okulda ve genel sosyal yaşantılarında bunu, çeşitli davranış bozukluklarıyla göstermektedirler.
Böyle bir ailede büyüyen çocuk, derslerinde genellikle başarısızdır. Çünkü onun düşünceleri, evdeki sorunlara ve tartışmalara odaklı olduğu için, derslerine yoğunlaşamaz.

Ne kadar zeki olursa olsun sınıfta düşük bir performans gösterir. Mutsuz ve içe dönüktür. Dikkati çabuk dağılır. Arkadaşlarıyla geçinemez. Sürekli bir huzursuzluk içerisindedir. Ailesine karşı kin duyguları besleyebilir. Kendisinin mutsuzluğuna neden oldukları için, onlardan nefret edebilir.

Anne babasının söylediklerinin tersini yaparak tepkisini belli eder, onların da mutsuz olmalarını ister. Bu huzursuzluk uyku problemlerine de neden olabilir. İyi uyku uyuyamayarak, korkulu rüyalar görerek, sık sık uyanır. Dolayısıyla sınıfta uyuklayarak dersleri takip etmesi de zorlaşır.

Ailesinde sorunlar yaşayan çocuk, onlara karşı duyduğu nefreti boşaltma ihtiyacında olduğu için, çevresindekilere karşı da saldırgan davranışlar gösterebilir. Arkadaşlarına, komşularına, onların eşyalarına evlerine, arabalarına, hayvanlarına zarar vermek isteyebilir. Ayrıca kendisine yönelik zarar verici davranışlarda da bulunabilir.

Bu çocuklarda, sıklıkla yalana başvurma da görülebilir. Çeşitli yalanlarla arkadaşlarını kandırmaya çalışır. Söylediği yalanlar da genellikle eksikliğini hissettiği şeylerle alakalı yalanlardır. Hayalinde canlandırdığı bazı olayları gerçekmiş gibi anlatabilir. Örneğin, anne babasından yeterli ilgi göremeyen, ya da şiddete maruz kalan çocuk, onların kendisini ne kadar çok sevdiklerini, ona sürekli hediyeler aldıklarını arkadaşlarına anlatarak hayalindeki anne babayı anlatmaya çalışır.

Bazen de hırsızlık yaparak dikkat çekmeye çalışmak da, mutsuz bir ailede büyüyen çocuğun olumsuz davranışlarındandır. Örneğin, ihtiyacı olmadığı halde arkadaşlarının eşyalarını çalarak, onların da mutsuz olması için bu eylemi gerçekleştirir.

Ergenlik döneminde ise, kötü arkadaş gruplarına katılan, sigara, alkol, hatta uyuşturucu kullanımı gibi, kötü ve zararlı alışkanlıklar görülebilir.

Bütün bu olumsuzlukları, önleyebilmek için, çocuklara huzurlu bir aile ortamı sunabilmek son derece önemlidir. Sıkıntılar ve sorunlar çocukların yanında dile getirilmemelidir. Ayrıca onların önünde tartışmak, kötü konuşmak, çocuklarda çeşitli travmalara yol açabilir. Bunların telafisi de son derece zordur. Mutsuz çocuklar, dolayısıyla da geleceğin mutsuz yetişkinlerini yetiştirmemek için, her anne baba kendi çıkarlarını bir tarafa atarak çocukları için fedakarlıklar yapmak zorundadır.

Mutlu, başarılı, özgüveni gelişmiş çocuklar yetiştirmek her zaman anne babanın elindedir. Onlara iyi örnek olabilmek, huzurlu ve sakin bir aile ortamı sağlayabilmek için çaba göstermek, her ailenin en önemli vazifelerindendir.

Çocuklarınızla huzurlu bir hafta geçirmeniz dilekleriyle…

7 Ağustos 2018 Salı 10:51