14-03-2019
Çocuk ders dışı zamanı nasıl değerlendirmeli?
Çocuğun okul dışındaki boş zamanlarının verimli bir şekilde değerlendirilmesinde ailenin yardımı ve desteği son derece önemlidir. Çocuğun boş zamanı oyunla geçirebileceği zaman dilimidir. Yani ders çalışmanın dışında, çocuğun oyun saatlerinin de verimli ve faydalı olabilmesi için oyunun önemi büyüktür. Ancak bu, hiç bir zaman bilgisayar ağırlıklı olmamalıdır. Aile mümkün olduğunca çocuğu bilgisayardan uzak tutmalı ve onun zihinsel ve sosyal gelişimine faydalı olabilecek oyunlar seçmelidir. Zira bilgisayar özellikle 5 yaşına kadar çok daha zararlıdır. Çünkü çocukların el kaslarının gelişimi olumsuz etkilenmektedir. Bunun yerine çocukların düğmeli, basmalı, sıkmalı, geçirmeli oyuncaklarla oynaması, onun kas gelişimine de yardımcı olacaktır. Yine masa oyunları, bilmece, bulmaca, yap – boz gibi oyunlar onun zihinsel gelişimine destek olabilecek oyunlardır. Top oyunları, tenis, saklambaç gibi oyunlar, çocuğun bedensel gelişimine katkıda bulunabilecek aktivitelerdir. Çocuk, oyunla toplumsallaşır, arkadaşlıklar kurar, kuralları ve yardımlaşmayı öğrenir. Oyun sırasında rahatlar, kendini özgür hisseder. Oyun oynarken çocuğu takip edersek, onun kişiliğiyle ilgili ipuçları yakalayabiliriz. Çünkü çocuk, içinde biriktirdiği bazı korkuları, sorunlarını oyun sırasında dışa vurabilir. Bunun için de anne babalar, çocuklarını grup oyunlarına yönlendirmelidirler.
Boş zamanlarında, çocuğun kırlara, parklara, deniz kenarına götürülmesi, onun zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlayacaktır. Çocuğumuzla birlikte, bitkileri, böcekleri, kuşları ve diğer hayvanları inceleyerek, fotoğraflarını çekerek, resimlerini çizerek, ona doğa ve hayvan sevgisini aşılayabiliriz.
Çocuk ders dışı zamanlarında evde pek çok şey yapabilir. Onun bol bol kitap ve dergi okumasını sağlayabilirz. Çünkü çocuğun dil gelişimi açısından bu son derece önemlidir. Çocuk, çok okuyarak düzgün konuşmayı öğrenip, kelime haznesini geliştirebilecektir. Çocuklarımızın başucunda mutlaka ders kitapları dışında, okuyabileceği ve sık sık değiştirebileceği kitaplar bulunmalıdır. Bu onun okumaya karşı hevesini arttırır ve okuma alışkanlığı kazandırır. Ayrıca ona alacağımız kitap ve dergiler, onun hem bilgi dağarcığını geliştirir, hem de düzgün bir şekilde konuşmasına yardımcı olabilir. Çocuğun okuduğu kitapları da anne babayla paylaşması ve konularını tartışabilmesi onun kendini ifade edebilme ve bir konuyu rahatça anlatabilme özelliğinin gelişmesine yardımcı olacaktır.
Yine boş zamanlarında çocuğa bazı ev işleri yaptırarak ev sevgisini aşılayabiliriz. Mesela: ufak tafek alışverişler yaptırmak, sofranın hazırlanmasında yardım istemek, toz aldırmak, çiçekleri sulatmak onda sorumluluk duygusunu geliştirecektir.
Ayrıca bazı hobiler edinmesi için de destek olunmalıdır; çeşitli el işleri, koleksiyonlar, resim yapma, müzik aleti çalma, bulmaca çözme v.s. gibi. Bu tür faaliyetler, onun ders dışı zamanlarını bilgisayarla geçirmesine de fırsat vermeyecektir.
Diğer önemli aktivitelerde sinema ve tiyatrodur. Ancak şehrimizde bunlar için çok fazla seçeneğin olmaması biraz üzücü ne yazık ki!
Yine de fırsatların değerlendirilmesi elbette faydalı olacaktır.
Son olarak da çocuk için büyük önemi olan sportif aktivitelere zaman ayrılması çok önemlidir. Zira sporla ilgilenen çocuk, kendisine zarar verebilecek uğraşlara vakit bulamaz.
Spor onu rahatlatarak, farklı arayışlara girmesine de engel olacaktır.
Sonuç olarak, çocuğumuzun iyi bir kişilik geliştirebilmesi için ona yarar sağlayabilecek koşulları değerlendirebilmek bizim görevimiz olmalıdır.
Keyifli bir hafta dilerim.
14 Mart 2019 Perşembe 12:19