Anasayfa
21-01-2020
Η κ. Σακελλαροπούλου εκλέγεται νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Με ευρεία πλειοψηφία πολύ μεγαλύτερη των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα κατά την πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να εκλεγεί στις 22 Ιανουαρίου η σημερινή πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στην θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόταση που κοινοποίησε με διάγγελμά του αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Να σημειωθεί ότι μετά την Ν.Δ. τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν την πρόταση του πρωθυπουργού για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Στο διάγγελμα του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του. Έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του δικαστηρίου, όπου διαμορφώθηκε μία πρωτοποριακή νομολογία για τα σωστά όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Η ίδια, άλλωστε, διετέλεσε και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος. Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της. Την ευθυκρισία της. Αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως. Όλοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της. Και, από όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια. Μία ανώτατη δικαστής στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σηματοδοτεί την προσήλωσή μας στην Δικαιοσύνη ως κεντρικού αρμού της Δημοκρατίας. Τη διάθεση της κοινωνίας να αρθεί πάνω από διχασμούς και κομματισμούς και να ζήσει με κανόνες, ασφάλεια και ευημερία. Αλλά και στο μέτωπο των διεθνών μας σχέσεων, αναδεικνύει το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδος να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο. Και ναι, η κυρία Σακελλαροπούλου είναι γυναίκα. Διακεκριμένη επιστήμων και ενεργός πολίτης. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Έ, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για την μεθόδευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, γνωστοποίησε όμως ταυτόχρονα την πρόθεση του κόμματός του να ψηφίσει την κ. Σακελλαροπούλου λέγοντας : « ειδικά σε θέματα κρίσιμα για το πολίτευμα και για τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας μας, οφείλουμε να ενεργούμε με υπευθυνότητα. Ο κος Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να τον αντιγράψει ή να τον ακολουθήσει στον ολισθηρό αυτό δρόμο της ανευθυνότητας. Έχω δηλώσει και από το βήμα της Βουλής ότι εγώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δε θα γίνω. Δε θα κάνω δηλαδή αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Και σήμερα δε πρόκειται να κάνω ότι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας. Παρά την απαράδεκτη διαχείριση της διαδικασίας της Προεδρικής εκλογής από πλευράς του. Παρά το προφανές και μεγάλο του σφάλμα, να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου, Εμείς δε θα προσθέσουμε ένα ακόμη σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κου Μητσοτάκη. Θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές. Και θα δώσουμε τη δυνατότητα η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία, καθώς έτσι αρμόζει για όποιον αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη – όπως το Σύνταγμα ορίζει- να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας».

Το Κίνημα Αλλαγής με ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής του ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου αποφάνθηκε επίσης θετικά υπέρ της πρότασης για την κ. Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, ήτοι 200 βουλευτές. Εάν δεν εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία ακολουθεί η δεύτερη που χρειάζεται πάλι πλειοψηφία διακοσίων βουλευτών, η τρίτη 180, η τέταρτη 151 και η πέμπτη με απλή πλειοψηφία των παρόντων. Κάτι όμως που σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαστεί.

21 Ocak 2020 Salı 17:36

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >