Anasayfa
25-11-2022
Όταν η ΕΥΠ ασχολείται και με τις «γλωσσικές ετερότητες»
Ο αρθρογράφος της Καθημερινής και πολύπειρος δημοσιογράφος, Πάσχος Μανδραβέλης, μάς προσέφερε στις 16 και 17 Νοεμβρίου μία μοναδικής αξίας μαρτυρία που καταγράφει στα όρια της καυστικής σάτιρας, τις πρακτικές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κατά την δική της πάντα υπηρεσιακή λογική (;) και αξιολόγηση.

Πρόκειται για την αλληλουχία δύο κειμένων που κάλυψαν για δύο συνεχόμενες ημέρες την αρθρογραφία του στην Καθημερινή και περιλαμβάνουν την καταγγελία του καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 προέδρου του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλη Νιτσιάκου, ο οποίος έγραψε τα εξής: «Ενώ το Επιστημονικό Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης Πολιτισμού Βλάχων μεταδιδόταν διαδικτυακά, παρέστη γνωστός υπάλληλος της ΕΥΠ από το κλιμάκιο Φλώρινας, ο οποίος με μεγάλο ενδιαφέρον και ορθάνοιχτα ώτα και οφθαλμούς (μέχρι αλληθωρισμού) δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο».

Πρόκειται για το πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Οι Βλάχοι της Ελλάδας, Ταυτότητα και Ετερότητες στον χώρο και τον χρόνο» το οποίο αξιολογήθηκε ως άξιο της παρακολούθησης από άνθρωπο της ΕΥΠ που ενδύθηκε τον μανδύα του «τελωνειακού», για να περάσει απαρατήρητος! Μάλιστα, όπως θα διαβάσετε στο πρώτο από τα δύο κείμενα, ο κ. Μανδραβέλης αναφέρεται σε δάκτυλο της ΕΥΠ σε απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη προκειμένου εκείνη να αλλάξει προηγούμενη απόφασή της για την “Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων”.

Παραθέτουμε και τα δύο κείμενα της 16ης και της 17ης Νοεμβρίου όπως ακριβώς δημοσιεύθηκαν στην Καθημερινή και αναρτήθηκαν και στην ηλεκτρονική της έκδοση. Το πρώτο κείμενο επιγράφεται ως «ΕΥΠ και στον Πολιτισμό» και το δεύτερο ως η «Η αξιολόγηση της ΕΥΠ».

ΕΥΠ και στον πολιτισμό
Η καταγγελία είναι εξαιρετικά σοβαρή. Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Νιτσιάκος, έγραψε τα εξής: «Ενώ το Επιστημονικό Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης Πολιτισμού Βλάχων μεταδιδόταν διαδικτυακά, παρέστη γνωστός υπάλληλος της ΕΥΠ από το κλιμάκιο Φλώρινας, ο οποίος με μεγάλο ενδιαφέρον και ορθάνοιχτα ώτα και οφθαλμούς (μέχρι αλληθωρισμού) δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο. Έλεγε δε σε όσους επιδίωξαν γνωριμία ότι είναι τελωνειακός!» (fb 13.11.2022).

«Κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Οι Βλάχοι της Ελλάδας, Ταυτότητα και Ετερότητες στον χώρο και τον χρόνο» ο κ. Νιτσιάκος κατήγγειλε από το βήμα ότι «εδώ υπάρχουν και άνθρωποι της ΕΥΠ και θα τα ακούσουν. Εμείς βγάλαμε live streming αλλά η ΕΥΠ έστειλε εδώ ανθρώπους που τους πληρώνουμε ως φορολογούμενοι ενώ θα μπορούσαν να είναι στο σπίτι τους και να ακούν… Ζούμε σε αστική δημοκρατία, σε φιλελεύθερο σύστημα. Δεν μπορεί ο κύριος αυτός να είναι εδώ και να παρακολουθεί και τα πηγαδάκια…» (epiruspost 13.11.2022).

Φυσικά, ελέω «απορρήτου», δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε Έλληνες πολίτες που έκαναν ένα επιστημονικό συνέδριο· εδώ δεν μάθαμε ποτέ γιατί παρακολουθούσε τον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Η παρουσία της όμως στο εν λόγω συνέδριο εξηγεί ένα παλιότερο μυστήριο.

Γράφαμε για «μια περίεργη (και προς το παρόν αναιτιολόγητη) πρωτοβουλία της κ. Λίνας Μενδώνη να ακυρώσει την ομόθυμη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής (του δικού της υπουργείου) για την επιχορήγηση του έργου “Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων” (…) Η απόφαση (332212/13-07-2021) ενεκρίθη από το υπουργείο και δημοσιεύθηκε στη Δι@ύγεια. Δύο μήνες μετά, παρενέβη η κ. Μενδώνη και αναδημοσίευσε την “απόφαση επί το ορθόν”. Οι 107 προτάσεις που είχαν εγκριθεί έγιναν 106, δίχως καμία αιτιολογία». Έλειπε η πρόταση που πήρε και τη μεγαλύτερη βαθμολογία από την αρμόδια επιτροπή και αφορούσε την ψηφιοποίηση μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων.

Είναι προφανές (και αυτό στηρίζεται και σε άλλα στοιχεία) ότι υπήρξε δάκτυλος της ΕΥΠ γι’ αυτή την ξαφνική μεταστροφή της κ. Μενδώνη. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε, αλλά πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να αναρωτηθούμε: τι σόι υπηρεσία είναι αυτή, που όχι μόνο μπορεί να περιφρονεί τη Βουλή (κορυφαίο θεσμό της Δημοκρατίας), αλλά ορίζει και τις πολιτικές των υπουργών; Ή όπως έλεγε και κάποιος παλιότερος: ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»

Η αξιολόγηση της ΕΥΠ
«Το εντυπωσιακό με την παρουσία υπαλλήλου της ΕΥΠ στο 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Οι Βλάχοι της Ελλάδας, Ταυτότητα και Ετερότητες στον χώρο και τον χρόνο» (που αναφέραμε χθες) είναι πως σχεδόν όλοι γνώριζαν την ιδιότητα του ανθρώπου που εμφανίστηκε ως «τελωνειακός». Λογικό διότι όλοι θυμόμαστε πως η «μυστική» υπηρεσία κάνει δημόσιες χοροεσπερίδες «του νόου ας μπέτε», που ‘λεγαν και σε μια ελληνική ταινία.

Το ερώτημα όμως, που αφορά και τις νόμιμες επισυνδέσεις, είναι άλλο και ουσιαστικό. Τι δουλειά κάνει η ΕΥΠ; Είδαμε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε και αστυνομία για να παρακολουθεί ένα κυβερνητικό στέλεχος που ασχολείτο με την πώληση εκτάσεων στη Ζάκυνθο.

Εξ αυτού του ερωτήματος προκύπτουν και κάποιες σημαντικές επίσης απορίες: Πώς αξιολογείται το έργο της; Υπάρχει περίπτωση αυτό να γίνει καλύτερο όταν κανένας (συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού της προϊστάμενου, πρωθυπουργού) δεν γνωρίζει τι κάνει; Και το τριτεύον ερώτημα: Τι δουλειά είχε η ΕΥΠ σε ένα επιστημονικό συνέδριο το οποίο μάλιστα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του Διαδικτύου; Μήπως ο «τελωνειακός» εμφανίστηκε εκεί μόνο και μόνο για να πάρει υπερωρίες και τα εκτός έδρας; Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ διότι υπάρχει το «απόρρητο».

Δεν μπορούμε φυσικά να δεχθούμε ότι υπάρχουν «εθνικοί λόγοι» για την παρακολούθηση των Ελλήνων Βλάχων. Ακόμη κι αν –50 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση– επιβίωσαν οι ψυχροπολεμικές λογικές με τις οποίες ιδρύθηκε και ανδρώθηκε η ΕΥΠ, λογικές που θέλουν τις ετερότητες δυνητικά όργανα τρίτων χωρών (όπως π.χ. λένε για τους μουσουλμάνους της Θράκης), υπάρχουν δύο στοιχεία που η πολιτική ανάλυση (σε επίπεδο γυμνασίου ή έστω λυκείου) το διαψεύδουν. Πρώτον, οι Βλάχοι ασπάστηκαν πριν από την απελευθέρωση το εθνικό αφήγημα και συνετέλεσαν τα μάλα στην ανοικοδόμηση του ελληνικού κράτους. Οι μεγαλύτεροι ευεργέτες (Αβέρωφ, Ζάππας, Στουρνάρας, Δούμπας, Τοσίτσας, Σίνας, Αρσάκης κ.ά.) ήταν Βλάχοι. Δεύτερον και κυριότερο, οι Βλάχοι δεν έχουν όμορο κράτος να προσβλέπουν, όπως θέλουν κάποιες τραβηγμένες θεωρίες για άλλες γλωσσικές μειονότητες.

Επομένως μάλλον τσάμπα πληρώσαμε το μεροκάματο του «τελωνειακού» και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι από τους πόρους της υπηρεσίας κατευθύνονται σε ανόητες επιχειρήσεις, αντί των πραγματικών απειλών της πατρίδας. Δεν γνωρίζουμε πόσοι «τελωνειακοί» κυκλοφορούν σε δημόσια συνέδρια του εσωτερικού, αντί να είναι π.χ. στην Τουρκία. Δεδομένου δε ότι η ΕΥΠ ασχολείται και με τις «γλωσσικές ετερότητες», έχουμε σκεφθεί το ενδεχόμενο να παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης λόγω της χαρακτηριστικής κρητικής προφοράς του;»

25 Kasım 2022 Cuma 17:10

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >