Anasayfa
07-11-2022
Με πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες και λίγο κόσμο η ημερίδα για την οικονομία
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με την Διεθνή Πρωτοβουλία Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας και τους ΑΗΕΡΑ «Ορφέας» Κομοτηνής διοργάνωσαν Συνέδριο με θέμα: «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας – Η Συμβολή των ΗΠΑ στην Οικονομική Ανάπτυξη και Σταθερότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», οι εργασίες του οποίου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο - Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με ώρα έναρξης 10:30μ.μ..

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Βουλής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πρόεδροι και στελέχη οργανισμών και φορέων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Το παρόν έδωσαν τελικά εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, καθώς και μια σειρά από γενικούς γραμματείς παραγωγικών υπουργείων.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με έμφαση στον τομέα των επενδύσεων και της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει γίνει ένας κρίσιμος ενεργειακός κόμβος με τον IGB, τον αγωγό που συνδέει την Ελλάδα με την Βουλγαρία. «Ιδιαίτερα η Κομοτηνή δέχεται πολύ σημαντικές επενδύσεις όπως είναι ο προγραμματισμένος υπερσύγχρονος αεριο - στροβιλικός σταθμός της MOTOR OIL και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2024. Μια πολύ σπουδαία επένδυση από την οποία θα προκύψουν 500 θέσεις για την κατασκευή του σταθμού και 100 στην συνέχεια από την λειτουργία του».

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι «η Θράκη αποτελεί ένα πρότυπο συνύπαρξης και συνεργασίας για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου. Είναι μια περιοχή που ανοίγει δρόμους συνολικά για τα κράτη και τα έθνη σε μια εποχή που δοκιμάζονται σημαντικά οι σχέσεις των ανθρώπων», τόνισε.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για το σχέδιο «Ακρίτας» με το οποίο, όπως είπε, «η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης και το διεθνές δίκαιο».

«Στο πλαίσιο αυτό, η δική σας πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η αναβαθμισμένη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ αποτελούν εγγύηση σταθερότητας και προοπτικών ανάπτυξης για τον ελληνικό λαό αλλά και όλους τους λαούς της περιοχής. Ένα πράγμα πρέπει να είναι απολύτως σαφές σε όλους τους γείτονες ότι δεν απειλούμε κανέναν αλλά δεν δεχόμαστε και απειλές από κανέναν», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την συμβολή τους στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας καθώς και στην ανάπτυξη και σταθερότητα της ΑΜ-Θ. «Συμβολή αναμφισβήτητη, πολύπλευρη και καταλυτική», όπως είπε.

«Η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά γεωπολιτικά, στρατιωτικά, αποκτά μια νέα πολιτική και στην αλλαγή αυτή η ΑΜ-Θ παίζει καταλυτικό ρόλο. Ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την συμβολή των ΗΠΑ τόσο στην σταθερότητα όσο και στην οικονομική ανάπτυξη», σημείωσε.

Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. «Η Ελλάδα φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση των γειτόνων μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, δρομολογεί σημαντικές επενδύσεις υποδομών όπως η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG της Αλεξανδρούπολης έτσι ώστε όχι μόνο να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκειά της αλλά και να καταστεί κόμβος διοχέτευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τα βόρεια για τις ανάγκες των δυτικών Βαλκανίων αλλά και της δυτικής Ευρώπης», επεσήμανε ο ίδιος.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, ανακοίνωσε στην διάρκεια της ομιλίας του ότι 1.210 νέοι κάτω των 41 ετών εντάσσονται στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με προϋπολογισμό 45 εκατομμυρίων ευρώ. Ο καθένας από αυτούς θα λάβει 35 έως 40 χιλιάδες ευρώ και από αυτά το 70% τα λαμβάνει προκαταβολικά. «Θέλουμε να γίνουν οι επαγγελματίες της υπαίθρου, οι επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα», τόνισε.

Ο κ. Στύλος εξήγγελλε ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες τίθεται σε διαβούλευση το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης όπου εκεί έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν και να υποβάλουν τα σχέδιά τους οι αγρότες με ένα ευρύ φάσμα επιλογών και προϋπολογισμό 230 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να πετύχουν την μείωση του κόστους παραγωγής.

Τέλος, η υφυπουργός Τουρισμού Μαρία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα βγούνε από το υπουργείο Τουρισμού προσκλήσεις ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ για τουριστικούς λιμένες, για την γαστρονομία, για τις ιαματικές πηγές, για τις προσβάσιμες παραλίες για πολίτες αναπηρία και για την τουριστική εκπαίδευση.

Να σημειωθεί ότι το παρόν στην ημερίδα έδωσε και πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα, Waleed Mohammed Hassan Ahmad Al Emad.

7 Kasım 2022 Pazartesi 12:01

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >