Anasayfa
11-04-2022
Τρία συνέδρια κρίνουν το μέλλον των κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα
Ο Απρίλιος και ο Μάιος θα είναι μήνες συνεδρίων για τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας που αναμένεται να αποτελέσουν βαρόμετρο για τις εξελίξεις των δώδεκα μηνών που απομένουν έως την τέλεση των επομένων βουλευτικών εκλογών, που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις προσδιόρισε για το τέλος της άνοιξης του 2023.

Πρώτος σε αυτό το συνεδριακό κρεσέντο εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αφού όμως προηγουμένως χρειάστηκε να μεσολαβήσουν αρκετές αναβολές εξαιτίας της πανδημίας και των συνεπειών που επέφερε στην καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες των κομμάτων.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 17 Απριλίου και σε αυτό ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να περάσει τις προτάσεις του για άμεση εκλογή της ηγεσίας και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από την βάση του κόμματος, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την απεξάρτησή του από τον έλεγχο των διαφόρων τάσεων που δρουν με την μορφή ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Πέρα από τη διαδικασία εκλογής της συλλογικής ηγεσίας, σημείο τριβής στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, δηλαδή αν αυτό θα παραμείνει στην «Ορθοδοξία» της Αριστεράς ή θα επιχειρήσει να καλύψει προγραμματικά το χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Σε επίπεδο ηγεσίας, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως τη δεσπόζουσα δύναμη στο χώρο της Κεντροαριστεράς την τελευταία δεκαετία, με διάθεση μαζικής διεύρυνσης του εκλογικού του ακροατηρίου. Στόχος, άλλωστε, για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να διαχυθεί το μήνυμα ότι «όλα αλλάζουν» στους κόλπους του, με το κόμμα να επιχειρεί να αναδείξει μια σύγχρονη «ευρωπαϊκή και αριστερή» ταυτότητα, με τα μέλη του ενεργά και σε ρόλο πρωταγωνιστών.

Ακολουθεί χρονικά το 14ο τακτικό συνέδριο της κυβερνώσας παράταξης που είναι η Ν.Δ., από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στην Αθήνα.

Ιστορικά τα συνέδρια των κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση επικυρώνουν θριαμβευτικά τις επιλογές της ηγεσίας του και του ίδιου του πρωθυπουργού και ειδικά όταν βρισκόμαστε ενόψει πολύ σημαντικών εκλογικών αναμετρήςεων όπως αυτές που ακολουθούν.

Αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν αμφισβητείται στο εσωτερικό του κόμματός του, στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες δεν μοιάζουν με εκείνες που τους εξασφάλισαν τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εκλογές του καλοκαιριού του 2019.

Από τότε μεσολάβησαν αλλεπάλληλες κρίσεις που άλλαξαν δραματικά το κλίμα ευωχίας των πρώτων μηνών της γαλάζιας διακυβέρνησης και των υψηλών δημοσκοπικών αποτυπωμάτων που απήλαυσε η Ν.Δ. κατά την πρώτη διετία της.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εκτόξευση της ακρίβειας και των τιμών της ενέργειας, η επισιτιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών και η επιβάρυνση των δημοσιονομικών μεγεθών πριν καν βγούμε από το τούνελ της πανδημίας και των δραματικών συνεπειών της, πάγωσαν τα χαμόγελα στο Μαξίμου και ανέστειλαν τις όποιες σκέψεις για πρόωρες εκλογές.

Αν και συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα με ψαλιδισμένο προβάδισμα σε σχέση με πριν λίγους μήνες, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πλέον να μην απορρίπτει εντελώς την προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας στο μέλλον. Γνωρίζει ασφαλώς ο ίδιος ότι υπό αυτές τις συνθήκες η κατάκτηση της αυτοδυναμίας με σύστημα απλής αναλογικής είναι στόχος ανέφικτος ενώ και σε περίπτωση δεύτερων εκλογών, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σήμερα την κατάκτηση αυτού του στόχου.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα παίξει το χαρτί της σταθερότητας σε έναν κόσμο ταραγμένο και γεμάτο από προκλήσεις και κινδύνους και ο ίδιος θα προβάλει το κόμμα του και τον ίδιο ως τους εγγυητές αυτής της σταθερότητας για την Ελλάδα.

Τρίτο κατά σειρά συνέδριο είναι αυτό του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής που θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 22 Μαΐου στην Αθήνα.

Ο νέος αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης υπόσχεται μια ολική επαναφορά για τον χώρο και τις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας, μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία το κόμμα του πλήρωσε με τεράστιο πολιτικό κόστος τις πολιτικές των μνημονίων που συνδυάστηκαν με τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την φτωχοποίηση ευρύτερων τμημάτων του πληθυσμού.

Μετά και τις υψηλές πτήσεις που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες το Κίνημα Αλλαγής, με ποσοστά που κινούνται μεταξύ 13 και 15%, διακηρυγμένος στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα της μεταπολίτευσης να επιστρέψει στο βάθρο του, διαμορφώνοντας με ένα μεγάλο ποσοστό στην κάλπη, τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας «σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης», όπως την περιγράφει.

Ο κ. Ανδρουλάκης φιλοδοξεί μέσα από εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την εκλογή οργάνων στις τοπικές κοινωνίες στις 8 Μαΐου, να εγκαταστήσει το όνομα του ΠΑΣΟΚ ως κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της ολικής επαναφοράς ώστε να επανασυνδεθεί με κοινωνικές δυνάμεις που αποστασιοποιήθηκαν από τον χώρο αυτό μετά το 2012.

Σε κάθε ευκαιρία ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει ότι η πρώτη Κυριακή των εθνικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής έχουν αξία, γιατί από αυτές μπορεί να προκύψει εντολή διακυβέρνησης και ευρύτερων συνεργασιών στο πλαίσιο πολιτικών συμφωνιών, βάζοντας δύσκολα στους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, που γνωρίζουν ότι πιθανότατα θα αναγκαστούν να συνομιλήσουν μαζί του για την επόμενη μέρα.

Είναι προφανές ότι μετά τον Μάιο, το τοπίο, βαδίζοντας προς τις εκλογές, θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται.

11 Nisan 2022 Pazartesi 15:03

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >