Anasayfa
06-08-2022
Οσμή “Water Gate” αναδύουν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της ΕΥΠ
H παραίτηση του γενικού γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη (ο οποίος είναι γιος της αδελφής του Κατερίνας, άρα και ανιψιός του) και αμέσως μετά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, μπορεί να έπεσαν ως «κεραυνοί εν αιθρία», αλλά κατέδειξαν με σαφήνεια ότι «κάτι πολύ μεγαλύτερο κρύβεται πίσω από την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών».

Σταχυολογώντας δημοσιεύματα από τις πιο μεγάλες ελληνικές ιστοσελίδες παρατηρούμε τα εξής πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την υπόθεση.

Υπεύθυνος για την ΕΥΠ και τις ενέργειές της με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου 2019, μόνο μία ημέρα μετά τις εκλογές τις οποίες κέρδισε η ΝΔ, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης.

Ο κ. Γ. Δημητριάδης, αν και τυπικά υπεύθυνος της ΕΥΠ, εν τούτοις είχε κρατηθεί μακριά από τον επικοινωνιακό θόρυβο που είχε προκαλέσει η ομολογία του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για παρακολούθηση των Ν. Ανδρουλάκη και Θ. Κουκάκη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα pronews.gr « ερωτήματα δημιουργεί η φράση «νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Τι σημαίνει “νόμιμη επισύνδεση”; Ότι η παρακολούθηση έγινε κατόπιν αδείας του αρμοδίου εισαγγελέως.

Αυτό το έχει δηλώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου. Όταν κλήθηκε να πάρει θέση για το ζήτημα, αρχικά ισχυρίστηκε ότι η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη έγινε από ιδιώτες ενώ στη συνέχεια, μόλις αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση από την ΕΥΠ ανασκεύασε, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να γνωρίζει διότι αυτό θα ήταν προβληματικό», προσθέτοντας ότι το βάρος της απόφασης και της τεκμηρίωσης την έχει η εισαγγελέας της ΕΥΠ!

Δηλαδή κάποιος εισαγγελέας είχε υπογράψει και εγκρίνει την παρακολούθηση Ν. Ανδρουλάκη και του Θ. Κουκάκη; Και το ερώτημα που προκύπτει είναι “με ποια στοιχεία τους παρακολουθούσαν;”.

Το ερώτημα είναι ακριβώς το ίδιο και με τον Θ. Κουκάκη: “ήταν ύποπτος για αντεθνικές πράξεις ή για διάπραξη εγκλημάτων του κοινού ποινικού δικαίου”;

Διότι, άλλη δικαιολογία δεν υπάρχει για να υπογράψει ένας εισαγγελέας την παρακολούθηση κάποιου. Γιατί, αν υπάρχουν τέτοιοι λόγοι, οι πολίτες πρέπει να το γνωρίζουν. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να ελεγχθεί και ο ίδιος ο εισαγγελέας...

Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση του Θ. Κουκάκη, υπάρχει εν εξελίξει από τον περασμένο Απρίλιο προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει πραγματοποιηθεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργοπούλου ».

Για την ιστορία, ανα αναφέρουμε ότι ο Θανάσης Κουκάκης είναι δημοσιογράφος και αρθρογράφος στο οικονομικό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό ρεπορτάζ μεγαλύτερη των 22 ετών.

Έχει εργαστεί στην «ΕΣΤΙΑ» και στο in.gr ως επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Τόσο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας όσο και ο άμεσα θιγόμενος από την υπόθεση των παρακολουθήσεων πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με δηλώσεις τους βάλλουν κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει.

«Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδουλάκης με δήλωσή του δόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ, ζήτησε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αλαζονεία» ενώ σημείωσε πως «η αίσθηση ατιμωρησίας τους κάνει ικανούς για όλα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις παραιτήσεις του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, κατήγγειλε την κυβέρνηση και ειδικά το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό για συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης ενός γεγονότος που πλήττει τη δημοκρατία και τα δικαιώματα στη χώρα, ενώ προσθέτει:

«Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Αντιδρώντας η κυβέρνηση σε όλα αυτά με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζει ότι θα απαντήσει θετικά σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέροντας παράλληλα ότι θετικά απαντά η κυβέρνηση και στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Με δεδομένο ότι διανύουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου που η Βουλή είναι κλειστή και το πολιτικό σύστημα παραδοσιακά βρίσκεται σε διακοπές, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσουν να κερδίσουν χρόνο προκειμένου να συνέλθουν από το καίριο πολιτικό πλήγμα που δέχονται αυτή την στιγμή στην πολιτική αλλά και ηθική τους υπόσταση.

Να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη της δεκαετίας του 80 και τις αρχές της δεκαετίας του 90, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων έγιναν η αφορμή για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών που δίχασαν τον λαό και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, εκτοξεύοντας στα ύψη την τοξικότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης εκείνη την εποχή.

6 Ağustos 2022 Cumartesi 17:45

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >