Anasayfa
08-06-2022
Θέλεις φθηνή βενζίνη με χρεωκοπία ή ακριβή χωρίς χρεωκοπία;
Φροντίζω να παρακολουθώ με προσοχή τις ανακοινώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων γιατί από αυτές εξαρτάται η καθημερινότητα του βίου μας και όχι γιατί κατ’ ανάγκη τρέφω ξεχωριστή εκτίμηση σε κάθε έναν από αυτούς.

Ειδικά στην περίπτωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, δεν σας κρύβω ότι η κάθε του συνέντευξη τραβά τα βλέμματα του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντός μου, όχι μόνο γι’ αυτά που λέει αλλά και για τον τρόπο εκφοράς των επιχειρημάτων του, που ομολογουμένως είναι ευγενικός και πιστικός. Άλλωστε στον Χρήστο Σταϊκούρα και τον συνάδελφό του, αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Σκυλακάκη, που διαχειρίζεται το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν συνήθως στραμμένο το ενδιαφέρον τους όχι μόνο οι απλοί πολίτες αλλά και οι υπόλοιποι υπουργοί καθώς και καμιά εκατοστή βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος, που περιμένουν ένα νεύμα τους για κάποια κοινωνική παροχή ή κανένα «οικονομικό δωράκι» προς ομάδες ψηφοφόρων τους ενόψει των δύσκολων εκλογών που πλησιάζουν απειλητικά.

Το Σάββατο που μας πέρασε ο κ. Σταϊκούρας φιλοξενήθηκε σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open και εκεί ρωτήθηκε, ως ήταν λογικό και αναμενόμενο, για τις τιμές των καυσίμων και για τον λόγο που η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που είναι και ο βασικός υπεύθυνος για την σχεδόν πιο ακριβή βενζίνη της Ευρώπης που μπορείς να αγοράσεις στα ελληνικά πρατήρια υγρών καυσίμων.

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν ειλικρινής αν και εξοργιστική σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην χώρα μας. Είπε, λοιπόν, ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι η τέταρτη (4η) συνολικά πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό του κράτους και πώς αν μειωθεί δραστικά, ο μεν πολίτης θα κερδίσει 40 λεπτά στο λίτρο αλλά τα έσοδα του προϋπολογισμού θα κινδυνεύσουν να τιναχτούν στον αέρα!

Με άλλα λόγια, το δίλλημα, που εμμέσως πλην σαφώς, έβαλε ο κ. Σταϊκούρας ενώπιον του ελληνικού λαού, είναι ακριβή βενζίνη για σένα ή χρεωκοπία για τα κρατικά ταμεία, δηλαδή για την ίδια την χώρα;

Όταν όμως οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν σε τι ποσοστό επί του ΑΕΠ ανέρχεται σήμερα το χρέος της Ελλάδας, ο υπουργός απάντησε ότι αυτό κυμαίνεται λίγο κάτω από το 200%! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι για κάθε 100 ευρώ που βγάζουμε, χρωστάμε 200…

Και πράγματι η Ελλάδα με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν γύρω στα 200 δις ευρώ ετησίως χρωστάει περίπου 400 δις, σε απόλυτους αριθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια το 2010 επειδή δεν μπορούσε να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, το χρέος της ανερχόταν στο 147% του ΑΕΠ.

Δηλαδή, το 147% χρέος επί του ΑΕΠ του 2010 δεν ήταν βιώσιμο και έτσι μπήκαμε στα μνημόνια και το σημερινό 200% είναι βιώσιμο και μπορούμε να βλέπουμε τη ζωή και το μέλλον μας με αισιοδοξία!

Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, σήμερα έχουμε πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό σε σχέση με πριν δέκα χρόνια, συνεπώς μπορούμε να εξυπηρετούμε το χρέος μας και να αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ενώ τότε έκλεισαν οι στρόφιγγες και προσφύγαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου στις διεθνείς χρηματαγορές στις 7 Ιουνίου 2022, έφθασε στο 3,802%, ενώ την προηγούμενη μέρα, στις 6 Ιουνίου ήταν στο ανώτερο επίπεδο τα τελευταία χρόνια φθάνοντας στο 3,876%. Τα νούμερα προκαλούν ζάλη αν σκεφτούμε ότι με επιτόκιο πάνω από 4% στο δεκαετές ομόλογο ουσιαστικά παύεις να δανείζεσαι και το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή μόλις πριν από δέκα μήνες, δανειζόμασταν με επιτόκιο κάτω της μονάδας!

Επανέρχομαι στις τιμές των καυσίμων για να κάνω καθαρότερο το κόστος που έχουμε υποστεί από την έκρηξη των τιμών της ενέργειας. Τον Μάιο του 2020 στο νομό Ροδόπης αγοράζαμε την απλή αμόλυβδη βενζίνη το λίτρο κατά μέσο όρο με 1,349 ευρώ. Σήμερα αυτή κοστίζει 2,30 στην καλύτερη εκδοχή και αύριο ίσως μιλάμε για τιμές που θα προσεγγίζουν στο 2,40 ευρώ ανά λίτρο.

Πρακτικά μέσα σε δύο χρόνια καλούμαστε να πληρώσουμε ακριβότερη την βενζίνη κατά ένα ολόκληρο ευρώ, ποσοστό της τάξης του 45%. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την κυβέρνηση το ετήσιο όφελος για τους εργαζομένους από την αύξηση των 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό που έγινε από την 1η Μαΐου ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Τι μένει όμως στην τσέπη του εργαζόμενου που καλείται με επιπλέον 50 ευρώ τον μήνα, να πληρώσει κατά 45% ακριβότερη βενζίνη και να αντιμετωπίσει έναν πληθωρισμό που σήμερα τρέχει με 10,7% και καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 28 ετών;

Η κυβέρνηση έχει και εδώ απάντηση που συνοψίζεται στο επιχείρημα «μειώστε τις δαπάνες σας». Κόψτε το αυτοκίνητο, μην καίτε ρεύμα, μην ανάβετε κλιματιστικό και θερμοσίφωνο στο σπίτι, ζήστε με λιγότερα καταναλωτικά αγαθά!

« Δεν μειώνουμε οριζόντια τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ούτε τον υψηλότερο ΦΠΑ της Ευρώπης που είναι στο 24%, γιατί έτσι θα ευνοηθούν οι πλούσιοι. Για εσένα απλέ και δύσμοιρε πολίτη θα εξασφαλίσω εφάπαξ επιδότηση 40 ευρώ για βενζίνη», όταν το απλό φουλάρισμα ενός μεσαίου αυτοκινήτου ξεπερνάει πια το κόστος των 100 ευρώ!
Το κράτος, εντωμεταξύ, από αυτούς τους φόρους εισπράττει σε ετήσια βάση τα εξής ποσά: 2,137 δις από ειδικό φόρο κατανάλωσης βενζίνης, 1,381 δις από ειδικό φόρο κατανάλωσης diesel κίνησης. 359 εκατομμύρια ευρώ από diesel θέρμανσης. 106 εκατομμύρια από ειδικό φόρο κατανάλωσης στο υγραέριο, 34 εκατομμύρια από ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, 1,963 δις από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών και 13 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Ζαλιστήκατε; Πρόκειται αθροιστικά για 6,5 δις ευρώ που πληρώνουμε όλοι εμείς από την τσέπη μας στο κράτος, αδιακρίτως. Και τα ποσά αυτά μάς επιστρέφονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπό την μορφή επιδομάτων. Επίδομα στην βενζίνη, επίδομα στην ηλεκτρική ενέργεια, επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το αποτέλεσμα, όμως είναι το χειμώνα να κρυώνουμε επειδή δεν μπορούμε να αγοράσουμε πετρέλαιο με 1,5 ευρώ το λίτρο, τα αυτοκίνητά μας να μην μπορούμε να τα κινήσουμε γιατί, τι να σου κάνουν τα 40 ευρώ για την βενζίνη στ’ αλήθεια, ενώ οι λεγόμενοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας πλουτίζουν στην πλάτη μας με την περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής από την οποία μέχρι σήμερα στους μήνες που διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν αποκομίσει κέρδη της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα υπερκέρδη η κυβέρνηση μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε, ανακοίνωσε ότι θα φορολογήσει με 90% για να χρηματοδοτήσει το πακέτο ενισχύσεων προς τους πολίτες.

Επιμύθιον· γινόμαστε καθημερινά φτωχότεροι οι πολλοί, και καθημερινά πλουσιότεροι οι πολύ λίγοι. Και μας βάζουν να συνηθίζουμε στην ιδέα ότι η λύση είναι τα επιδόματα ώστε να ζούμε οριακά πάνω από το επίπεδο της φτώχειας και να είμαστε και ευχαριστημένοι…



8 Haziran 2022 Çarşamba 11:33

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >