Anasayfa
01-06-2022
ΖΩΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σε περίοδο εσωκομματικής όξυνσης εισήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ροδόπης με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που διεξήχθησαν σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Αυτό συνέβη γιατί αμφισβητήθηκε η εκλογή στην Κ.Π.Ε. του στελέχους του κόμματος και υποψηφίου βουλευτή το 2019, Φερχάτ Οζγκιούρ, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μέσω συνεχών δημοσιευμάτων αλλά και με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Σταυρούλας Μάρκου, η οποία έκανε λόγο μεταξύ άλλων «για παρατράγουδα της κάλπης, ενστάσεις, εντάσεις, μικροπρέπειες, αδιαφανείς διαδικασίες, εκβιαστικά διλλήματα, απαξιωτικές συμπεριφορές και ασυνεννοησία πέρα από κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας».

Όλα αυτά με αφορμή την πρώτη εικόνα που δημιουργήθηκε πριν ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα από την κεντρική εφορευτική επιτροπή, σύμφωνα με την οποία το μειονοτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε., δεν περιλαμβανόταν μεταξύ των εκλεγμένων στην νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Θέση την οποία κατέλαβε τελικά ο Φερχάτ Οζγκιούρ μετά την παραίτηση ενός μέλους της Προοδευτικής Συμμαχίας, το οποίο αρχικά είχε εκλεγεί με την σχετική ποσόστωση που προέβλεπαν οι καταστατικές διαδικασίες.

Το γάντι των καταγγελιών σήκωσε η συντονίστρια της Ν.Ε. κ. Αγγελική Κουγιουμτζόγλου η οποία μίλησε στο ραδιόφωνο του Χρόνου υποστηρίζοντας ότι «κανένα πολιτικό θέμα δεν υπάρχει στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Οποιαδήποτε σχόλια και δημοσιεύματα κυκλοφορούν για αλλοίωση αποτελέσματος δεν έχουν θέση σε ένα κόμμα της Αριστεράς κι αποτελούν όνειδος για όσους τα λένε ή τα αναπαράγουν», επεσήμανε η ίδια.

Στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι διασπασμένος σε δύο στρατόπεδα στη Ροδόπη, υποστήριξε πως όσο είναι συντονίστρια «δεν υπάρχει περίπτωση να σχηματιστούν ομάδες, ή να συμμετάσχει σε κάποια τάση ή μηχανισμό».

Από την πλευρά του ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε., Σταμάτης Σακελίωνας, σε ανάρτησή του στο Facebook και αντιδρώντας στα διαδραματιζόμενα γεγονότα μίλησε για «διάφορους καλοθελητές τόσο εκτός όσο και εντός των τειχών», τονίζοντας ότι «ο αγώνας για τα δικαιώματα του ανθρώπου και της μειονότητας θα συνεχιστεί όση λάσπη και ρίξετε. Και η εκλογή του συντρόφου Φερχάτ σηματοδοτεί την αξία που έχει ο αγώνας του κόμματος μας για αυτά τα ζητήματα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα και σε ό,τι αφορά μεν την εκλογή στην Κ.Π.Ε., το ζήτημα της Ροδόπης φαίνεται να καταλήγει οριστικά με την συμπερίληψη στον κατάλογο των εκλεγμένων και του Φερχάτ Οζγκιούρ, παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί.

Ωστόσο, σε πανελλαδικό επίπεδο δεν λείπουν ακόμα και σήμερα οι συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί μετά το συνέδριο του Απριλίου και την νωπή εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από 150.000 μέλη του κόμματος στην θέση του αρχηγού μέσα από μια πρωτόγνωρη για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο μαζική διαδικασία.

Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ανοίξει το κόμμα του στην κοινωνία, γεγονός που αποτέλεσε διακηρυγμένο του στόχο αμέσως μετά τις εκλογές του 2019. Έναν στόχο που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει αρχικά εξαιτίας της πανδημίας και των συνεχών εσωκομματικών τριβών που προκαλούσε αυτή του η πρόθεση.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση εξήλθε πολλαπλά τραυματισμένη από την συγκεκριμένη διαδικασία καθώς περιορίσθηκε στο 25% περίπου της καταγραφής του συνεδρίου και σε ακόμα λιγότερα μέλη στην απευθείας εκλογή της Κ.Π.Ε., στις 15 Μαΐου.

Άλλωστε, μια βασική αιχμή που εκπέμφθηκε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα από την εντός των τειχών μειοψηφούσα τάση, είναι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα, κάτι που δεν συνάδει με τη παράδοση και την κουλτούρα των κομμάτων της Αριστεράς.

Πέρα όμως από τα οργανωτικά, ο πραγματικός πολιτικός χρόνος είναι δεδομένο ότι διαρκώς περιορίζεται στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές, είτε αυτές προκηρυχθούν στις αρχές του φθινοπώρου είτε πάνε για το τέλος της τετραετίας, δηλαδή εντός του επόμενου δωδεκαμήνου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να φέρνει διαρκώς την δημόσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στο κοινωνικό μέτωπο, εκεί που υπάρχει έντονη η ανησυχία των πολιτών για την διαρκώς ογκούμενη ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά, στις τιμές της ενέργειας και την απειλούμενη επισιτιστική κρίση.

Και αν το καλοκαίρι που βρίσκεται μπροστά μας προσφέρεται για μια σχετική χαλάρωση από την ασφυκτική πίεση της οικονομικής πραγματικότητας, ο επόμενος χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος για εκατομμύρια συμπολίτες μας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα των βιοτικών τους αναγκών.

Ενόψει όλων αυτών, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η δημοσκοπική αντοχή της κυβέρνησης που εσχάτως ανοίγει και πάλι την ψαλίδα με τη αξιωματική αντιπολίτευση στα όρια του 10%, αλλά και η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αδράξει την ευκαιρία και να παρουσιαστεί ως ευθέως ανταγωνιστική δύναμη με τη Νέα Δημοκρατία, δημιουργώντας συνθήκες εκλογικού ντέρμπι.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι θερινοί μήνες ενδέχεται να κρίνουν συνολικά τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για την ημερομηνία των προσεχών εκλογών και το περιεχόμενο της κρίσιμης αναμέτρησης, αν και ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Ως γνωστόν όμως, οι πρόωρες εκλογές και ο ανασχηματισμός «σχεδόν» ποτέ δεν προαναγγέλλονται...

1 Haziran 2022 Çarşamba 12:24

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >