Anasayfa
12-10-2022
Ακτινογραφία υποψηφιοτήτων για την Περιφέρεια και τους δήμους της Ροδόπης
Βρισκόμαστε ακριβώς ένα χρόνο πριν από την διεξαγωγή των εκλογών της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού οι οποίες θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023.

Αυτό το γνωρίζουμε τουλάχιστον από την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, τον περασμένο Μάιο, όταν και δεσμεύθηκε ότι «η τοποθέτηση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη και ουδέποτε εξετάστηκε κάποιο θέμα μετάθεσης του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ο κ. Πέτσας είχε υπογραμμίσει τότε πως «ισχύει ο νόμος 4804/2021, όπου στο άρθρο 5 παρ. 2, προβλέπει ότι οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου, του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου» και «στην παράγραφο 2 του άρθρου 43 του ίδιου νόμου, ορίζεται ότι οι περιφερειακές εκλογές, γίνονται την ίδια ημέρα με την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Συνεπώς, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023».

Ήδη, οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει και είναι έντονες σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορούν τους δήμους είτε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στο σημερινό μας σημείωμα θα επιχειρήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τις κινήσεις και τις προθέσεις των ενδιαφερόμενων να ηγηθούν συνδυασμών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και στους δήμους του νομού Ροδόπης.

Υπενθυμίζουμε ότι στις επόμενες εκλογές καταργείται η απλή αναλογική που η εφαρμογή της στις εκλογές του 2019 προκάλεσε αναστάτωση σε δεκάδες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα όπου οι περιφερειάρχες και δήμαρχοι δεν διέθεταν και δεν διαθέτουν μέχρι και σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία στα περιφερειακά και δημοτικά τους συμβούλια. Επίσης, κομβικό σημείο της επόμενης εκλογικής διαδικασίας είναι η δυνατότητα εκλογής ενός συνδυασμού εφόσον κερδίσει από το πρώτο γύρο το 43% των έγκυρων ψηφοδελτίων, γεγονός που φαίνεται ότι θα ακυρώσει την αναγκαιότητα ύπαρξης δεύτερης Κυριακής σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε όλη την επικράτεια.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. που διαδέχθηκε εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος της κυβερνησιμότητας περιφερειών και δήμων, αφαίρεσε αρμοδιότητες από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια δίνοντας υπερεξουσίες στις οικονομικές επιτροπές και σε αυτό το σημείο δέχθηκε έντονη κριτική για την αφυδάτωση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων που επήλθε από το γεγονός αυτό.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βέβαιη αυτή την στιγμή θεωρείται η υποψηφιότητα του σημερινού περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου, ο οποίος κινείται σε όλα τα επίπεδα για την συγκρότηση ενός πολυσυλλεκτικού συνδυασμού που θα υπερβαίνει τα όρια του χώρου της Ν.Δ. από τον οποίο προέρχεται. Στόχος του φυσικά η προσέγγιση από την πρώτη Κυριακή του 43% προκειμένου να μην πάει σε δεύτερο γύρο όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Στο μέτωπο των αντιπάλων του κ. Μέτιου δεν έχει ξεκαθαρίσει τίποτα μέχρι σήμερα και για να έχουν όλοι τους ελπίδες μιας φιλόδοξης καταγραφής στην κάλπη θα πρέπει έως τα τέλη του 2022 να έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης ανεξάρτητος υποψήφιος που προέρχεται από τη Ν.Δ. και στις προηγούμενες εκλογές έχασε με ελάχιστη διαφορά ψήφων στην δεύτερη Κυριακή (50,77% - 49,23%), είδε την παράταξή του στην διάρκεια της τρέχουσας θητείας να παρουσιάζει φυγόκεντρες τάσεις και πολλούς συμβούλους που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιό του να προσχωρούν στις δυνάμεις του αντιπάλου του. Παρόλα αυτά έχει εκφράσει την πρόθεσή του να είναι και πάλι υποψήφιος.

Στον χώρο της κεντροαριστεράς προτάσσεται από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Κομοτηνής, Γιώργου Πετρίδη και φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση διαφαίνεται περιθώριο συνεννόησης και με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό και ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο. Ο ίδιος, όμως, ο πρώην δήμαρχος, δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του και δεν έχει δώσει οριστικές απαντήσεις στις προτάσεις που του έγιναν, όπως προκύπτει τουλάχιστον από το ρεπορτάζ.

Εάν δεν ευοδωθεί μια κοινή υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τότε ασφαλώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξετάσει τις επιλογές του, με δεδομένη την ενεργητική παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο του σημερινού επικεφαλής, Κώστα Κατσιμίγα αλλά και πιθανά άλλων ενδιαφερομένων που θα ήθελαν να δώσουν τη μάχη των εκλογών. Υπενθυμίζουμε ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης που στηρίχθηκε από το Κίνημα Αλλαγής το 2019 και η παράταξή του, συνεργάζονται εδώ και τρία χρόνια με την παράταξη του κ. Μέτιου κατέχοντας ο κ. Σιμιτσής την θέση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη και έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Από εκεί και πέρα είναι βέβαιο ότι το ΚΚΕ θα κατέλθει με δικό του συνδυασμό, όπως πράττει κατά παράδοση, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί με τα υπόλοιπα σχήματα που πήραν μέρος στις προηγούμενες εκλογές και συγκέντρωσαν αθροιστικά ένα ποσοστό της τάξης του 5,5%.

Στον δήμο Κομοτηνής θα έχουμε όπως δείχνουν τα πράγματα δύο σίγουρες υποψηφιότητες· του νυν δημάρχου Γιάννη Γκαράνη, επικεφαλής ενός πολυσυλλεκτικού συνδυασμού που αποτελεί την συνέχεια της μακράς παράδοσης των παρατάξεων των Γιώργου Παπαδριέλλη, Τάσου Βαβαστικλή και Γιώργου Πετρίδη. Από την απέναντι όχθη θα δούμε και πάλι ως υποψήφιο τον Αντώνη Γραβάνη, ο οποίος ηγείται ψηφοδελτίου με κορμό τις δυνάμεις της Ν.Δ. στην Κομοτηνή και φιλοδοξεί να πετύχει το 2023 ό,τι δεν κατόρθωσε το 2019. Πολύ πιθανή και εδώ θεωρείται η ύπαρξη συνδυασμού του ΚΚΕ όπως συμβαίνει σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για το τι θα πράξουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η δημοτική παράταξη «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ».

Στον Δήμο Μαρώνειας –Σαπών έχουν ανέβει οι τόνοι της κριτικής τις τελευταίες εβδομάδες απέναντι στον δήμαρχο Ντίνο Χαριτόπουλο από τον κ. Απόστολο Ιωάννου, ο οποίος ηγείται της τρίτης παράταξης σε αριθμό συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι φανερό ότι στον συγκεκριμένο δήμο υποψήφιος θα είναι και πάλι ο Ντίνος Χαριτόπουλος που συνήψε συμμαχία με τον Μιχάλη Βασιλειάδη, ο οποίος είχε κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2019 και εξέλεξε δύο δημοτικούς συμβούλους. Εσχάτως ο κ. Χαριτόπουλος κινείται και για την διαμόρφωση συμμαχιών με συμβούλους και παράγοντες και άλλων παρατάξεων προκειμένου να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες είχε στην δημοτική του ομάδα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Υποψήφιος προκύπτει ότι θα είναι και ο Απόστολος Ιωάννου, με μακρά θητεία στα δημοτικά πράγματα των Σαπών, που παλαιότερα υπήρξε συνεργάτης του σημερινού δημάρχου και βέβαια ο τέως δήμαρχος Γιάννης Σταυρίδης, που το 2019 δεν κατόρθωσε να ανανεώσει την θητεία του.

Στον δήμο Αρριανών, αναμένεται να επαναληφθεί το σκηνικό των εκλογών του 2019 με υποψήφιους τον σημερινό δήμαρχο Αχμέτ Ριδβάν και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ερδέμ Χουσεΐν, που έχασε με μικρή διαφορά στον δεύτερο γύρο. Μάλλον δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος Ιμπραήμ Σερήφ, ακούγεται, όμως, ότι ενδιαφέρεται σοβαρά για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας, Ταρκάν Μουτλαντζά.

Τέλος, στον δήμο Ιάσμου με τις έντονες αντιπαραθέσεις και τα αλλεπάλληλα σκηνικά μεταξύ του δημάρχου και της αντιπολίτευσης, έχουμε ήδη δύο ανακοινωμένες υποψηφιότητες και αυτές δεν είναι άλλες από του δημάρχου Οντέρ Μουμίν και του συμβούλου της αντιπολίτευσης Ιμάμ Τζανέρ. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κυριάκος Αμούντζας, με μία τοποθέτησή του στο τοπικό ραδιόφωνο του Χρόνου φάνηκε ότι δεν θα είναι υποψήφιος αυτή την φορά μετά από είκοσι πέντε συναπτά έτη που μετέχει στα κοινά του δήμου Ιάσμου. Δεν γνωρίζουμε, όμως, εάν θα εμείνει έως το τέλος σε αυτή του την δήλωση. Υποψήφιος πιθανώς να είναι και πάλι ο Παναγιώτης Σπορίκης που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και προέρχεται από τον κομματικό χώρο του κομμουνιστικού κόμματος.

12 Ekim 2022 Çarşamba 12:25

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >