Anasayfa
30-06-2022
Τι κρίνει την απόφαση για πρόωρες εκλογές
Το τοπίο σε ό,τι αφορά τις πρόωρες κάλπες του φθινοπώρου δείχνει να ξεκαθαρίζει πριν καν εισέλθουμε στους θερμούς μήνες των διακοπών, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο πρωθυπουργός ενώ αρχικά εμφανιζόταν απολύτως θεσμικός και έπειθε ότι είναι αποφασισμένος να πάει σε εκλογές στο τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, τώρα πια εμφανίζει τάσεις νόθευσης του καθαρού του μηνύματος, αποδίδοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν αντέχει η χώρα μια μακρά τοξική προεκλογική εκστρατεία», επιρρίπτοντας την βασική ευθύνη προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στις άλλες δυνάμεις που ασκούν έντονη κριτική στα πεπραγμένα των υπουργών του.

Υπάρχουν βέβαια και οι βουλευτές της Ν.Δ. που εσχάτως ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα προβλέψει σωστότερα την ακριβή ημερομηνία των εκλογών. Έτσι, πρώτος ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας, προσδιόρισε την διενέργεια των εκλογών για τις 25 Σεπτεμβρίου ή τις 2 Οκτωβρίου και ακολούθησαν και άλλοι συνάδελφοί του που μιλούν ακόμα και για τις 18 Σεπτεμβρίου στην λογική ότι «το γοργόν και χάριν έχει». Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η σπουδή να στηθούν κάλπες κατά το δυνατόν νωρίτερα έχει να κάνει με την απλή αναλογική.

Που σημαίνει ότι επειδή κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα προκύψει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, θα χρειαστεί να πάμε και σε δεύτερες, με δεδομένη την θέση του κ. Μητσοτάκη ότι είναι υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Ν.Δ. και δεν επενδύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

«Όταν ακούς κάθε μέρα ότι θα γίνουν εκλογές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι πράγματι θα πάμε σε εκλογές και θα έχουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Εκείνο το οποίο δεν αντέχει ο τόπος είναι να πάμε σε μια προεκλογική περίοδο ενός έτους, γιατί οι όροι με τους οποίους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση είναι τοξικοί», ανέφερε σε δική του συνέντευξη ο Επικρατείας και alter ego του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα, ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι «εμείς διεκδικούμε την αυτοδυναμία. Σταθερή διακυβέρνηση σημαίνει ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που μπορεί να έχει γρήγορα αντανακλαστικά και μπορεί να είναι συνεκτική».

Ωστόσο, αν ο λαός δε δώσει την αυτοδυναμία στην κυβέρνηση, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι θα γίνει αυτό που επιβάλλει η πολιτική ηθική και η συνταγματική τάξη. «Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα πρέπει να υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία αρχών», επεσήμανε ο ίδιος.

Η Ν.Δ. είναι αλήθεια ότι δυσκολεύεται σε αυτή την φάση να βρει «εύκολο» κυβερνητικό εταίρο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε λόγος να γίνεται αλλά και ο ίδιος δεν το συζητά καν, ενώ το ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε να είναι μια θεσμική επιλογή κυβερνητικής συνεργασίας αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο πριν αποκρυσταλλωθεί, τουλάχιστον, η βούληση του ελληνικού λαού στις κάλπες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα της Ν.Δ. με ποσοστά μεταξύ 30 και 32%, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημοσκοπική καταγραφή που συνήθως δεν ξεπερνάει το 25%. Από εκεί και πέρα, σταθερά σε διψήφιο ποσοστό κινείται το ΠΑΣΟΚ μεταξύ 12 και 15%, το ΚΚΕ στο 5 έως 6%, η Ελληνική Λύση μεταξύ 4 και 5% και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη οριακά άλλοτε πάνω και άλλοτε κάτω από το 3%.

Με αυτά τα δεδομένα η Ν.Δ. θα κατακτήσει στις εκλογές της απλής αναλογικής μέχρι 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου 80-85, το ΠΑΣΟΚ 45-50, το ΚΚΕ 18-20, η Ελληνική Λύση 15-17 και το ΜΕΡΑ 25, 10-12 έδρες. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και κάποιο από τα κόμματα που βρίσκονται στον εθνικιστικό ή ακροδεξιό χώρο να προσεγγίσουν το 3% και να διεκδικήσουν την εκλογή εδρών στο κοινοβούλιο. Αν υπολογίσουμε ότι το εκλογικό σώμα που προσέρχεται στις κάλπες των εθνικών εκλογών τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί σε κάτω από έξι εκατομμύρια ψηφοφόρους, τότε ο αριθμός που ξεκλειδώνει για ένα κόμμα την είσοδο του στην Βουλή κυμαίνεται ανάμεσα σε 170 έως 180 χιλιάδες ψήφους.

Αν είναι λοιπόν όλα έτοιμα για εκλογές τότε δεν χρειάζεται να συζητάμε καν. Κι όμως, υπάρχει μια παράμετρος που έθεσε τις προηγούμενες ημέρες η κ. Μπακογιάννη και ίσως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Η ίδια τόνισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετρήσει τα πάντα πριν πάρει την απόφαση για πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη με απλή αναλογική και με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, εν μέσω έντασης με την Τουρκία».

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ακόμη ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δημιουργεί κλίμα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, όπως o Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, γι’ αυτό ζητά διορισμό υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών τρεις μήνες πριν από τις φερόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής πρόωρων εκλογών».

Όταν η πρώην υπουργός ρωτήθηκε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφύγει σε 3η εκλογική αναμέτρηση, αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις διπλές εκλογές, απάντησε: «Θα αναζητήσει ο πρωθυπουργός τις όποιες δυνατές συνεργασίες για να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση, αποκλείοντας το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών.

Συμπέρασμα· αν η Ελλάδα βαδίσει σε ένα ήρεμο σχετικά καλοκαίρι στο Αιγαίο, εάν δεν υπάρξει δραματική επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και εφόσον αποφύγουμε τις κοινωνικές εντάσεις και τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021, τότε ο δρόμος προς τις πρόωρες κάλπες του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται σχεδόν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία! Τα κάθε λογής επιδόματα, άλλωστε, είναι εκεί για να απαλύνουν τις πληγές του κόσμου και από Οκτώβριο και μετά …βλέπουμε.

30 Haziran 2022 Perşembe 12:49

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >