Anasayfa
18-11-2022
Δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις 13 δημοσιογράφων αλλά και της Ντόρας!
Τη διεξαγωγή άμεσης ανεξάρτητης έρευνας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ζητούν από τις ελληνικές αρχές οι “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” (RSF), καλώντας παράλληλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να επιβάλουν μορατόριουμ στη χρήση λογισμικών κατασκοπείας.

Επικαλούμενοι δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, οι “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” σημειώνουν ότι τουλάχιστον 13 δημοσιογράφοι φέρεται να βρέθηκαν στο στόχαστρο του Predator, καθώς και ότι το Predator είχε αγοραστεί από την ΕΥΠ, ενώ τονίζουν ότι «η χρήση τεχνολογίας παρακολούθησης για την κατασκοπεία δημοσιογράφων είναι ξεκάθαρα ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα».

Οι “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” σημειώνουν ότι η έρευνα που έχει ξεκινήσει από την ελληνική Δικαιοσύνη, με τη συνδρομή των αρχών, δεν είναι ενδελεχής, ενώ σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, επισημαίνουν ότι φαίνεται πως δεν επιτρέπει σε ένα άτομο που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση στο παρελθόν να ενημερωθεί παρά μόνο τρία χρόνια αργότερα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, θα προβούν σε ανάλυση του σχεδίου υπό το φως των πρόσφατων συστάσεων της RSF για την ελληνική νομοθεσία περί παρακολουθήσεων.

Ο επικεφαλής στο Τμήμα Ε.Ε. και Βαλκανίων των “Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα”, Pavol Szalai, δήλωσε ότι «οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την αυθαίρετη χρήση λογισμικού κατασκοπείας κατά δημοσιογράφων από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι μια κηλίδα στη δημοκρατία της χώρας. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διεξαγάγουν ενδελεχή και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με αυτήν την αυθαίρετη παρακολούθηση το συντομότερο δυνατό σε συνεργασία με την Europol».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των “Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα” στην Ε.Ε., Julie Majerczak, ανέφερε ότι «δεδομένου πως οι εθνικές αρχές είναι ύποπτες ότι ήταν συνένοχες στην παρακολούθηση και άργησαν να αντιδράσουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα για να βάλει τέλος στη χρήση λογισμικών κατασκοπείας κατά δημοσιογράφων. Για τον σκοπό αυτό, ζητούμε μορατόριουμ για την πώληση, τη μεταφορά, την εξαγωγή και τη χρήση τεχνολογίας παρακολούθησης μέσω διαδικτύου. Χαιρετίζουμε το αρχικό σχέδιο της έκθεσης των ευρωβουλευτών που ερευνούν τη χρήση spyware, το οποίο προτείνει ένα τέτοιο μορατόριουμ».

Την ίδια στιγμή έρχεται στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» η αποκάλυψη ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μαξίμου και το πρόσωπο που όλοι δείχνουν ότι είναι πίσω από την υπόθεση των υποκλοπών με το predator, είχε θέσει υπό παρακολούθηση με το κακόβουλο λογισμικό, ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα της Ντόρας Μπακογιάννη και των δυο παιδιών της, του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και της αδελφής του Αλεξίας!!

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρεται μεν σε διασταυρωμένες πηγές από όπου πήρε την πληροφορία, αλλά σπεύδει να διευκρινίσει ότι «εφόσον η πληροφορία αυτή ισχύει»... τότε θα πρόκειται για πολύ σοβαρό γεγονός και «πολύ λυπηρό», αφού όπως γράφει, «υπάρχουν δεσμοί αίματος που ενώνουν αυτή την οικογένεια με ένα από τα φερόμενα ως κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης αυτής, τον Γρηγόρη Δημητριάδη».

Σημειώνεται ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ανιψιός του Κυριάκου και της Ντόρας Μπακογιάννη και τα δυο παιδιά της πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο Κώστας και η Αλεξία είναι συνεπώς ξαδέλφια του…

Και ο Μικροπολιτικός των Νέων καταλήγει: «Αν και εφόσον ισχύει αυτό- το τονίζω- καταδεικνύει δυστυχώς, ότι δεν υπήρχαν ούτε τα στοιχειώδη όρια σε αυτή την ιστορία. Η αλήθεια μένει να αποδειχτεί βέβαια, από την έρευνα των Αρχών».

18 Kasım 2022 Cuma 12:26

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >