Anasayfa
07-10-2022
Θα «ξεχάσουν» πάλι τα ΜΜΕ της Μειονότητας;
Μετά τη «λίστα Πέτσα» αλλά και τη «λίστα Κικίλια», ήρθε η ώρα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να δημιουργήσει τη δική του λίστα, μοιράζοντας χρήματα σε ΜΜΕ για τη νέα καμπάνια «Εξοικονόμησης Ενέργειας».

Συγκεκριμένα πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 7,44 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε την Δευτέρα από τον γενικό γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπογράφει ο Δημήτρης Γαλαμάτης, το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της δράσης "Εξοικονόμηση Ενέργειας", θα χρηματοδοτηθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου. Το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέρχεται στο συνολικό ποσό ύψους επτά εκατομμυρίων τετρακοσίων σαράντα χιλιάδων ευρώ (7.440.000,00 €).

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος «πληροί την προϋπόθεση περί υποχρέωσης τήρησης του ποσοστού συμμετοχής των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης (έντυπα μέσα, ραδιόφωνο, τηλεόραση) στην κατανομή της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης, ήτοι τουλάχιστον 30%, η οποία αν δεν τηρηθεί επιβάλλεται στον υπόχρεο φορέα του ευρύτερου δημοσίου τομέα διοικητικό πρόστιμο ισόποσο με τη διαφημιστική δαπάνη που υπολείπεται προς συμπλήρωση του ανωτέρω ποσοστού συμμετοχής».

Είναι γνωστό ότι από την περίφημη πλέον «λίστα Πέτσα» χρηματοδοτήθηκαν συνολικά 1232 ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα για την προώθηση της καμπάνιας "Μένουμε Σπίτι", κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού. Από αυτή την χρηματοδότηση εξαιρέθηκε- άγνωστο γιατί – το σύνολο των μειονοτικών τουρκόφωνων μέσων ενημέρωσης, έντυπων και ηλεκτρονικών, της Θράκης.

Εφημερίδες, ραδιόφωνα, και ενημερωτικές ιστοσελίδες που στις γεωγραφικές περιοχές που απευθύνονται έχουν συνήθως πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και ακροαματικότητα από πολλά αντίστοιχα που εμφανίζονται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με έδρα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, υπέπεσαν δυστυχώς σε άλλα κριτήρια χρηματοδότησης που παρέμειναν μέχρι και σήμερα άγνωστα και αδιαφανή.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση έθεσε εκτός κάθε ενημερωτικής καμπάνιας για τον κορωνοϊό την Μειονότητα της Θράκης, ενώ στην συνέχεια συκοφαντήθηκαν οι μειονοτικοί της πολίτες της περιοχής μας ότι δήθεν δεν συμμορφώθηκαν με τα μέτρα πρόληψης και έγιναν αιτία για την διάδοση της ασθένειας στις κοινότητές τους αλλά και σε ευρύτερα σύνολα πολιτών και κοινωνικών ομάδων.

Αλήστου μνήμης παραμένουν ακόμα οι σκηνές με δημοσιογράφους, ακόμα και κρατικών τηλεοπτικών δικτύων, να στρατοπεδεύουν με τις κάμερές τους έξω από τον οικισμό του Εχίνου και να επιχειρούν να έρθουν σε επαφή με κατοίκους από ασφαλή απόσταση προκειμένου να τους ρωτήσουν για την καραντίνα στην οποία είχε τεθεί ο οικισμός από την γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, πάντοτε με την υπόμνηση προς το τηλεοπτικό κοινό ότι επρόκειτο για «μουσουλμάνους του ορεινού όγκου της Ξάνθης».

Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο κ. Πέτσας απαντούσε στην Βουλή για την σχετική λίστα των 20 εκατομμυρίων ευρώ και την εξαίρεση των μειονοτικών ΜΜΕ λέγοντας: «Σκοπός της εκστρατείας ήταν τα στοχευμένα μηνύματα αυτής να απευθύνονται και να αφορούν διαφορετικές κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, διαφορετικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας (γενική κοινή γνώμη, ευπαθείς ομάδες, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπαιδευτική κοινότητα, κ.λπ.).

(…) Η καμπάνια αυτή ξεδιπλώθηκε στο σύνολο των κατηγοριών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπος Τύπος, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ιστότοποι (sites) καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης) με σκοπό η διάχυση και διείσδυση των μηνυμάτων της εκστρατείας να είναι η κατά το δυνατόν ευρύτερη και αποτελεσματικότερη, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέσα αυτά λειτουργούν πληρώντας κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας, συνεκτιμώμενης της αξιοπιστίας των μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θεώρησε το 2020 ούτε σκόπιμο ούτε απαραίτητο για την «διάχυση και διείσδυση των μηνυμάτων της εκστρατείας της» να συμπεριλάβει στην καμπάνια της και μειονοτικά –τουρκόφωνα μέσα ενημέρωσης για λόγους που δεν εξήγησε ποτέ.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν αυτή την φορά τα ΜΜΕ της Μειονότητας κριθούν άξια για να συμπεριληφθούν στο κύκλο της νέας καμπάνιας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να μπορέσουν με την σειρά τους να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους και τους ακροατές τους για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας ενόψει του δύσκολου χειμώνα που βρίσκεται μπροστά μας…

7 Ekim 2022 Cuma 11:08

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >