Anasayfa
26-11-2022
Γκάλοπ για τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και την αξιολόγηση της θητείας του
Η στήλη μας παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά τα στοιχεία της έρευνας του «digital poll» της εταιρείας «GOOD Affairs» που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα «AIRETOS.GR» και αποδεικνύουν ότι στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας το παιγνίδι είναι ανοιχτό για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023. Η έρευνα διεξήχθη από τις 14 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου του 2022 και συμμετείχαν 6.848 άτομα από όλη την Ελλάδα.

Οι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι είχαν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο το 2019 εμφανίζουν μια αυξημένη δυναμική και φαίνεται να επανεκλέγονται ξανά από την πρώτη Κυριακή, ενώ οι περιφερειάρχες Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας φαίνεται πως θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της έρευνας αφορούν τη δυναμική του πρώτου γύρου και δεν αποκλείουν να υπερψηφιστεί ένας από τους εν ενεργεία περιφερειάρχες στον δεύτερο γύρο, καθώς η εκλογική μάχη εκεί καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και συμμαχίες.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο ερώτημα πως κρίνετε την θητεία του περιφερειάρχη κ. Χ. Μέτιου το 9,7% απαντά «πολύ καλή», το 17,2% κρίνει την θητεία του ως «καλή», το 19,9% ως «κακή» και το 18,5% ως «πολύ κακή», ενώ καταγράφεται και ένα ευρύ ποσοστό της τάξης του 32,8%, δηλαδή περίπου ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους, που κρίνει την θητεία του κ. Μέτιου ουδέτερα, θεωρώντας την ως «αδιάφορη».

Η συνολική εικόνα αυτών των απαντήσεων αναδεικνύει ένα ποσοστό της τάξεως του 26,9% που εκφράζουν θετική άποψη για την θητεία του περιφερειάρχη κ. Μέτιου έναντι ενός ποσοστού 38,4% που τοποθετείται ευθέως αρνητικά έναντι του με το 32,8% να μην εκφράζει ούτε θετική αλλά ούτε και ευθέως αρνητική άποψη.

Στο κρίσιμο ερώτημα που τίθεται στους ψηφοφόρους για το κατά πόσο θα ψήφιζαν υπέρ του κ. Μέτιου στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023, σίγουρα και μάλλον ναι απαντά το 31,6% του δείγματος, ενώ το 46,9% απαντά σίγουρα και μάλλον όχι. Ταυτόχρονα, ένα 6% των πολιτών που ρωτήθηκαν απαντά «ίσως», εκφράζει δηλαδή μια επιφυλακτική πρόθεση ψήφου προς τον κ. Μέτιο, ενώ υπάρχει και ένα 15% που αρνείται να εκφράσει άποψη επί του συγκεκριμένου ερωτήματος.

Στα επιμέρους ποιοτικά ζητήματα της έρευνας που αφορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος σε ποσοστό που φθάνει το 84,4% ζητά να υπάρχει όριο θητειών στους περιφερειάρχες και την ίδια στιγμή ένα επίσης συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 83,5% εκφράζει την άποψη ότι ο περιφερειάρχης δεν θα πρέπει να εκφράζει το κόμμα από το οποίο προέρχεται αλλά να αναζητούνται ευρύτερες συγκλίσεις. Σε αυτή τη ερώτηση μόνο το 11,4% των ερωτώμενων μοιάζει να θέλει έναν κομματικό περιφερειάρχη.

Τέλος, στο ερώτημα για το ποιο θεωρούν οι πολίτες το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιφέρειά του, ποσοστό 37,4% απαντά ότι θεωρεί την ανεργία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το 24,4% το μεταναστευτικό –προσφυγικό και το 17,8% την ακρίβεια, ενώ όλες οι υπόλοιπες απαντήσεις συγκεντρώνουν μικρότερα ποσοστά.

Στα συμπεράσματα της έρευνας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι δεν καταγράφεται η πρόθεση ψήφου για τους πιθανούς αντιπάλους του κ. Μέτιου, μετριέται δηλαδή στην ουσία όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα μόνο ο νυν περιφερειάρχης και συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα εκλογιμότητας ή ζεύγους υποψηφίων για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Υπενθυμίζουμε ότι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ο πήχης εκλογής για περιφερειάρχες και δημάρχους με το νόμο που ψηφίστηκε από την Ν.Δ. και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, τίθεται στο 43% κατά τον πρώτο γύρο. Αν από τα ποσοστά της συγκεκριμένης έρευνας που φαίνεται να λαμβάνει ο κ. Μέτιος, δηλαδή βεβαιότητα ψήφου υπέρ του της τάξης του 31,6%, και άρνηση ψήφου που φθάνει στο 46,9%, μπορούμε να εικάσουμε ότι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα υπάρξει αφενός μεν δεύτερος γύρος και πιθανώς να ζήσουμε και ένα εκλογικό ντέρμπι όπως συνέβη και το 2019.

Όλα αυτά, βέβαια, με την επιφύλαξη πάντα ότι βρισκόμαστε ακόμα ένδεκα μήνες μακριά από τις εκλογές και δεν έχουμε αποκρυσταλλωμένη την εικόνα των αντιπάλων του σημερινού περιφερειάρχη, η παρουσία των οποίων θα μπορούσε να καθορίσει είτε προς την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση την έκβαση της αναμέτρησης. Εν αναμονή, ασφαλώς, και νεότερων μετρήσεων άλλων εταιριών στο προσεχές χρονικό διάστημα.

26 Kasım 2022 Cumartesi 12:07

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >