Anasayfa
12-11-2020
Ελληνοτουρκική υπόθεση το εμβόλιο για τον κορωνοϊό!
Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα protagon.gr μια εντυπωσιακή και γεμάτη συμβολισμούς συνάμα κοινή διαδρομή δύο επιστημόνων, ενός Έλληνα και ενός Τούρκου, που ξενιτεμένοι και οι δύο από τις χώρες καταγωγής τους, πρωταγωνιστούν ως παρασκευαστές του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο Θεσσαλονικιός Ελληνοεβραίος Αλμπέρτ Μπουρλά διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Pfizer και ο Τουρκικής καταγωγής επικεφαλής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δηλώνουν ότι η καταγωγή τους από τις δυο πλευρές του Αιγαίου τους έφερε πιο κοντά και τους συνέδεσε με στενή φιλία, που ξεπερνά την άψογη κατά τα άλλα συνεργασία των εταιρειών τους!

«Πριν από δύο χρόνια, ο καθηγητής Ουγκούρ Σαχίν, μιλώντας σε συνέδριο λοιμοξιολόγων στο Βερολίνο, προέβλεψε το κοντινό μέλλον. Η εταιρεία του, είπε, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία “αγγελιοφόρου RNA”, όπως λέγεται, για να αναπτύξει ένα εμβόλιο ως όπλο σε περίπτωση παγκόσμιας πανδημίας.

Δύο χρόνια αργότερα, ο γεννημένος στην Τουρκία μετανάστης στη Γερμανία και η σύζυγός του, Οζλέμ Τουρετσί, γεννημένη στη Γερμανία, κόρη επίσης Τούρκων μεταναστών, βρίσκονται στην κορυφή της κούρσας για το εμβόλιο του κορωνοϊού χάρη σε αυτήν ακριβώς την τεχνολογία.

Σύμμαχός τους ο Αλμπερτ Μπουρλά, ο Eλληνοεβραίος από τη Θεσσαλονίκη, που μετά τις σπουδές του στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου και τις διάφορες μετεκπαιδεύσεις, έφτασε να ηγείται του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού “Pfizer”.

Δεν είναι μόνο η επιστημονική τους κατάρτιση και η δυνατότητα επιχειρηματικής συνεργασίας που έφερε κοντά τους δύο άνδρες. Είναι και η καταγωγή τους από τις δύο γειτονικές χώρες, που όπως είπαν και οι δύο στους New York Times, ήταν καταλυτικός παράγοντας και τους συνέδεσε με στενή φιλία, παρά τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο πατρίδες τους, όπως σημειώνει η εφημερίδα.

“Όταν είδαμε ότι αυτός είναι από την Ελλάδα και εγώ από την Τουρκία, η σχέση μας έγινε προσωπική από το ξεκίνημά της”, είπε ο 55χρονος Σαχίν. Όταν μιλά για τον Σαχίν, ο Μπουρλά δεν τσιγκουνεύεται τα καλά του λόγια: “Ο Ουγκούρ είναι ένας εξαιρετικά μοναδικός άνθρωπος. Μόνο η επιστήμη τον ενδιαφέρει. Το επιχειρηματικό σκέλος δεν είναι στα ενδιαφέροντά του. Δεν του αρέσει καθόλου. Είναι επιστήμονας και άνθρωπος με αρχές. Τον εμπιστεύομαι 100%”.

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν από το 2018 για το εμβόλιο της γρίπης. Όταν ο Σαχίν, τον Ιανουάριο, διάβασε στο Lancet για τον κορωνοϊό και συνειδητοποίησε ότι ξεκινά μία νέα θανατηφόρα πανδημία, άφησε ό,τι έκανε και είπε στην ομάδα του ότι ξεκινούν αμέσως να δουλεύουν για το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Οι άδειες ακυρώθηκαν και οι 1.800 εργαζόμενοι στην εταιρεία, στα εργαστήριά της στη Γερμανία και την Αγγλία, έπεσαν με τα μούτρα στην αποστολή τους. Τον Μάρτιο, συμφώνησε με την Pfizer για τη συνεργασία τους, καθώς, όπως είπε, ήταν η μοναδική εταιρεία που ήταν απόλυτα έτοιμη για αυτή τη δουλειά. Είναι τόση η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, που όπως αποκάλυψαν στους New York Times, δεν έχουν ακόμα υπογράψει τα τελικά συμβόλαια. Δεν είναι, πάντως, κάτι που τους ανησυχεί.

“Η εμπιστοσύνη και η προσωπική σχέση είναι τόσο σημαντικές σε αυτή τη δουλειά, γιατί τα πάντα κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς”, τόνισε ο Σαχίν. Ο Τούρκος μετανάστης, καθηγητής επίσης στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς και η σύζυγός του, παρόλο που είναι πλέον από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Γερμανία, ζουν σε ένα μικρό διαμέρισμα μαζί με την έφηβη κόρη τους, κοντά στην εταιρεία τους, μετακινούνται με ποδήλατο και δεν έχουν αυτοκίνητο.

Ο Ουγκούρ Σαχίν μαζί με τη σύζυγό του Οζλέμ Τουρετσί ίδρυσαν τη γερμανική BioNTech. Είναι δύο από τους πιο πετυχημένους μετανάστες στη χώρα και δεν είναι λίγοι αυτοί που σπεύδουν να το τονίσουν.

“Αυτό το ζευγάρι είναι ένα φωτεινό παράδειγμα πετυχημένης ενσωμάτωσης”, έγραψε το συντηρητικό επιχειρηματικό site “Focus”. Ο βουλευτής Γιοχάνες Βόγκελ, με τη σειρά του, έγραψε στο Twitter ότι αν τα πράγματα ήταν όπως τα θέλει το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, δεν θα υπήρχε η BioNTech με τους δύο Τούρκους στην κορυφή της εταιρείας.

“Αν είχαν λόγο οι επικριτές του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, δεν θα υπήρχε η συνεργασία τους με την “Pfizer”. Αλλά αυτό είναι που μας κάνει ισχυρούς: μία χώρα μεταναστών, η οικονομία της αγοράς και η ανοιχτή κοινωνία!”, σχολίασε ο γερμανός πολιτικός.

12 Kasım 2020 Perşembe 12:34

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >