Anasayfa
28-11-2020
Δημοσκοπήσεις: Φόβος για την πανδημία, αβεβαιότητα για το μέλλον
Από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν στα κεντρικά ΜΜΕ της Ελλάδας την τελευταία εβδομάδα προκύπτει το συμπέρασμα ότι κυριαρχεί η ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, καταγράφεται κάμψη σε μερικές επιμέρους επιδόσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, την ώρα που προβληματισμό προκαλούν και οι απαντήσεις αναφορικά με το εμβόλιο.

Με την πανδημία να είναι το βασικό πρόβλημα για τους πολίτες και την οικονομία να τους τρομάζει, όλα τα στοιχεία περιστρέφονται γύρω από αυτά. Στην δημοσκόπηση της Metron Analysis που προβλήθηκε στο MEGA το 49% λέει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 42% σε λάθος.

Η προσωπική κατάσταση των πολιτών σε σχέση με πριν από ένα χρόνο έχει ενδιαφέρον. Μόλις 17% λέει ότι είναι καλύτερα, το 38% στην ίδια και το 45% σε χειρότερη.

Σημαντικότερο πρόβλημα με 54% είναι η επιδημία και η ιατρική περίθαλψη και ακολουθεί η οικονομία με 21%, η ανεργία με 7%, το πολιτικό σύστημα και οι πολιτικοί με 5%, η εξωτερική πολιτική με 4%, το προσφυγικό/μεταναστευτικό με 2%, η Παιδεία με 1%.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όταν το καλοκαίρι υπήρξε ύφεση της πανδημίας ο κόσμος έκρινε ως νούμερο ένα πρόβλημα την οικονομία, αλλά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μπήκαμε από τον Οκτώβριο αυξήθηκε ο φόβος για τον κορωνοϊό.

Το 55% των πολιτών κρίνει αρνητικά την σημερινή οικονομική κατάσταση και μόλις 11% θετικά και 33% ουδέτερα. Ακόμη και το 32% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνει αρνητικά, όπως φυσικά και το 76% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόβλεψη για την οικονομία είναι κακή. Το 66% λέει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες και το 16% μόλις ότι θα γίνουν καλύτερα. Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος βλέπουν χειρότερα τα πράγματα.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας σε ό,τι αφορά την πανδημία, λέει το 67% και μόλις ένας στους τέσσερις (24%) λέει ότι τα αφήσαμε πίσω. Ένας στους τρεις (33%) εκτιμά ότι θα επιστρέψουμε σε φυσιολογική καθημερινότητα μετά το 2021, αλλά το 35% λέει ότι θα γίνει μέχρι τα μέσα του 2021 και το 26% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Οι μισοί Έλληνες (51%) λένε ότι θα ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο όταν κυκλοφορήσει αρχές του 2021. Αλλά ένα 41% λέει ότι δεν θα το έκανε. Ενδιαφέρον έχουν οι ηλικίες των «αρνητών» του εμβολίου. Περισσότεροι (57%) είναι στην ηλικία 35-44 και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 17-34 με 52%, των 45-54 με 39%, 55-64 με 38% και 22% σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Στη δημοσκόπηση της PULSE και στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 40% έναντι 23% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 17 μονάδων. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 5%, και το ΜέΡΑ25 με 3%. Στο 9,5% οι αναποφάσιστοι.

Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, στην έρευνα της Metron Analysis ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ποσοστό 59%, στις θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες και 40% στις αρνητικές ή μάλλον αρνητικές. Ακολουθεί η Φ. Γεννηματά με 41% θετικές και 55% αρνητικές γνώμες, ο Αλέξης Τσίπρας με 61% αρνητικές και 37% θετικές, ο Δ. Κουτσούμπας με 59% αρνητικές και 32% θετικές, ο Γ. Βαρουφάκης που αποδοκιμάζεται από το 71% ενώ είναι αποδεκτός από το 26% και ο Κυριάκος Βελόπουλος για τον οποίο αρνητική γνώμη έχει το 74% και θετική το 20%.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παίρνει θετικές ή μάλλον θετικές γνώμες από 6 στους 10 πολίτες και 28% αρνητικές. Η κυβέρνηση, τέλος, σε ποσοστό 51% αξιολογείται θετικά ως προς το έργο που έχει κάνει ενώ 4 στους 10 την κρίνουν αρνητικά.

Σε μια τρίτη δημοσκόπηση της εταιρίας Κάπα Research, καταγράφεται, πάντως, μια νότα αισιοδοξίας μεταξύ των πολιτών μετά δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και συνεχών αρνητικών συμβάντων που αναμφίβολα κούρασαν την κοινωνία και επέτειναν τα αδιέξοδα. Σχολιάζοντας μάλιστα την δική του δημοσκόπηση ο διευθυντής της Κάπα Research, Αλέξης Ρουτζούνης επισημαίνει ότι «παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το δεύτερο και υψηλότερης πίεσης κύμα της πανδημίας προκαλεί τη μερική φθορά της κυβέρνησης ή το γεγονός ότι η ατζέντα απομακρύνεται από τα θέματα της οικονομίας την ευνοεί και της χορηγεί ένα προβάδισμα πρωτοφανούς διάρκειας και εύρους. Πιθανότατα επενεργούν και τα δύο».

«Το βέβαιο είναι ότι η επιτυχής διαχείριση του πρώτου κύματος δημιούργησε αξιοσημείωτο πολιτικό κεφάλαιο για την κυβέρνηση. Σήμερα, είναι αυτό το επιπλέον πολιτικό κεφάλαιο που ξοδεύεται στη διαχείριση του δεύτερου κύματος/lockdown, χωρίς συνέπειες στην κυβερνητική σταθερότητα», καταλήγει ο ίδιος.

28 Kasım 2020 Cumartesi 18:43

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >