Anasayfa
26-01-2021
Δήμαρχος με 40%-43% από την πρώτη Κυριακή. Τέλος στην απλή αναλογική.
Αυτή την Πέμπτη αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ, προκειμένου να λάβει έγκριση και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά θα εισαχθεί για συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος του μηνός. Το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η απλή αναλογική είναι έτοιμο όσον αφορά τις διατάξεις του και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «κλειδώσουν» τα συγκεκριμένα ποσοστά που αφορούν την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, καθώς και το ελάχιστο ποσοστό για την είσοδο μίας παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», ο πήχης για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή θα κυμαίνεται στην περιοχή του 40% έως 43%, ενώ το πλαφόν για την είσοδο συνδυασμών-παρατάξεων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα ορίζεται στο 5% (και σίγουρα όχι κάτω από το 3%). Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η σπουδή της κυβέρνησης να έρθει εντός του επόμενου μήνα και να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, έχει τριπλό στόχο: πρώτον, ως σήμα πολιτικής κυριαρχίας με παρεμβάσεις της επόμενης μέρας, δεύτερον, ως σινιάλο συνέπειας στις προεκλογικές δεσμεύσεις μέσα από γρήγορη προώθηση κάθε ώριμου νομοσχεδίου και τρίτον για να μπει στο δημόσιο τερέν «άλλη μία αποτυχία» –κατά τα κυβερνητικά στελέχη– «της εποχής ΣΥΡΙΖΑ» που καθιέρωσε την απλή αναλογική.

Προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφει τακτικά την τοπική αυτοδιοίκηση ως κεντρικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και για την κοινωνική συνοχή, ενώ είναι βέβαιο ότι τα αποκαλυπτήρια της ερχόμενης Πέμπτης, δηλαδή η έγκριση του εκλογικού νόμου για περιφέρειες και δήμους από το υπουργικό συμβούλιο, θα ανοίξουν ξεχωριστό πεδίο έντασης με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το νέο υπουργικό δίδυμο του Μάκη Βορίδη και Στέλιου Πέτσα στο Εσωτερικών προτίθεται να καταγράψει τον επίσημο παλμό της Αυτοδιοίκησης κατά την τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στην πρωθυπουργική προαναγγελία έγινε λόγος για «ευθυγράμμιση» με καλύτερο τρόπο «της βούλησης των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια».

Για μήνες η κυβέρνηση έβαζε επί τάπητος διαφορετικά μοντέλα ώστε να αποτυπώσει το νέο σύστημα, με το σκεπτικό να υπάρχουν «καθαρές, απλές λύσεις» για δημάρχους και περιφερειάρχες, «και όχι αλαζονείες, προσκόμματα, παράλογες συνθήκες και τελικά ακυβερνησία», όπως σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός έχει ήδη τεθεί το σενάριο εκλογής από τον πρώτο γύρο με ποσοστό κάτω του 40% με προϋπόθεση να υπάρχει απόσταση, τουλάχιστον πέντε μονάδων, από τον δεύτερο υποψήφιο. Αυτή η επιλογή να μην καθοριστεί διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου ενισχύει κατακόρυφα τον σχεδιασμό για νίκη από την πρώτη κάλπη σε όποιον κινείται λίγο υψηλότερα: στη ζώνη του 42%, συν-πλην μία μονάδα, με άλλα λόγια.

Προ μηνών στελέχη του αρμόδιου υπουργείου μιλούσαν για επαναφορά πλειοψηφικού συστήματος, που «μπορεί να μη δίνει στον πρώτο συνδυασμό την πλειοψηφία των 3/5 επί των εδρών», με τα λόγια του τότε υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου, αλλά «σίγουρα θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα». Στην ίδια κατεύθυνση είναι ειλημμένη η απόφαση για πλαφόν που θα αφορά την είσοδο συνδυασμών-παρατάξεων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Το όριο δεν θα ξεπερνά το 5%, όπως είναι η επικρατέστερη εκδοχή που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία δεν θα αφήσει στους αυτοδιοικητικούς περιθώριο για κανένα «παζάρι» κάτω από το 3%. Και εδώ η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη ώστε να καταγραφεί η οπτική των ενώσεων δημάρχων και περιφερειαρχών.

Το βέβαιο είναι ότι ο νέος νόμος θα καταργήσει την λεγόμενη «4η κάλπη», που με βάση τον «Κλεισθένη», αφορά στις κοινότητες. Η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της τριπλό βαθμό διοίκησης (κεντρικό κράτος, περιφέρειες και δήμους) που σημαίνει ότι οι κοινότητες θα παραμείνουν αλλά οι υποψήφιοι για τοπικά συμβούλια θα ενσωματώνονται στα κεντρικά ψηφοδέλτια. Ακόμη μία ανατροπή αφορά στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων, όπου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το «μαχαίρι» έως και στο 30%, ιδίως σε μεγάλους δήμους. Για μείωση «λελογισμένη» αλλά «σίγουρα όχι διακοσμητική» μιλούν με νόημα πηγές με γνώση των διεργασιών, τις οποίες επικαλούνται «ΤΑ ΝΕΑ».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και κάνοντας μία προσομοίωση με τα αποτελέσματα των τελευταίων αυτοδιοικητικών εκλογών σε δήμους της Θράκης παρατηρούμε τα εξής: Στον δήμο Κομοτηνής ο κ. Γιάννης Γκαράνης με ποσοστό 44,26% θα εκλέγονταν κατά πάσα πιθανότητα από την πρώτη Κυριακή, διεκδικώντας παράλληλα την μερίδα του λέοντος των 41 εδρών που απαρτίζουν σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής.

Στον δήμο Αρριανών ο κ. Αχμέτ Ριδβάν θα κέρδιζε επίσης άνετα την εκλογή του από τον πρώτο γύρο με το 47,95% που κατέγραψε στην κάλπη του 2019 κερδίζοντας αυτοδυναμία στο 27μελες δημοτικό συμβούλιο του δήμου του.

Στον δήμο Μαρωνείας Σαπών ο κ. Ντίνος Χαριτόπουλος θα χρειαζόταν οριακά δεύτερο γύρο, εφόσον ο πήχης από την κυβέρνηση τοποθετηθεί στο 42-43% καθώς το 2019 έλαβε το 41,70% στον πρώτο γύρο!

Από τον πρώτο γύρο θα εκλέγονταν και ο κ. Οντέρ Μουμίν στον δήμο Ιάσμου εφόσον τελικά τεθεί όριο εκλογής του 42% ενώ εφόσον επιλεγεί τελικά το 43%, το 2019 θα είχαμε θρίλερ με το 42,96% που έλαβε στον πρώτο γύρο ο συνδυασμός του σημερινού δημάρχου.

Στον δήμο Ξάνθης, όμως, οι δύο πρώτοι συνδυασμοί τον Μάιο του 2019 έλαβαν από 24% έκαστος απέχοντας πάρα πολύ από το 42-43%, με αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση να είχαμε έναν εντελώς ανοιχτό και απρόβλεπτο δεύτερο γύρο, όπως ακριβώς συνέβη και στις πρόσφατες εκλογές.

Τέλος, στον δήμο Μύκης οι κ.κ. Καζπά Τζεμήλ και Ντελή Χουσείν Ριτβάν θα πήγαιναν και με το νέο εκλογικό νόμο σε ανοιχτό β΄ γύρο, αφού ο μεν πρώτος ως απερχόμενος δήμαρχος το 2019 είχε λάβει το 31,75% στον πρώτο γύρο και ο δεύτερος που τελικώς εξελέγη είχε προσεγγίσει το 27,16%.

26 Ocak 2021 Salı 16:56

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >