Anasayfa
18-05-2021
Που συμφωνούν και που διαφωνούν οι πολίτες Ελλάδας και Τουρκίας
Στο Φόρουμ των Δελφών το προηγούμενο Σάββατο παρουσιάστηκε μία μεγάλη έρευνα για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης σε Ελλάδα και Τουρκία ταυτόχρονα, στην σκιά μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για τα ελληνοτουρκικά όπως ήταν το 2020.

Δύο μεγάλες εταιρίες δημοσκοπήσεων, η ελληνική MRB HELLAS και η τουρκική KONDA πραγματοποίησαν την έρευνα με συμμετοχή 1.022 Ελλήνων και 1.163 Τούρκων πολιτών προκειμένου να προσδιορίσουν τις αντιλήψεις των δύο λαών ως προς τις μεταξύ τους σχέσεις αναδεικνύοντας τα σημεία συμφωνίας και διαφορών μεταξύ τους. Μια δημοσκόπηση που, όπως γράφει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στην σαββατιάτικη έκδοσή της, «ανέδειξε τις διαφορές που υπάρχουν αλλά και πολλά σημεία σύγκλισης καθώς και την πλειοψηφική τάση για ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 36,9% των Ελλήνων έχει επισκεφθεί έστω μία φορά την Τουρκία ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Τούρκων που έχει επισκεφθεί έστω και μία φορά την Ελλάδα ανέρχεται σε μόλις 2,7% του γενικού πληθυσμού.

47% του ελληνικού δείγματος αναφέρει ότι έχει γνωρίσει κάποιον Τούρκο ενώ το 14% των Τούρκων αναφέρει ότι έχει γνωρίσει κάποιον Έλληνα. Το 74% των Τούρκων και το 60% των Ελλήνων απαντούν ωστόσο ότι θα μπορούσαν να γίνουν φίλοι με έναν πολίτη της γειτονικής τους χώρας!

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι και στους δύο λαούς το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναδεικνύεται για τις μεταξύ τους σχέσεις είναι οι θαλάσσιες διαφορές στο Αιγαίο και την Μεσόγειο. Τα αντίστοιχα ποσοστά που προκύπτουν από την έρευνα είναι 58,1% για τους Έλληνες και 57,8% για τους Τούρκους, δηλαδή σχεδόν ταυτόσημα.

To 70,2% των Ελλήνων και το 41,9% ανησυχούν για ένα πιθανό στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο φόβος των Ελλήνων σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον των Τούρκων.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το 56,5% των Ελλήνων προκρίνει την λύση ενός ομοσπονδιακού δικοινοτικού κράτους ενώ το 40,5% των Τούρκων θεωρεί πιο δόκιμη την λύση δύο ξεχωριστών κρατών. Αξιοσημείωτο, όμως, είναι και το γεγονός ότι το 27,5% των Ελλήνων απαντά θετικά στην προοπτική δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο όπως και ότι το 42,8% των Τούρκων αντιμετωπίζει θετικά την εκδοχή της δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι και οι απόψεις Ελλήνων και Τούρκων ως προς το πώς θα πρέπει να λυθούν οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κράτη. Το 62,4% των Τούρκων υποστηρίζει ως μέθοδο επίλυσης των διαφορών τις διμερείς διαπραγματεύσεις ενώ από την πλευρά τους οι Έλληνες σε ποσοστό 49,1% υποστηρίζουν τον διάλογο μέσω διεθνών οργανισμών και την προσφυγή στην διεθνή διαιτησία. Το 68% των Ελλήνων και το 73% των Τούρκων θεωρούν ότι οι δύο λαοί είναι γείτονες και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος φιλικής συμβίωσης μεταξύ τους.

53,4% των Ελλήνων και 70,3% των Τούρκων θεωρούν ότι ο διεθνής παράγων ευνοεί τον γείτονα τους πάντοτε κατά των συμφερόντων της δικής τους χώρας. Την ίδια ώρα το 53,7% των Ελλήνων και το 64% των Τούρκων πιστεύει ότι η γειτονική για τον καθένα χώρα απολαμβάνει άνευ όρων ή και πολλές φορές άδικη στήριξη από την Ε.Ε. σε σχέση με την δική τους.

47% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ρωσία στηρίζει την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και το 42,7% των Τούρκων εκτιμά ότι η Ρωσία στηρίζει την Ελλάδα σε βάρος της Τουρκίας.

43,2% των Ελλήνων πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και αντίστοιχα το 62,8% των Τούρκων είναι πεπεισμένο ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα σε βάρος της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει στα συμπεράσματα της έρευνας ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ, Ιωάννης Γρηγοριάδης, «η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας ενόψει της πανδημίας συνυπάρχει με την προτίμηση των ειρηνικών μεθόδων για την επίλυση των διμερών διαφορών, αλλά και την πρόκριση των διμερών διαφορών στο Αιγαίο και την Μεσόγειο ως του σοβαρότερου προβλήματος στις διμερείς διαφορές.

Αποκαλύπτεται το στενότερο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης για την Τουρκία, που εκφράζεται τόσο με την ύπαρξη της Τουρκίας ως αντικειμένου –συνήθως αρνητικής – συζητήσεως εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, αλλά και με τον αυξημένο αριθμό επισκέψεων στην Τουρκία και την γνωριμία με τούρκους πολίτες. Τέλος, αναδεικνύεται η ενισχυμένη αυτοπεποίθηση της τουρκικής κοινής γνώμης για τον διεθνή ρόλο της Τουρκίας, παρά την οικονομική κρίση».

18 Mayıs 2021 Salı 13:52

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >