Anasayfa
16-07-2021
Τα παρασκήνια πίσω από την απόφαση του Α.Π. για την ΤΕΞ
Πώς θα σας φαινόταν αν ακούγατε ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ήταν ο εμπνευστής της νομοθετικής διάταξης στην τροπολογία Σύριζα του 2017, σύμφωνα με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στην ελληνική πολιτεία να ξεφύγει από τον σκόπελο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους μειονοτικούς συλλόγους της Θράκης; Πιθανό ή απίθανο, το γεγονός αυτό μαρτυρείται σε δημοσίευμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα.

Ας ξετυλίξουμε, όμως, το κουβάρι της ιστορίας από την αρχή, στην χώρα που όλοι ξορκίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ειδικά στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις της δεν συμφωνούν με την απροσδιόριστη όσο και επικίνδυνη, μερικές φορές, έννοια, του «αισθήματος της κοινής γνώμης».

Το ζήτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» έχει πολλές φορές στο παρελθόν απασχολήσει την στήλη μας, και λόγω ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος που είχε αυτή η υπόθεση.

Είχαμε παρουσιάσει από αυτή την στήλη τις θέσεις και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στην ειδική μόνιμη επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά την ενημέρωση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, καθηγητή του δημοσίου διεθνούς δικαίου κ. Λίνου Αλέξανδρου Σισιλιάνου. Όπως και του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Κωνσταντίνου Χαλκιά.

Μετά την πρόσφατη έκδοση της απορριπτικής απόφασης από τον Άρειο Πάγο, σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «κυριακάτικη δημοκρατία» και του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη, έρχεται να δώσει μία άλλη διάσταση στο παρασκήνιο που προηγήθηκε της λήψης της απόφασης.

Θα σταθώ μόνο σε ορισμένα σημεία που κρίνονται άκρως ενδιαφέροντα σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης και μαρτυρούν κοινοβουλευτικά παρασκήνια από το 2017, καθώς επίσης και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε η τελική πλειοψηφία του 5-0.

Όπως θα θυμάστε, το 2017 η τότε κυβέρνηση του Σύριζα με υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Κοντονή είχε φέρει τροπολογία για την θεμελίωση δικαιώματος εκείνων που είχαν δικαιωθεί από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ώστε να μπορούν να προσφύγουν αναιρετικά εκ νέου στην ελληνική δικαιοσύνη για την επανεξέταση της υπόθεσής τους.

Επρόκειτο, ασφαλώς, για τροπολογία που φωτογράφιζε τους μειονοτικούς συλλόγους της Θράκης, με την υπόθεση της ΤΕΞ να είναι απολύτως επίκαιρη. Η τροπολογία, λοιπόν, για την οποία μιλάμε, προβλήθηκε ως η διέξοδος ασφαλείας που έψαχνε η ελληνική πολιτεία για να αποδείξει στην διεθνή δικαιοσύνη ότι δεν αγνοεί τις αποφάσεις της.

Την τροπολογία εκείνη, τελικά, θυμίζουμε ότι καταψήφισαν και οι τέσσερις βουλευτές της Μειονότητας, τρεις εκ των οποίων, οι κ.κ. Μουσταφά , Ζεϊμπέκ και Καραγιουσούφ, μετείχαν της κυβερνητικής πλειοψηφίας!

Μετά από σειρά νομικών παρεμβάσεων επί του αρχικού κειμένου της τροπολογίας, τέθηκε ο όρος της επιφύλαξης και των περιορισμών που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ, «περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης».. Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα και πάλι στον εθνικό δικαστή να μην ευθυγραμμιστεί, κατ’ ανάγκην, με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «κυριακάτικη δημοκρατία» μαθαίνουμε ότι την διάταξη νόμου πάνω στην οποία πάτησαν οι δικαστές του Αρείου Πάγου για να απορρίψουν την νέα αίτηση αναίρεσης της ΤΕΞ, την είχε υποδείξει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή!

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, υπήρχε μια ισορροπία ανάμεσα στις απόψεις των δικαστών του Α.Π., που άλλοτε ήταν 3-2 και άλλοτε 2-2 με μία ουδέτερη άποψη, πριν διαμορφωθεί η τελική πλειοψηφία του 5-0 κατά του αιτήματος της ΤΕΞ.

Αυτό συνέβη «μετά την παράθεση ισχυρότατων νομικών επιχειρημάτων που πατούσαν στην διάταξη νόμου που υπέδειξε ως ΠτΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή».

Πριν την έκδοση της αποφάσεως, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, «έδειξαν ενδιαφέρον ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο μητροπολίτης Μαρωνείας Παντελεήμων και άλλοι».

Ένα άλλο σημείο που ασφαλώς προξενεί εντύπωση, είναι ότι ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών συσχετισμών για την εν λόγω απόφαση έπαιξε η διοργάνωση εκδήλωσης στο Στρασβούργο από Γάλλους ευρωβουλευτές μαζί με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, με θέμα την υποστήριξη του αιτήματος αναγνώρισης της ΤΕΞ από την ελληνική δικαιοσύνη…

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» υποστηρίζει ότι με την αποκάλυψη της συγκεκριμένης εκδήλωσης, (…) «εξασφαλίστηκε ότι οι δικαστές μας θα αχθούν σε απόφαση, όποια κι αν ήταν αυτή, χωρίς έξωθεν και έσωθεν πιέσεις από τα γνωστά φαντάσματα».

Ως «φαντάσματα» χαρακτηρίζονται δικαστικοί κύκλοι που υποστηρίζεται ότι πίεσαν προς την κατεύθυνση θετικής έκβασης της υπόθεσης της ΤΕΞ ενώπιον του Α.Π., κάτι που κατά τους «εθνικώς σκεπτόμενους», θα οδηγούσε σε «εκτουρκισμό της Μειονότητας».

Σε κάθε περίπτωση, προκύπτει από τα δημοσιεύματα και τις αποκαλύψεις που εμπεριέχονται σε αυτά, ότι πέρα από «φαντάσματα», η υπόθεση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης στον Α.Π., δεν άφησε ασυγκίνητους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες αυτού του τόπου στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, μήπως και η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη λάθευε ως προς την τελική της απόφαση…


16 Temmuz 2021 Cuma 17:35

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >