Anasayfa
17-09-2021
Στρατηγική Μέτιου για αποσύνθεση της αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών του 2023
Ο Χρήστος Μέτιος πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέχρι να επιβληθεί ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης της παράταξης της Ν.Δ. στο περιφερειακό συμβούλιο μετά τον θάνατο του Γιώργου Παυλίδη, πριν ακριβώς από τέσσερα χρόνια.

Αρχικά, έπρεπε να ξεπεράσει τον σκόπελο των ενδοπαραταξιακών διαδικασιών, κατορθώνοντας να εκλεγεί το 2016 έναντι του τότε αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Ζαγναφέρη, με 20 ψήφους έναντι 16 κατά την δεύτερη ψηφοφορία. Ωστόσο, από τον ηττημένο της διαδικασίας καταγγέλθηκε η παρέμβαση του κεντρικού κόμματος υπέρ του κ. Μέτιου.

Πράγματι, ο σημερινός περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, υπήρξε πάντοτε συνεπής στην επιλογή του να στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακόμα κι όταν εκείνος δεν ήταν το φαβορί για την ανάδειξή του σε αρχηγό της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όταν ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας επισκέφθηκε σε ανύποπτο χρόνο την Κομοτηνή, τον Σεπτέμβριο του 2013, είχε μαζί του ελάχιστους να τον συνοδεύουν μεταξύ των οποίων πρώτος, ο Χρήστος Μέτιος. Το ίδιο συνέβη και κατά την εσωκομματική εκλογή αρχηγού στη Ν.Δ., όταν ο Κυριακός Μητσοτάκης από τρίτος στις δημοσκοπήσεις αναδείχθηκε τελικά αρχηγός τον Ιανουάριο του 2016.

Όταν έφτασε η στιγμή για να δοθεί το χρίσμα στον εκλεκτό για την θέση του υποψήφιου περιφερειάρχη στις αρχές του 2019, υπήρξε και πάλι μεγάλη εσωκομματική αναταραχή. Μέχρι και λεωφορείο ναυλώθηκε για να κατέβουν ομαδικά τα στελέχη του κόμματος στην Αθήνα προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους. Οι πέντε χωρικοί αντιπερφερειάρχες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας είτε τάχθηκαν ανοιχτά εναντίον της επιλογής Μέτιου είτε επιφυλάχθηκαν μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Τελικώς, ο ένας μετά τον άλλον έκαναν πίσω για να μείνει μοναδικός αντίπαλός του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, που διέθετε και ο ίδιος προσβάσεις στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να κατορθώσει να λάβει ποτέ το πολυπόθητο κομματικό χρίσμα, που με προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατέληξε και πάλι στον Χρήστο Μέτιο!

Μετά από μια σκληρή εκλογική αναμέτρηση και ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που στοιχημάτιζαν για τον αντίθετο, ο «χρισμένος» υποψήφιος της Ν.Δ. κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές στον β’ γύρο, μια πραγματική εκλογή θρίλερ για 1.789 ψηφοδέλτια, σε ένα εκλογικό σώμα 250.000 ψηφισάντων σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με ποσοστό 50,76% έναντι 49,24% του Χριστόδουλου Τοψίδη!

Ήταν η στιγμή που ο Χρήστος Μέτιος απέδειξε και στο κόμμα αλλά και στους ψηφοφόρους του ότι μπορούσε να κερδίσει εκλογές και δεν ήταν απλά ένας περιφερειάρχης που προέκυψε μέσα από κομματικά διαβούλια.

Και ήταν επίσης για τον ίδιο η ώρα που αισθάνθηκε δυνατός για να κόψει κάθε επαφή με όλους εκείνους που τον πολέμησαν προεκλογικά συντασσόμενοι με τον ομογάλακτο αντίπαλο συνδυασμό. Όσο ψηλά και αν βρισκόταν αυτοί, ακόμα και αν επρόκειτο για τους πρώην πανίσχυρους υπουργούς του Κώστα Καραμανλή, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Αλέξανδρο Κοντό σε Ροδόπη και Ξάνθη αντίστοιχα.

Διαθέτοντας μόνο 17 περιφερειακούς συμβούλους στους 51, ελέω της απλής αναλογικής, συνέπραξε αρχικά με τον συνδυασμό του Κινήματος Αλλαγής, παίρνοντας μαζί του 6 επιπλέον συμβούλους μαζί με έναν μικρότερο συνδυασμό που είχε μονοπρόσωπη εκπροσώπηση στο περιφερειακό συμβούλιο. Και πάλι όμως, έλλειπαν 3 σύμβουλοι για την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου να μετατρέπονται σε ατέρμονες ομηρικές διαμάχες με διάρκειες που πολλές φορές ξεπερνούσαν και τις έξι ώρες, με τις παρατάξεις Τοψίδη και Κατσιμίγα να κατευθύνουν συντονισμένα πυρά προς την πλειοψηφία.

Σε αυτή την περίοδο των δύο ετών, ο Χρήστος Μέτιος κατηγορήθηκε από τους αντιπάλους του για αναποτελεσματικότητα, για αδυναμία παραγωγής έργου και απορρόφησης κονδυλίων, για στασιμότητα της Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης σε όλους τους αναπτυξιακούς δείκτες, για συμπράξεις μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο ενίοτε και με την παράταξη της Χρυσής Αυγής, για αδιαφανείς αναθέσεις έργων, για προβληματική αντιμετώπιση της πανδημίας, για υπολειτουργία των υπηρεσιών και πολλά ακόμα!

Ο ίδιος, συνεπής στην φιλοδοξία της επανεκλογής του, έθεσε ως στόχο την διεύρυνση της παράταξης που κληρονόμησε από τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη προς όλες τις κατευθύνσεις, με κύριο στόχο την αποδόμηση της παράταξης Τοψίδη ενόψει του 2023.

Οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι αυτή η στρατηγική επιλογή του δικαιώνεται, καθώς ήδη 4 σύμβουλοι του Τοψίδη έχουν αποχωρήσει από την παράταξη του και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενσωματώνονται στην παράταξη Μέτιου. Η αρχή έγινε με τον Τζιχάν Ιμάμογλου που την μια μέρα ανεξαρτητοποιήθηκε και την επόμενη διορίστηκε θεματικός αντιπεριφερειάρχης κοινωνικών πολιτικών. Ακολούθησαν ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος Δράμας, Αριστείδης Μωυσιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας, Χρήστος Γάκης και μόλις χθες, ο πολύ γνωστός περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης, Μιχάλης Αμοιρίδης, που είχε πρωταγωνιστήσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην κριτική του εναντίον της σημερινής πλειοψηφίας.

Στην δήλωση ανεξαρτητοποίησης του ο κ. Αμοιρίδης έκανε λόγο για «ενότητα και ομοψυχία ανάμεσα σε ανθρώπους του ίδιου πολιτικού χώρου», ενώ ευθέως υπαινίσσεται την ανάγκη για μια ενιαία παράταξη της Ν.Δ. στο περιφερειακό συμβούλιο.

Ακολούθησε η ανακοίνωση- κάλεσμα του Χρήστου Μέτιου με την οποία χαιρέτιζε την κίνηση Αμοιρίδη επισημαίνοντας ότι «η εκπροσώπηση του μεγάλου πολιτικού μας χώρου από μία μόνο παράταξη είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που ανήκουν σε αυτόν. Άλλωστε, οι συνθήκες για να επιτευχθεί η ενότητα έχουν ωριμάσει. Για όσους εμμένουν σε διχαστικές επιλογές, πρέπει να αναλογιστούν ότι η κοινωνία απαιτεί συνεργασία και αποτέλεσμα. Δεν μπορούν να ανατρέψουν την πορεία των πραγμάτων. Η δήλωση του Μιχάλη Αμοιρίδη έρχεται να αποτυπώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη νέα πραγματικότητα. Ο ουσιαστικός και θαρραλέος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το θέμα τον τιμά. Χαιρετίζουμε την πρότασή του για την ενότητα του χώρου και την επιλογή του να συμβάλει έμπρακτα σε αυτήν. Κατά το παρελθόν λάθη έγιναν από όλους μας. Έχει έρθει όμως η ώρα να τα ξεπεράσουμε».

Είναι φανερό ότι ενόψει των περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2023 βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο πολιτικό τοπίο. Πλέον, η απλή αναλογική δεν υφίσταται ως εμπόδιο για την διαμόρφωση αυτοδύναμων πλειοψηφιών και ο πήχης του 43% για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή λειτουργεί ως κίνητρο για τους εν ενεργεία περιφερειάρχες και δημάρχους προκειμένου να διαμορφώσουν τα χαρακτηριστικά της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης με τους δικούς τους όρους.

Στην περιφέρεια ΑΜ-Θ ήδη διαφαίνεται ότι η παράταξη Τοψίδη δέχεται απανωτά πλήγματα που κάνουν δύσκολη την ολική επαναφορά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί σύντομα αν αποσαφηνίσει τις προθέσεις του καθώς το ποσοστό του 12,73% της προηγούμενης εκλογής κάθε άλλο παρά ως θετικό κρίνεται, με δεδομένο μάλιστα ότι έγιναν εκείνες οι εκλογές ενόσω ήταν στην κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά το Κίνημα Αλλαγής- ΠΑΣΟΚ και συνολικά ο χώρος της κεντροαριστεράς καλείται να βρει υποψηφιότητα με ευρύτερη αποδοχή που θα απαντήσει στο κάλεσμα του Χρήστου Μέτιου για ενότητα της κεντροδεξιάς, με ένα δικό του αντίστοιχο κάλεσμα για την ενότητα της κεντροαριστεράς ώστε να υπάρξει ρεαλιστική προοπτική διεκδίκησης της νίκης στις εκλογές. Με την δεδομένη δυσκολία, μάλιστα, ότι υπήρξε η επιλογή της σημερινής παράταξης Σιμιτσή για εφ’όλης της ύλης συνεργασία με τον Χρήστο Μέτιο στην διάρκεια της τρέχουσας τετραετίας…

17 Eylül 2021 Cuma 18:55

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >