Anasayfa
16-10-2021
Θα βγαίνει ο μουεζίνης στο τζαμί της Κολωνίας…
Αναφερθήκαμε πολλές φορές στην Ευρώπη της ανεκτικότητας, των ανοιχτών οριζόντων, της πολυπολιτισμικότητας και της ανεξιθρησκίας. Είναι οι προϋποθέσεις για να σπάσει το κέλυφος της μισαλλοδοξίας και της ισλαμοφοβίας που γιγαντώνουν το κύμα της ακροδεξιάς βίας και καλλιεργούν την ψευδή εικόνα μιας αναπόφευκτης σύγκρουσης των πολιτισμών. Σε αυτό το πλαίσιο η είδηση που έρχεται από μια γερμανική μεγαλούπολη όπως είναι η Κολωνία, είναι παρήγορη και δίνει μηνύματα θετικά, σε μια εποχή δύσκολη και συγκρουσιακή.

Διαβάζουμε στο protagon.gr ότι ο δήμος της γερμανικής πόλης επέτρεψε στους μουσουλμάνους κληρικούς να καλούν από τα μεγάφωνα τους πιστούς στην προσευχή της Παρασκευής. Στο εξής τις Παρασκευές, αργά σαν σουρουπώνει, καθώς οι Γερμανοί και οι Γερμανίδες θα ετοιμάζονται για τη νυχτερινή έξοδό τους στα μπαράκια και στις ταβέρνες, θα βγαίνει και ο χότζας στο τζαμί να πει το «μπιρ Αλλάχ». Θα φωνάζει πολύ μακριά από την Άγκυρα, από την Καμπούλ και από το Κάιρο βέβαια, όμως και η Κολωνία καλή είναι, μία ωραία και φιλόξενη πόλη.

Η δήμαρχος της Κολωνίας είπε ότι είναι «πράξη σεβασμού» να επιτρέπεται να ακούγεται στη γερμανική πόλη η φωνή του μουεζίνη που καλεί τους μουσουλμάνους στην προσευχή της Παρασκευής, έτσι έδωσε τη σχετική άδεια στο Κεντρικό Τζαμί της Κολωνίας να δουλέψουν τα μεγάφωνά του.

Πρόκειται για διετή συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ του τοπικού δήμου και της μουσουλμανικής κοινότητας ως μέτρο χαλάρωσης των περιορισμών, και η οποία επιδέχεται ανανέωση. Υπάρχουν και ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν την λειτουργία του καθώς το τζαμί, αλλά και τα μικρότερα τζαμιά που θα αναμεταδίδουν την κλήση του μουσουλμάνου κληρικού, όλα θα έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν την ένταση του ήχου και να ειδοποιούν τους γείτονές τους εκ των προτέρων – αυτούς που θα ετοιμάζομαι για τη νυχτερινή έξοδό τους.

Το Κεντρικό Τζαμί της Κολωνίας είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας και σύμφωνα με την Deutsche Welle «αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το αντιμουσουλμανικό αίσθημα των ακροδεξιών κομμάτων». Πρόκειται για κατασκευή που χρηματοδότησε η κυβέρνηση Ερντογάν, αφού είχε επιληφθεί η υπηρεσία θρησκευτικών υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης. Μάλιστα ο τούρκος πρόεδρος το είχε εγκαινιάσει αυτοπροσώπως και με κάθε επισημότητα όταν επισκέφθηκε τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το κτίσμα φτιάχτηκε από μπετόν και διαθέτει δύο μιναρέδες 60 μέτρων και έναν γυάλινο θόλο «που φαίνεται να ανοίγει σαν μπουμπούκι» όπως σημειώνει με γλαφυρό τρόπο η DW, με την πρόσθετη επισήμανση ότι το τζαμί «συμβολίζει το άνοιγμα σε ανθρώπους όλων των θρησκειών». Τι παπάς, τι μουεζίνης. Η απόφαση της δημάρχου Χενριέτε Ρέκερ ενθουσίασε, φυσικά, τους Τούρκους της Κολωνίας, ωστόσο αντιμετώπισε την κριτική των χρηστών των σόσιαλ μίντια.

Η ίδια λέει: «Η Κολωνία είναι η πόλη της θρησκευτικής ελευθερίας και ποικιλομορφίας. Όσοι φτάνουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό καλωσορίζονται από τον καθεδρικό ναό και ακούν τις καμπάνες των εκκλησιών. Πολλοί κάτοικοι της Κολωνίας είναι μουσουλμάνοι. Το να επιτρέψω την κλήση του μουεζίνη είναι για μένα θέμα σεβασμού» είπε.

Η δήμαρχος της Κολωνίας με την πράξη της λέει κάτι απλό προς την υπόλοιπη Ευρώπη και ιδίως προς τις πολυφυλετικές μεγαλοπούλεις της γηραιάς ηπείρου.

Το να αποδίδεις δικαιώματα και ελευθερίες στους διαφορετικούς συμπολίτες σου, είναι πράξη πολιτικής ευθύνης, κοινωνικής ευαισθησίας και δημοκρατικής νομιμότητας. Το να αντιμετωπίζεις την ακροδεξιά ρητορεία με μέτρα περιστολής των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν είναι παρά η μορφή του τέρατος που θέλοντας να αποφύγεις του μοιάζεις όλο και περισσότερο. Και αυτός είναι ένας δρόμος αδιέξοδος που οδηγεί σε ένα παρελθόν που η Ευρώπη έζησε και θα ήθελε να αφήσει πίσω της οριστικά.


16 Ekim 2021 Cumartesi 11:30

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >