Anasayfa
02-11-2021
Οι απόψεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα για τις ελληνοτουρκικές διαφορές
Δισέλιδη συνέντευξη παραχώρησε αυτό το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Μπάμπη Αγρολάμπο ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, αναφερόμενος σε μια σειρά από σημαντικά και φλέγοντα ζητήματα που αυτή την εποχή κυριαρχούν στην ελληνοτουρκική ατζέντα.

Ο κ. Οζουγκέργκιν σε αυτή του την συνέντευξη υποστήριξε ότι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις δεν βοηθούν, επικρίνοντας την ελληνική πλευρά και την Ε.Ε., ενώ από την άλλη τόνισε ότι η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Δεν είναι κρυφό ότι έχουμε μια σειρά από θέματα σε εκκρεμότητα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλά αυτό δεν είναι ούτε νέο, ούτε πρωτόγνωρο για την Τουρκία και την Ελλάδα. Ούτε και αποτελεί λόγο για απελπισία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συναινέσουμε στο να συμφωνήσουμε. Φυσικά, έως ότου καθιερωθεί ένας πραγματικός διάλογος, καμία από τις πλευρές δεν θα πρέπει να προβεί σε κινήσεις που θα χειροτέρευαν τα πράγματα. Ξέρετε υπάρχει αρκετός καθρεπτισμός - αυτό που θεωρείται ως αμυντική κίνηση από τη μία πλευρά θεωρείται ως πρόκληση από την άλλη και αντίστροφα. Πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον μη παραγωγικό και επικίνδυνο κύκλο. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια τρίτων φυσικά, αλλά στο τέλος θα εναπόκειται στους δύο λαούς να αποφασίσουν τι είδους σχέση θέλουν μεταξύ τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οζούγκεργκιν.

Ο ίδιος σημείωσε με νόημα ότι «ίσως τα τεχνάσματα της δημοσιότητας και η δημόσια προστριβή να είναι χρήσιμες για την αύξηση της δημοτικότητας ή τις τηλεθεάσεις και τα δελτία κυκλοφορίας. Αλλά μια τέτοια συμπεριφορά βλάπτει τελικά τις διμερείς σχέσεις παραπλανώντας αρχικά το κοινό και, το πιο σημαντικό, περιορίζοντας τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής».

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η χώρα του διαθέτει «νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία ασκεί πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα πάνω στη δική της υφαλοκρηπίδα. Απλά ρίξτε μια ματιά στον χάρτη της Μεσογείου. Πώς μπορεί κανείς να αρχίσει να ισχυρίζεται ότι ένα μικροσκοπικό νησί (Καστελόριζο) θα μπορούσε να αποκλείσει την τεράστια τουρκική νότια ακτή από τη Μεσόγειο; Μια τέτοια αξίωση δεν θα ευσταθούσε ούτε για δέκα λεπτά σε ένα δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία καθώς και τα σύμφωνα με την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Κύπρο και το Ισραήλ και το κατά πόσο αυτές συνιστούν πρόβλημα για την Τουρκία, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα εξέφρασε την άποψη ότι τόσο οι γαλλικές όσο και οι αμερικάνικες αρχές διαβεβαίωσαν την τουρκική κυβέρνηση ότι οι συμφωνίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον της Τουρκίας.

«Όσον αφορά τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι βλέπουμε πως η Ελλάδα τελικά εγκατέλειψε τα δόγματα δεκαετιών, στα οποία επέμενε σε θέματα οριοθέτησης. Αυτή η αλλαγή φιλοσοφίας και η πρακτική προσέγγιση που τη συνοδεύει, θα μπορούσαν πράγματι να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας επίσης», ανέφερε.

Στο ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα του casus belli και το κατά πόσο αυτό συνιστά επιθετική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας ο κ. Οζουγκεργκίν εξέφρασε την διαφωνία του με την προοπτική, όπως είπε, «της μετατροπής του Αιγαίου σε ελληνική λίμνη».

«Όσον αφορά το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, οι Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων δεν αφήνουν περιθώρια περαιτέρω ερμηνείας. Αναμένουμε μόνο σεβασμό των συνθηκών, αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, και τίποτα περισσότερο», κατέληξε.

Στο ερώτημα γιατί η Τουρκία χαρακτηρίζει ανύπαρκτη την οριοθέτηση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ και λέει ότι η δική της οριοθέτηση με τη Λιβύη είναι ισχυρή, όσο και για την μη αναγνώριση δικαιωμάτων στην Κύπρο απάντησε ως εξής: (…) Οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν να μοιραστούν την πολιτική, οικονομική και άλλη εξουσία με τους Τουρκοκύπριους. Δεν μιλώ απλώς για την αναφορά στην ισότητα στα λόγια. Γιατί οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν επιτόπου όλες τις προτάσεις συμμετοχής και συνεργασίας των Τουρκοκυπρίων; Θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Γιατί οι Ελληνοκύπριοι δεν ξέρουν τι πραγματικά θέλουν και δεν μπορούν να αποδεχτούν την ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Είναι τόσο απλό».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, επέκρινε την Ε.Ε. για αναποφασιστικότητα. «Δεν μπορείς να τραβάς μια γραμμή στην άμμο και να κατηγορείς την Τουρκία ότι βρίσκεται στην άλλη πλευρά της. Εάν η Ε.Ε. θέλει να γίνει πραγματικά παγκόσμια, θα βρει στην Τουρκία έναν εταίρο».

«Αυτό που θέλει ο τουρκικός λαός για τον ίδιο και τα παιδιά του δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που θέλει το ελληνικό έθνος. Όλοι θέλουμε να ζήσουμε μια ευημερούσα, ασφαλή, υγιή ζωή σε καθαρά περιβάλλοντα», ήταν η κατακλείδα των λόγων του.

2 Kasım 2021 Salı 14:07

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >