Anasayfa
27-01-2022
Κυβέρνηση: Στην τρίτη συγνώμη καίγεται!
Στις 9 Αυγούστου 2021 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα από τα δεκάδες διάγγελμά του που έχει εκφωνήσει τα τελευταία χρόνια, ζήτησε συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών που κατέκαψαν περίπου 1,2 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και κατοικημένων περιοχών σε όλη την επικράτεια, προκαλώντας τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές καταστροφές.

Χρειάστηκε να περάσουν λιγότερο από έξι μήνες από εκείνη την αποφράδα ημέρα για την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου, ζητώντας και πάλι συγγνώμη από τον λαό, αυτή την φορά για την ιλαροτραγωδία με το χιόνι στην Αττική, που εξευτέλισε τον κρατικό μηχανισμό και την πολιτική προστασία. Σκορπώντας, έτσι, ανείπωτο πόνο και κακουχίες σε χιλιάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας και έξω από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας στην Αττική Οδό, για πάρα πολλές ώρες.

Το καλοκαίρι ο κ. Μητσοτάκης υπό το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων στην κοινωνία από τις συνέπειες της καταστροφής, επιχείρησε να αλλάξει την πολιτική ηγεσία της πολιτικής προστασίας με καταστροφικά για τον ίδιο αποτελέσματα στο επίπεδο της επικοινωνίας.

Αρχικά, ανακοίνωσε την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, ναυάρχου εν αποστρατεία, Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος όμως αρνήθηκε τον διορισμό του μέσα σε λίγα λεπτά! Στην συνέχεια αναζήτησε άλλον υπουργό που βρήκε τελικά στο πρόσωπο του Κύπριου στην καταγωγή πρώην επιτρόπου για την ανθρωπιστική βοήθεια και την διαχείριση κρίσεων κ. Χρήστου Στυλιανίδη.

Τον κ. Στυλιανίδη δεν τον ξανακούσαμε από τότε, ως που θυμηθήκαμε την ύπαρξή του μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν όλη η Αθήνα θάφτηκε κάτω από το χιόνι και εκείνος ζήτησε μια κάποια συγνώμη από τους ταλαιπωρημένους οδηγούς αυτοκινήτων που ξεκίνησαν να γυρίσουν την Δευτέρα από τις δουλειές τους στα σπίτια τους και τελικά έμειναν στα αυτοκίνητα τους σχεδόν εικοσιτέσσερις ώρες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση αποτυγχάνει στη Ελλάδα να διαχειριστεί και να καταστείλει τις συνέπειες από έντονα καιρικά φαινόμενα. Αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβη το καλοκαίρι του 2018 στο Μάτι, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς να σταματήσει την καταστροφική πυρκαγιά, με αποτέλεσμα περισσότεροι από εκατό συμπολίτες μας να εγκλωβιστούν και να χάσουν την ζωή τους στο συγκεκριμένο σημείο.

Και το τίμημα εκείνου του ανθρώπινου δράματος πλήρωσε ακριβά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο εκλογικών απωλειών αλλά και στο επίπεδο των καταλυτικών κοινωνικών εντυπώσεων που προξενήθηκαν για την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προλαμβάνει φυσικές καταστροφές.

Στην παρούσα συγκυρία, βρισκόμαστε δεκαοχτώ μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, αφού τον Ιούλιο του 2023 συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την άνοδο της Ν.Δ. στην διακυβέρνηση του τόπου με το ισχυρό ποσοστό του 40% περίπου.

Μέχρι όμως να φθάσουμε στην ολοκλήρωση της τετραετίας, μεσολαβεί για τον κ. Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2022. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει κατ επανάληψη δηλώσει ότι προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία, γιατί «αυτό επιβάλει της χώρας» αλλά και το αίσθημα θεσμικής λειτουργίας που θέλει ο ίδιος να προσδώσει στην διακυβέρνησή του.

Η αλήθεια είναι ότι πολύ ελάχιστοι πρωθυπουργοί μπήκαν στην διαδικασία να εξαντλήσουν την τετραετία τα τελευταία σαράντα χρόνια. Και πήγαν σε πρόωρες εκλογές είτε επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά είτε επειδή, κατά το σύνηθες, έκριναν ότι τους βόλευε αυτό το σενάριο. Και τις περισσότερες φορές δικαιώθηκαν.

Επανέρχομαι στο επερχόμενο καλοκαίρι του 2022. Τι θα συμβεί αν μας προκύψουν πυρκαγιές που δοκιμάσουν και πάλι τις αντοχές αλλά και στις ικανότητες του συστήματος πολιτικής προστασίας; Αν ξαναδούμε εικόνες Εύβοιας σε μια διαφορετική γεωγραφική ενότητα της χώρας, όπου θα κατακαίγονται περιουσίες και φυσικό περιβάλλον;

Είναι ασφαλώς ένα διαβολικό σενάριο για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για τους πολίτες, για όλους εμάς ! Ποιος όμως μπορεί να το αποκλείσει, ειδικά αν πάρουμε ως παράδειγμα αυτό που ζήσαμε τον φετινό χειμώνα, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στον μέσον του;

Πώς θα αντιμετωπίσουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να ζητήσουν για τρίτη φορά συγνώμη μέσα σε ένα χρόνο για τις αστοχίες, τα ελλείμματα και τις τραγικές ανακολουθίες του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών;

Η εκτίμησή μας είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα ήθελαν να εισπράξουν τα οφέλη από μία πιθανή οικονομική ανάκαμψη σε μια μετα-πανδημική εποχή, να μοιράσουν χρήμα και έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και στην συνέχεια να σχεδιάσουν την προσφυγή στις κάλπες, τα γεγονότα και η καθημερινότητα τους δυσκολεύουν αφάνταστα.

Η παραδοχή μιας τρίτης αποτυχίας και ο εξαναγκασμός σε μια τρίτη συγνώμη θα μπορούσε να είναι καταστροφικός για τον σχεδιασμό διπλών εκλογών με το δεδομένο της απλής αναλογικής που έχουμε μπροστά μας. Διότι, μια αλλαγή των συσχετισμών, με ένα ποσοστό κάτω ή πέριξ του 30% στις πρώτες εκλογές για τη Ν.Δ., θα αφαιρούσε από το οπλοστάσιο της το αφήγημα της αυτοδυναμίας και θα μπορούσε να διαμορφώσει μια άλλη δυναμική διακυβέρνησης.

Συνεπώς, ο Μάιος και ο Ιούνιος του 2022, μπορεί να αποδειχθούν εκλογικοί μήνες..

27 Ocak 2022 Perşembe 19:47

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >