Anasayfa
29-04-2015
Δυσοίωνα μηνύματα
Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την ελληνική οικονομία, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους δανειστές δεν πηγαίνουν καλά και οι δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένες να υποχωρήσουν από τις βασικές τους θέσεις. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να λάβει καινούργια υφεσιακά μέτρα με μείωση μισθών και συντάξεων ενώ από την άλλη πλευρά οι δανειστές επιμένουν ότι αν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων, δεν πρόκειται να εκταμιευθούν χρήματα για την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει να λάβει οποιαδήποτε δόση είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον περασμένο Αύγουστο. Με άλλα λόγια, τους τελευταίους 8 μήνες το ελληνικό δημόσιο εξυπηρετεί μόνο του τις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά μισθούς και συντάξεις αλλά σταδιακά τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν. Αναμένεται με αγωνία η έκβαση των διαπραγματεύσεων και κατά πόσο αυτές θα τελεσφορήσουν στις 24 Απριλίου στις Βρυξέλλες ή θα πάμε σε νέα παράταση μέσα στον Μάιο.

Στην Θράκη πάλι, τα μηνύματα που εκπέμπονται από την κυβέρνηση δεν είναι ενθαρρυντικά. Η αναμενόμενη τοποθέτηση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης κατέληξε τελικά στην επιλογή ενός στελέχους των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Κανείς βέβαια δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει κανέναν άνθρωπο που έχει λάβει ένα δημόσιο αξίωμα, εάν προηγουμένως δεν δει τα έργα και τις ημέρες του. Κανείς όμως επίσης δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων, είχαν κοινή πολιτική ατζέντα. Και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης είναι πλέον και ο προϊστάμενος της μειονοτικής εκπαίδευσης στην Θράκη. Ποια γραμμή θα ακολουθήσει λοιπόν στα ζητήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης ο νέος διευθυντής; Ασφαλώς, την γραμμή του υπουργείου του και της πολιτικής ηγεσίας, είναι μια πρώτη εύλογη απάντηση. Πέραν του ότι όμως δεν έχουμε ακόμα δείγματα γραφής για τις επίσημες θέσεις του υπουργείου Παιδείας για τα θέματα της μειονοτικής εκπαίδευσης, τίθεται και ένα ερώτημα για το κατά πόσο ο νέος διευθυντής θα είναι έτοιμος να υλοποιήσει ανοίγματα προς όλες τις πλευρές και τους θεσμούς της Μειονότητας και της μειονοτικής εκπαίδευσης και όχι μόνο στο στενό κύκλο συνομιλητών και αρεστών που γνωρίζαμε από το παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, το προσεχές μέλλον θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Υπάρχουν άλλωστε και οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές που έχουν εκλεγεί σε Ξάνθη και Ροδόπη οι οποίοι και είναι λογικό να διεκδικήσουν ανοίγματα και πρωτοβουλίες για την μειονοτική εκπαίδευση που δεν τις έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Ένα άλλο μεγάλο όσο και ανησυχητικό ζήτημα είναι τα όσα έλαβαν χώρα στον ορεινό οικισμό του Εχίνου Ξάνθης την Μεγάλη Παρασκευή των Ορθοδόξων, όταν και πραγματοποιήθηκε περιφορά του Επιταφίου της εκεί ευρισκόμενης χριστιανικής εκκλησίας. Και για το μεν θέμα της δοξολογίας, δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι, αφού είναι αυτονόητο ότι κάθε λατρευτικός χώρος οποιουδήποτε γνωστού δόγματος σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα μπορεί να δέχεται τους πιστούς του και να τελούν τις θρησκευτικές τους λειτουργίες. Η περιφορά ενός Επιταφίου όμως, μέσα σε ένα αμιγώς μουσουλμανικό οικισμό που είχε να συμβεί από το 1965, τι ακριβώς ήθελε να αποδείξει; Ποια σκοπιμότητα ήρθε να υπηρετήσει; Η διοργάνωση του όλου «event», από την ένωση αποστράτων Ξάνθης, προκαλεί εύλογες απορίες για την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε μια τέτοια εκδήλωση. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, «η Ιερά Ακολουθία της Μ. Παρασκευής, τελέστηκε στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος για τους άνδρες των ΕΔ και ΣΑ, όπως και για τους άλλους εργαζόμενους στην παραμεθόριο περιοχή. Στο εκκλησίασμα ήταν οι Διοικητές, Αξιωματικοί και Οπλίτες από τις Στρ. Μονάδες της περιοχής, άνδρες του Αστ. Τμήματος Εχίνου, προσωπικό του ΚΥ Εχίνου, στους οποίους προστέθηκαν και 55-60 άτομα, που προσήλθαν από την Ξάνθη,( με 1 λεωφορείο και ΙΧΕ οχήματα), για να εκκλησιαστούν και ταυτόχρονα να συμπαρασταθούν στους ακρίτες για την τόνωση του Θρησκευτικού, αλλά και του Εθνικού τους Φρονήματος».

Ερώτημα πρώτο: Σε ποιους ακριβώς ακρίτες πήγαν να συμπαρασταθούν οι κάτοικοι και οι αξιωματικοί της Ξάνθης στον Εχίνο;

Ερώτημα δεύτερο: Τι σημαίνει ο όρος «τόνωση του Θρησκευτικού και του Εθνικού Φρονήματος»; Ποιοι και γιατί είχαν ανάγκη στον Εχίνο να τονωθεί το «Εθνικό και Θρησκευτικό τους συναίσθημα»; Απειλείται από κάτι αυτό το συναίσθημα και πρέπει να τονωθεί, περιφέροντας έναν Επιτάφιο μέσα σε ένα αλλόθρησκο χωριό;

Ερώτημα τρίτο: Πως τοποθετείται το Δ΄ Σώμα Στρατού για όλο αυτό το «εθνικοπατριωτικό event» που στήθηκε στον Εχίνο και γιατί χρειάστηκε να σταλεί ολόκληρο στρατιωτικό άγημα για να περιφέρει τον Επιτάφιο μέσα στον Εχίνο; Αν υποτεθεί ότι ήταν μια αγνή πρωτοβουλία κάποιων θρησκευόμενων πατριωτών, δεν τους αρκούσε η δική τους παρουσία εκεί; Χρειαζόταν και τον στρατό για να μεταφέρουν τον Επιτάφιο;

Ερώτημα τέταρτο: Υπάρχει πρόθεση στο μέλλον σε κάθε μουσουλμανικό οικισμό που υπάρχει ένα αστυνομικό τμήμα ή ένα ορθόδοξο ξωκλήσι, να γίνεται περιφορά Επιταφίου συνοδεία στρατού και τι μπορεί να συμβολίζει σε σχέση με τους μουσουλμάνους κατοίκους αυτό το γεγονός;

Για να τελειώνουμε με αυτές τις γραφικότητες. Τα θέματα θρησκευτικής λατρείας στην Θράκη έχουν λυθεί προ πολλού. Η ανεξιθρησκία στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη καθώς και η απρόσκοπτη τέλεση των θρησκευτικών τελετών της κάθε γνωστής θρησκείας. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμβιώνουν κατά τεκμήριο ειρηνικά στην Θράκη και πάντως οι διαφορές που μπορεί να υπάρχουν δεν εστιάζονται κυρίως στους τρόπους της θρησκευτικής λατρείας. Ο καθένας σέβεται την θρησκεία του άλλου και αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα στις πόλεις και τα χωριά όπου ο πληθυσμός είναι μικτός.

Όλα τα υπόλοιπα υπακούουν μάλλον σε πολιτικές σκοπιμότητες και πιθανώς όχι σε αγνά θρησκευτικά και πατριωτικά κίνητρα. Η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να βάλει άμεσα φρένο σε τέτοιου είδους φαινόμενα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την συμμετοχή του στρατού και της αστυνομίας. Από εκεί και πέρα οι «αγνοί πατριώτες», ας κάνουν ό,τι τους φωτίσει ο Θεός…

29 Nisan 2015 Çarşamba 20:39

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >