Anasayfa
20-05-2015
Σε θετική τροχιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε πριν τον Δεκέμβριο στην Άγκυρα τον Αλέξη Τσίπρα.

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πολλές φορές έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αντιφατικές δηλώσεις και θέσεις υπουργών της σε πολλά ζητήματα μεταξύ των οποίων και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έτσι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμένος βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δύο χωρών, ενώ πρόσφατα διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να επισκεφθεί την γειτονική χώρα ενώ θα γίνονται εναέριες παραβιάσεις στο Αιγαίο…

Τις απόψεις Καμένου, δεν δείχνει όμως να συμμερίζεται η ελληνική διπλωματία και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ο οποίος τις μέρες αυτές επισκέπτεται την Τουρκία και συναντήθηκε με το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας, βλέποντας διαδοχικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί και να βοηθήσει σε οποιονδήποτε τομέα», διαβεβαίωσε ο κ. Νταβούτογλου τον Έλληνα ΥΠΕΞ, και συμφωνήθηκε αφενός να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, και αφετέρου, (μετά από πρόταση του κ. Κοτζιά) και η επέκταση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) από τα αεροναυτιλιακά θέματα, σε άλλους εξω-στρατηγικούς τομείς που αφορούν την κοινωνία, τον πολιτισμό και την παιδεία, αλλά και την οικονομία. Ο κ. Νταβούτογλου απηύθυνε πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση πριν από τον Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί επίσης το πολύ υψηλό επίπεδο της τουρκικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντηση Νταβούτογλου-Κοτζιά στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο υφυπουργός Φεριτούν Σινιρλίογλου και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων «σε κλίμα φιλικής διάθεσης και πρόθεσης να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα διεξήχθη η δίωρη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αργότερα συναντήθηκε για μιάμιση ώρα και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Οι δύο υπουργοί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους, εξέφρασαν την κοινή βούληση για ένα Αιγαίο ειρήνης και συνεργασίας, καθώς επίσης και για την επίλυση του Κυπριακού.

«Σε ένα τρίγωνο αποσταθεροποίησης, η Ελλάδα και η Τουρκία αποτελούν πόλους σταθερότητας», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, θέτοντας ως στόχο την πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Ειδικά για το Κυπριακό, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει της προσπάθειες της Κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης». Η επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε, θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας την άποψη ότι η Κύπρος πρέπει να είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη και χωρίς την παρουσία εγγυητριών δυνάμεων.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στον Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου, τον οποίο χαρακτήρισε «εστία φιλίας και υποδειγματικής συνεργασίας στο Αιγαίο».

Τέλος πρότεινε τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για την προώθηση των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και της ενέργειας. Όπως είπε, η οικοδόμηση δικτύων ενέργειας, μεταφορών, όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και όλων των χωρών των Βαλκανίων συμβάλλουν στη σταθεροποίηση, ανάπτυξη και ευημερία των χωρών της περιοχής».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της τουρκικής δημόσιας τηλεόρασης TRT στην Αθήνα Ντέρυα Κοσέογλου μίλησε για την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές σε ζητήματα που απασχολούν επί μακρόν, όπως η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, καθώς και τα θεμελιώδη στρατηγικά ζητήματα των δύο χωρών.

Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι από την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει «πραγματική διάθεση, να λύσουμε τα προβλήματα, όχι στα λόγια και να στερεώσουμε αυτή τη φιλία που υπάρχει ανάμεσα σε δύο λαούς».

Αναφερόμενος δε στην ατζέντα των συνομιλιών του είπε ότι θα συζητηθούν τα θεμελιώδη στρατηγικά ζητήματα των δύο χωρών, όπως και τα οικονομικά, τονίζοντας ότι «πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο της συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης», γεγονός που θα ήταν «προς μεγάλο συμφέρον της Ελλάδας και της Τουρκίας και διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Επισήμανε, επίσης, ότι «μέσα σε ένα τρίγωνο αστάθειας», η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που ενδιαφέρονται να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή και πρόσθεσε:
«Σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω, θα κουβεντιάσουμε και ζητήματα που αναφέρονται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».

Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό και τις δηλώσεις του περί αποχώρησης του στρατού και των εγγυητριών χωρών ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Εάν πούμε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αυτό σημαίνει ότι η λύση δεν είναι πραγματική λύση. Αν είναι πραγματική λύση και νιώθουμε ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, τότε για ποιο λόγο να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις;».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα «κανονικό κράτος - μέλος της ΕΕ» και να αναπτύξει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα. «Εάν δεν υπάρξει πλήρης λύση στην Κύπρο και εάν δώσουμε εγγυήσεις, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής - βέβαια η Τουρκία δεν τα αναγνωρίζει έτσι - και εάν έχει στρατεύματα και η Ελλάδα, με βάση τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, τότε έχουμε μια από τα ίδια και είπα απλά να μην κοροϊδευόμαστε. Εάν υπάρξει μια βιώσιμη λύση, τότε και η τουρκική πλευρά και η ελληνική πλευρά νομίζω ότι θα στηρίξουνε τη δημιουργική ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Θέλω», κατέληξε,«μία πραγματική λύση, να νιώσουν ξανά κυρίαρχοι στο σπίτι τους όλοι οι Κύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, οι Ελληνοκύπριοι και οι άλλες τρεις μικρές μειονότητες».

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της ενέργειας και τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να βρουν νέους κανόνες και «τρόπους φιλίας για να ζήσουμε μαζί. Αυτό ισχύει και για την ενέργεια».

Ο αναδυόμενος ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό, πρόσθεσε, συνδέεται με τον ρόλο της Τουρκίας στο ενεργειακό. Γιατί όταν συζητάμε για αγωγούς που έρχονται από το Αζερμπαϊτζάν ή από τη Ρωσία, αναφερόμαστε σε αγωγούς που περνάνε από την Τουρκία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είναι καλό πράγμα να κατασκευασθούν γραμμές αγωγών στην περιοχή μας», συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία.

«Έχω συμφωνήσει», είπε, σε αυτό με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Βολκάν Mποζκίρ στην Βουδαπέστη όπου βρεθήκαμε, ότι πρέπει να φτιάξουμε ισχυρά δίκτυα και ενεργειακά και οδικά και σιδηροδρομικά», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι τα μεγάλα έργα βοηθάνε την συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Όσον αφορά την αναζήτηση και την ανεύρεση αερίου στην Μεσόγειο, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα ωφελήσει όλους τους λαούς της περιοχής, υπενθυμίζοντας ότι η συνεργασία μας με τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, δεν στρέφονται ενάντια σε κανέναν. «Νομίζω ότι θα κάνουμε μια καλή πρόταση στην τουρκική ηγεσία για τη συμβολή μας, μαζί με την Τουρκία, στην ασφάλεια της περιοχής».

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ήταν ακόμα καλύτερες με μια Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνοντας ότι ήταν και είναι υπέρμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μειονότητα στη Θράκη ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Θράκη είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν όλα τα «καλά χαρακτηριστικά» της δημοκρατίας».

«Παρά τις δυσκολίες στην Ελλάδα, στην Θράκη διατηρήθηκαν στοιχεία που φέρουν τουρκικές ρίζες. Δεν λέω τουρκικά στοιχεία, λέω στοιχεία με τουρκικές ρίζες. Ενώ όσον αφορά την Τουρκία, είχαμε δυσκολίες στη διατήρηση των 250.000 Ρωμιών, από τους οποίους απέμειναν 2.000 με 3.000. Άρα στη Θράκη τα προβλήματα είναι στην πλειονότητα προβλήματα ανάπτυξης και όχι προβλήματα που σχετίζονται με καταπίεση και περιορισμό των δικαιωμάτων».

20 Mayıs 2015 Çarşamba 13:18

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >