Anasayfa
25-05-2015
Βάζουν πάγο οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για τον Turkish Stream;
Σε δύσκολη φάση φαίνεται ότι βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις την τελευταία περίοδο με αφορμή τα ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ρωσία όσο και το θέμα της θέσπισης νόμου που δίνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα αποφυλάκισης στον τρομοκράτη-μέλος της οργάνωσης 17 Νοέμβρη, Σάββα Ξηρό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» που δεν έχει διαψευστεί, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δια του απεσταλμένου της στην Αθήνα Άμος Χοχστάιν ξεκαθάρισε προς Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε ότι «με αυτά που κάνετε δένετε πισθάγκωνα την Ευρώπη που θέλει απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «αυτό ήταν μόνο η εισαγωγή για το φλερτ της κυβέρνησης με την Μόσχα και τον Turkish Stream», τον αγωγό δηλαδή που συμφωνήθηκε να περάσει και από το ελληνικό έδαφος κατά την πρόσφατη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα στην ρωσική πρωτεύουσα.

Όσα είπε στην συνέχεια ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ενεργειακή ήταν ακόμα σκληρότερα και συνοψίστηκαν στην φράση: « Αν προχωρήσετε με Ρώσους, ξεχάστε οποιαδήποτε επένδυση σχετίζεται με τον αγωγό TAP και όχι μόνο».

Το πρόγραμμα του Αμερικάνου διπλωμάτη στην Αθήνα περιελάμβανε συναντήσεις με τους υπουργούς Νίκο Κοτζιά, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Νίκο Παππά.
Στην ανακοίνωσε που εξέδωσε αργότερα η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, γίνεται λόγος με διπλωματικό τρόπο για τα όσα διεμήνυσε ο Χοχστάιν στους Έλληνες αξιωματούχους. Ο Αμερικανός απεσταλμένος κατηγόρησε την Αθήνα ότι υπονομεύει την ενεργειακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από την Ρωσία και υποστήριξε ότι το πρότζεκτ του Turkish Stream είναι ευθέως ανταγωνιστικό στα κυοφορούμενα πρότζεκτ του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου και στις διασυνδετηρίους στις οποίες θα μπορούσε να μετάσχει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται πάντοτε το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε ότι «αν η Ελλάδα προχωρήσει στον ρωσικό αγωγό, ουσιαστικά ακυρώνει τα οφέλη από την συμμετοχή της στο TAP, ενώ υποθηκεύει την δυνατότητά της να γίνει ενεργειακός κόμβος τόσο μέσω του αγωγού που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν όσο και μέσω σχεδιασμών που θα περιλαμβάνουν το τερματικό σταθμό LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Ρεβυθούσα, ο οποίος είναι ένας από τους 13 παρόμοιους σταθμούς που λειτουργούν στη Μεσόγειο και την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Χοχστάιν μίλησε ακόμη και για τις δυνατότητες του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), για τις δυνατότητες της Ελλάδας να συνεργαστεί με χώρες όπως η Ουγγαρία για το φυσικό αέριο που περισσεύει , σε συνδυασμό με τον TAP και τις μονάδες LNG. Ειδική αναφορά έκανε μάλιστα και στις δυνατότητες του Πρίνου στην Θάσο. Το μήνυμα ήταν σαφές και κατέληγε στην προειδοποίηση: «Αν προχωρήσετε με τους Ρώσους, ξεχάστε τις επενδύσεις για τον TAP , για μονάδες LNG και οτιδήποτε άλλο συνδέεται με την ενέργεια».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «από τις απαντήσεις που έδωσαν τα κυβερνητικά στελέχη στον απεσταλμένο του Τζον Κέρι, προκύπτει ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να το τραβήξει με την Μόσχα».

Η Αθήνα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το άνοιγμα προς την Μόσχα ως χαρτί διαπραγμάτευσης, όπως προκύπτει από το πανηγυρικό ανεπίσημο έγγραφο που συνόδευσε πριν από μέρες την υποτιθέμενη πρόσκληση του απηύθυνε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών στον Αλέξη Τσίπρα ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική). Όπως λέγε ανώτερη διπλωματική πηγή, «γνωρίζουμε ότι το Eurogroup είναι το σκληρότερο φόρουμ για την Ελλάδα καθώς κυριαρχείται από τους υπουργούς Οικονομικών που συνηθίζεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας να προέρχονται από σκληρά νεοφιλελεύθερα κόμματα. Στον αντίποδα, η εξωτερική πολιτική είναι ένα γήπεδο στο οποίο έχουμε πλεονέκτημα και σκοπεύουμε να το αξιοποιήσουμε».

Όσο το Eurogroup θα πιέζει τόσο η κυβέρνηση θα εκνευρίζει αρκετούς Ευρωπαίους με το φλερτ με την Ρωσία… Εντωμεταξύ την εβδομάδα που διανύσαμε υπήρξε μια θετική εξέλιξη στις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Το 53ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες αποφάσισε την ενίσχυση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδίως ενόψει «των πολύ σοβαρών εξελίξεων στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Συρία και το Ιράκ»

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προετοιμασία ενός σχεδίου για την ενίσχυση της συνεργασίας τους, με σκοπό την εφαρμογή των συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Απριλίου, για τη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με το έντυπο Ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, οι Ευρωπαίοι ενθάρρυναν την Άγκυρα να αναπτύξει μια πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα και την Ιταλία για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων. Η ΕΕ θα ενισχύσει επίσης την αντιπροσωπεία της στην Άγκυρα με σκοπό τη στενή συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα μετανάστευσης και κάλεσε για την «πλήρη και αποτελεσματική» εφαρμογή από την Τουρκία της συμφωνίας επανεισδοχής, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τέλος, η ΕΕ και η Τουρκία χαιρέτισαν την επανέναρξη των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου και συμφώνησαν να συνεχίσουν να παρέχουν «πλήρη, αποφασιστική και πρακτική υποστήριξη» στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, «για να σημειώσει πραγματική πρόοδο μέσα στις προσεχείς εβδομάδες και μήνες».

25 Mayıs 2015 Pazartesi 18:59

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >