Anasayfa
14-03-2015
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ
Δύο εβδομάδες πριν το ραντεβού με την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου, τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε οργανωτικό και επικοινωνιακό συναγερμό προκειμένου να μπουν στην τελική ευθεία της αναμέτρησης με τους καλύτερους δυνατούς όρους και προϋποθέσεις. Θα επιχειρήσουμε σήμερα μια ανατομία στο πολιτικό και κομματικό σύστημα της Ελλάδας με βάση τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων αλλά και τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με τις κινήσεις των κομμάτων και των ηγεσιών τους. Σε ό,τι αφορά την Θράκη, να αναφέρουμε ότι ήδη την επισκέφθηκαν από τις πρώτες μέρες της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμένος και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Με κεντρικό σύνθημα «Με την Ελλάδα δεν παίζουμε», ο Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του σχεδίασαν μια προεκλογική καμπάνια που επιχειρεί να αφυπνίσει τα αντανακλαστικά της μεσαίας τάξης μπροστά στον φόβο μιας επαπειλούμενης χρεοκοπίας και επιστροφής στην δραχμή. Προβάλουν την αναγκαιότητα της πολιτικής σταθερότητας ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που έχει να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση και δεν είναι άλλες από την δίμηνη παράταση των προγράμματος χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και της διαδικασίας απεμπλοκής της χώρας από τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας. Επενδύει στην πολυγλωσσία των στελεχών του Σύριζα που με τις κατά καιρούς δηλώσεις τους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο περίφημο «Grexit», την έξοδο δηλαδή της Ελλάδας από την ευρωζώνη ως αποτέλεσμα μη συμμόρφωσής της με τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών. Αδύνατο σημείο για την Νέα Δημοκρατία και την στρατηγική της, τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής της λιτότητας που έχει οδηγήσει στο περιθώριο ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού και στον στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας. Η Ν.Δ. σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τον Σύριζα από 3 έως 6 μονάδες καταγράφοντας ποσοστά από 25 έως και 30%.
ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή της ιστορικής του διαδρομής. Αν κερδίσει στις εκλογές, θα είναι η πρώτη φορά που στη Ελλάδα θα σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ο Σύριζα επενδύει στην αγανάκτηση και την οργή του εκλογικού σώματος από τις πολιτικές του μνημονίου και η ρητορική φαίνεται να κερδίζει έδαφος στους νέους αλλά και τις πιο παραγωγικές ηλικίες μέχρι τα 55 χρόνια, στους ανθρώπους δηλαδή που βίωσαν περισσότερο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως οι ηλικίες άνω των 65 ετών στρέφονται πλειοψηφικά προς την Νέα Δημοκρατία γιατί εκεί κυριαρχεί ο φόβος από τις συνέπειες μιας πολιτικής αποσταθεροποίησης. Στοίχημα του Σύριζα να πείσει τους πολίτες ότι οι προτάσεις του για κατάργηση της λιτότητας και εφαρμογής μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής που θα βασίζεται στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και την τόνωση των δημόσιων επενδύσεων, δεν αποτελούν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα αλλά ένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης. Ο Σύριζα από τις ευρωεκλογές του προηγούμενου Μαΐου προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις έναντι της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Τα ποσοστά κινούνται μεταξύ 28 και 33%.
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: Το ΠΑΣΟΚ που κατέβηκε με το σχήμα της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές και έλαβε το 8% των ψήφων, σήμερα βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση και πολιτική περιδίνηση. Έχοντας υποστεί την φθορά από την πολυετή διαχείριση της εξουσίας και τις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου και Σαμαρά, το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου δίνει την πιο σημαντική μάχη της ιστορίας του, αφού πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική του παρουσία και στην συνέχεια να αναπροσδιορίσει την πολιτική του φυσιογνωμία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το κατηγορούν για ταύτιση με την πολιτική της Ν.Δ. και εξαφάνιση του σοσιαλιστικού και φιλολαϊκού προφίλ με το οποίο κυβέρνησε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις για 20 ολόκληρα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, διακηρυγμένος στόχος της ηγεσίας της Χ. Τρικούπη είναι η Τρίτη θέση στις εκλογές ώστε να αποτελέσει τον ενδιάμεσο χώρο που θα συμβάλει στην σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, ενόψει κυβερνήσεων συνεργασίας που προδιαγράφονται και για την επομένη των εκλογών. Τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών κυμαίνονται από 3,5 έως 7%.
ΠΟΤΑΜΙ: Το κόμμα που ίδρυσε πριν 10 μήνες ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, κατέγραψε στις ευρωεκλογές ποσοστό 6,6% εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές. Ο ίδιος ξεκίνησε με πολύ υψηλότερες εκλογικές φιλοδοξίες ώστε να αποτελέσει τον τρίτο και ενδιάμεσο πόλο του πολιτικού συστήματος ανάμεσα στον Σύριζα και την Ν.Δ. Σήμερα έχει διευρύνει τις εκλογικές του συμμαχίες και προς τα δεξιά αλλά και προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος συμπλέοντας με την Δράση του Θόδωρου Σκυλλακάκη αλλά και τους Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη που αποχώρησαν από την ΔΗΜΑΡ. Αυτός είναι και ο λόγος που δέχεται κριτική ότι δεν έχει σαφώς προσδιορισμένη ιδεολογική ταυτότητα και παραμένει ένα αρχηγικό κόμμα όπως υπήρξαν διαχρονικά τα περισσότερα ελληνικά κόμματα. Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όποιο από τα δύο κόμματα έρθει πρώτο ώστε να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Σύνθημα του, «Να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να διαλύσουμε την χώρα». Σε επίπεδο ποσοστών κινείται ανάμεσα στο 4,5 και το 7,5% και φαίνεται ότι θα δώσει μάχη με το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή για την τρίτη θέση.
Κόμμα Παπανδρέου: O πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε το μεγάλο βήμα ιδρύοντας το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Άφησε την ασφάλεια της υποψηφιότητάς του στο ΠΑΣΟΚ και κάνει ένα νέο ξεκίνημα με τους παλαιούς πολιτικούς του φίλους από το ΠΑΣΟΚ. Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι διασπά το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, εκείνος όμως υποστηρίζει ότι είναι συνεπής απέναντι στην ιστορία του. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν από 2 έως 4%.
ΑΝΕΛ: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμένου θα δώσουν μάχη για να μπούνε στην Βουλή και υπόσχονται ότι θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος του Σύριζα. Τα ποσοστά τους κυμαίνονται από 2,5 έως 3,5%.
ΚΚΕ: Σταθερό στην γραμμή του κατά των συμμαχιών με άλλα κόμματα και εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΚΚΕ αποτελεί και καταφύγιο πολλών αριστερών ψηφοφόρων που αισθάνονται ότι ο Σύριζα έχει συνθηκολογήσει με το σύστημα. Τα ποσοστά του κινούνται ανάμεσα στο 4,5 και το 6%.
Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά: Η Δημαρ κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές σε συμμαχία με ένα κομμάτι της πολιτικής οικολογίας. Έχοντας χάσει πολύ μεγάλο μέρος της δυναμικής της τους προηγούμενους μήνες, θα προσπαθήσει για μια θετική εκλογική καταγραφή μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Χρυσή Αυγή: Τέλος, η Χρυσή Αυγή με την ηγεσία της στην φυλακή, φαίνεται να έχει χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής της που την εκτόξευσε στο 9,5% στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Κανείς όμως δεν ξέρει σήμερα την πραγματική εκλογική της καταγραφή. Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν από 4 έως 6,5%.

14 Mart 2015 Cumartesi 22:42

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >