Anasayfa
01-02-2016
Το Αντιισλαμιστικό μέτωπο εξαπλώνεται στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο ο δημοσιογράφος Γιώργος Παππάς για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ολοένα και περισσότερα ρατσιστικά, ακροδεξιά και ξενοφοβικά κόμματα και κινήσεις στην Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους, προτάσσοντας ως κοινή απειλή ενάντια στις ευρωπαϊκές κοινωνίες την ισλαμική εξάπλωση. Και όσο οι ευρωπαϊκές ηγεσίες παρουσιάζονται αδύναμες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το κύμα των προσφυγικών ροών από την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική, τόσο εξαπλώνονται ο ρατσιστικός λόγος μέσα στους φοβισμένους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών. Μήτρα του ισλαμοφοβικού κινήματος PEGIDA (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης), η Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας.

Αλλά ας δούμε τι λέει η ανταπόκριση του δημοσιογράφου από το Βερολίνο για τις ετοιμασίες μιας μεγάλης συγκέντρωσης αυτού του κινήματος που ετοιμάζεται για τις 6 Φεβρουαρίου στην Δρέσδη.

«Η μεγάλη μέρα πλησιάζει. Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου θα κάνει την πρώτη πανευρωπαϊκή εμφάνιση το ισλαμοφοβικό ακροδεξιό, ρατσιστικό κίνημα PEGIDA. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Δρέσδη, την γενέτειρα του κινήματος. Αλλά διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις: Βαρσοβία, Ταλίν, Πράγα, Μπρατισλάβα, Άμστερνταμ, Μπίρμπινγχαμ.

«Ένα πανευρωπαϊκό ράλι του PEGIDA», έχουν στο νου τους οι οργανωτές, όπως είπε στην κυριακάτικη «Βελτ» η Τατιάνα Φέστερλνιγκ που συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή. «Οι διαδηλωτές από όλες τις πόλεις της Ευρώπης θα απευθύνουν χαιρετισμούς με ζωντανές συνδέσεις», εξήγησε η Φέστερλινγκ. Η κινητοποίηση θα είναι μια διαδήλωση πυγμής εναντίον της κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ. Και απάνω από όλα κατά της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ που στα μάτια του PEGIDA, φέρει την κύρια ευθύνη.

Η κινητοποίηση του Φεβρουαρίου θα είναι η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του PEGIDA (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης), κινήματος που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2014 στην Δρέσδη. Με τις διαδηλώσεις του κάθε Δευτέρα καθιερώθηκε ως το κατεξοχήν αντι-ισλαμικό, ξενοφοβικό κίνημα στην Γερμανία. Μετά την αρχική του επιτυχία, φάνηκε να ξεφουσκώνει την περασμένη άνοιξη. Αλλά η προσφυγική κρίση που επισκιάζει τα πάντα από το καλοκαίρι τροφοδότησε και το PEGIDA. Τώρα δεν θα σώσει την Ευρώπη μόνο από το Ισλάμ, αλλά και από την πλημμυρίδα των προσφύγων. Στο μεταξύ υπάρχουν παραρτήματα ομοϊδεατών, όπως το LEGIDA στη Λειψία, σε πόλεις της Ανατολικής Γερμανίας, εκεί δηλαδή που το ποσοστό των ξένων είναι μικρό και οι Γερμανοί δεν έχουν εμπειρίες συμβίωσης με ξένους. Στη Δυτική Γερμανία δεν κατάφερε να πατήσει πόδι. Συνεχίζει μεν τις προσπάθειες, αλλά οι αντιδιαδηλωτές είναι συνήθως πολύ περισσότεροι από τους οπαδούς του PEGIDA, που βγαίνουν στον δρόμο.

Στα γενέθλια του PEGIDA τον περασμένο Οκτώβριο συγκεντρώθηκαν 20.000 άτομα. Εκτός από τον ηγέτη της κίνησης Λουτς Μπάχμαν που έχει χοντρό ποινικό φάκελο, μίλησαν και εκπρόσωποι από «αδελφές» κινήσεις και κόμματα άλλων χωρών όπως η Ιταλία, η Πολωνία και η Ολλανδία. Ήταν η πρώτη εμφάνιση ενός ευρωπαϊκού δικτύου που επιδιώκει να στήσει το PEGIDA. Ο ηγέτης του Μπάχμαν, πήρε μέρος προ ημερών στην διαδήλωση 350 ομοϊδεατών του στην Αμβέρσα. Παρών ήταν και ο Ολλανδός Εντβιν Βάγκεφελντ, γνωστούς στους Γερμανούς ως «Εντ ο Ολλανδός», που εμφανίζεται συχνά στις συγκεντρώσεις της Δρέσδης και στήνει στα πρότυπα του PEGIDAαντίστοιχο κίνημα στην Ολλανδία.

Στο μεταξύ υιοθετείται και το γερμανικό όνομα από τις αντίστοιχες κινήσεις άλλων χωρών. PEGIDA υπάρχει πια στο Βέλγιο, την Αυστρία, την Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία, την Εσθονία, τη Δανία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Βρετανία. Το κίνημα έχει επίσης στεμές επαφές με τους Φλαμανδούς αυτονομιστές του Βάαμς Μπελάνγκ, με το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, τους βρετανούς αντιερωπαϊστές του Ukip, με την Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία και μια σειρά από εθνικιστικά κόμματα χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην Πράγα οι διοργανωτές το Σάββατο 23 Ιανουαρίου συζήτησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης. Σύμφωνα με την «Βελτ», στη συνάντηση αυτή πήραν μέρος μεταξύ άλλων ο Μάρεκ Κέρνοχ από το ακροδεξιό κόμμα της Τσεχίας Usvit (Αυγή) και ο Τομ Ρόμπινσον του επίσης ακροδεξιού κόμματος EDL, ιδρυτής του PEGIDA στην Βρετανία. Η επιλογή της Πράγας για την συνάντηση προετοιμασίας είναι και μια αναγνώριση του γεγονότος ότι οι αντιισλαμιστές του PEGIDA στην Τσεχία έχουν καθιερωθεί στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Η Τατιάνα Φέστερλινγκ, από τα σημαντικότερα στελέχη της κίνησης, στις δημοτικές εκλογές στην Δρέσδη πήρε μόνη της 10% και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην εξάπλωση του κινήματος στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Στη Πράγα, μας θεωρούν «εθνικούς ήρωες», λέει στην εφημερίδα «Βέλτ». Αλλά εξίσου σημαντική είναι και η διείσδυση της κίνησης στη Δυτική Ευρώπη.

Να σημειωθεί τέλος, ότι ενώ οι πολιτικές επαφές με τα κόμματα άλλων χωρών αποδίδουν, στη Γερμανία δεν μπορεί να συνεργαστεί με κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα του ακροδεξιού χώρου. Ούτε με τη συγγενή ιδεολογικά «Εναλλακτική για την Γερμανία», η οποία έχει την δική της πορεία και προς το παρόν δεν θέλει να ταυτιστεί ιδεολογικά με το PEGIDA. Τώρα όμως στόχος είναι να στηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο του PEGIDA που θα συγκεντρώνει την μέγιστη δύναμη κρούσης στον πόλεμο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Γι΄ αυτό και το ραντεβού της 6ης Φεβρουαρίου».

1 Şubat 2016 Pazartesi 14:03

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >