Anasayfa
22-02-2016
ΤΟ «ΑΝ ΔΕΝ ΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ
H αμφισβήτηση εκ των έσω του ηθικού πλεονεκτήματος ενεργοποίησε ακαριαία τις κυβερνητικές άμυνες, έφερε μια υπουργική παραίτηση και πυροδότησε κύματα οργής σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

Η παραίτηση του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη μετά τη δήλωσή του ότι, ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες αποτυπώνει τις δύσκολες εσωτερικές ισορροπίες που καλείται να κρατήσει η κυβέρνηση εν μέσω δύο μεγάλων ανοιχτών μετώπων – εκείνων της αξιολόγησης και της εγχώριας κοινωνικής έντασης: Ένας υπουργός, προερχόμενος από τους συγκυβερνώντες ΑΝ.ΕΛ., διέγραψε δημοσίως και ευθέως το ηθικό πλεονέκτημα που έχει κάνει «σημαία» η κυβέρνηση σε μια συγκυρία υψηλής πόλωσης και μετωπικής σύγκρουσης με το παλιό πολιτικό σύστημα και τη διαπλοκή.

«Εάν δεν τάξεις, δεν σε ψηφίζουν» ήταν η φράση με την οποία ο Παναγιώτης Σγουρίδης άρχισε την επίμαχη συνέντευξή του για να πει, εν ολίγοις και επί της ουσίας, ότι και η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι ίδια με τις προηγούμενες. Και να καταδείξει, παραπλεύρως, τα μεγάλα προβλήματα που έχουν τα στελέχη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην πολιτική διαχείριση του αγροτικού μετώπου και στην υπεράσπιση των κυβερνητικών επιλογών.

Εκείνο, ωστόσο, που ενόχλησε πιο πολύ απ’ όλα το Μαξίμου ήταν η ταύτιση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης με τα «Ζάππεια» του Σαμαρά και το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου. «Δεν νοείται την ώρα που δίνουμε την τελική μάχη κατά της διαπλοκής και που όλο το συστημικό μπλοκ χτυπά κάτω από τη μέση τον ΣΥΡΙΖΑ, να ταυτίζει υπουργός της κυβέρνησης τον Τσίπρα με το παλιό, χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Λέμε, δηλαδή, μόνοι μας ότι είμαστε ίδιοι με τους προηγούμενους. Είναι άδικο, άστοχο και είναι πολιτικό unfair», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος.

Σ’ αυτό το κλίμα, οι κινήσεις ήταν άμεσες. Μετά τη θύελλα που προκάλεσαν στα media οι δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον Παναγιώτη Σγουρίδη και ο – έως τότε – υφυπουργός εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση. Ο θόρυβος όμως δεν κόπασε, η διόρθωση δεν κρίθηκε επαρκής και λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης κλήθηκε στο Μαξίμου σε συνάντηση με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Ήταν μια συνάντηση σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα και περίπου μιάμισι ώρα αργότερα το Πρωθυπουργικό Γραφείο ανακοίνωνε πως ο Παναγιώτης Σγουρίδης υπέβαλλε την παραίτησή του «για λόγους ευθιξίας» - μια παραίτηση, την οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες, τού ζήτησε και πάλι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός «θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει από τη σύνοδο κορυφής».

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού το εάν θα γίνει δεκτή η παραίτηση, ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει στη θέση του ο υφυπουργός Υποδομών μετά την έκταση που πήρε η υπόθεση. Κατά τις πληροφορίες, άλλωστε, η δήλωση Σγουρίδη προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός αλλά και οργή από πλευράς Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε επικοινωνία και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Για την ιστορία, ο Παναγιώτης Σγουρίδης βρέθηκε στο υφυπουργείο Υποδομών μέσα από την πιο ηχηρή καραμπόλα του σχηματισμού της κυβέρνησης: Πήρε την θέση του «υπουργού της μίας μέρας», του Δημήτρη Καμμένου, όταν ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί, ένα 24ωρο μετά την τοποθέτησή του, εν μέσω θύελλας για τις ρατσιστικές, ομοφοβικές και αντισημιτικές δημοσιεύσεις του στα social media.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Παναγιώτης Σγουρίδης ήταν και ο μοναδικός Θρακιώτης βουλευτής τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε στην Θράκη συνολικά επτά βουλευτές, τρεις από τους οποίους προέρχονται από την Μειονότητα. Κανείς από αυτούς τους επτά Θρακιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κρίθηκε άξιος ώστε να λάβει έστω και μία θέση υφυπουργού στο κυβερνητικό σχήμα, παρά μόνο ο εξωκοινοβουλευτικός και επί 20 χρόνια διατελέσας βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης. Στην πρώτη κυβέρνηση του Ιανουαρίου ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά τον Σεπτέμβριο ως υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων.

Η περίπτωση Σγουρίδη σε κάθε περίπτωση εμπεριέχει και μία θεμελιώδη αντίφαση με την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, περί παλαιού και νέου. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι δίνουν μάχη με την παλαιά πολιτική τάξη, το κατεστημένο ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. των προηγούμενων 40 χρόνων, περιπτώσεις παλαιών πολιτικών προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ο κ. Σγουρίδης, οι οποίοι υπήρξαν μέρος αυτού που ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει «παλαιό πολιτικό κατεστημένο», έρχονται να ακυρώσουν πλήρως το επιχείρημα.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια ο κ. Σγουρίδης ενόχλησε την σημερινή πολιτική εξουσία γιατί είπε μία ακλόνητη αλήθεια. Ότι δηλαδή, «στην Ελλάδα αν δεν τάξεις, δεν βγαίνεις στην κυβέρνηση». Υπενθύμισε με άλλα λόγια ο Σγουρίδης στον Τσίπρα ότι έκανε αυτά που έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι για να κερδίσουν τις εκλογές και χαρακτηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ συλλήβδην ως «πολιτικό κατεστημένο».

Είναι φανερό ότι η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα που καταγράφεται από όλες τις δημοσκοπήσεις πλέον, δεν έχει να κάνει μόνο με την πολιτική που εφαρμόζεται όσο με τις προσδοκίες για μια άλλη πολιτική που είχε καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα στην ελληνική κοινωνία. Ακόμα και εκείνοι που γνώριζαν τον Σεπτέμβριο ότι η δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα εφάρμοζε ένα ακόμα Μνημόνιο, δεν πίστευαν σε καμία περίπτωση ότι η Αριστερά θα καλούνταν τελικά να υλοποιήσει πολιτικές τόσο σκληρές που δεν θα μπορούσαν να ίσως περάσουν ποτέ από συντηρητικές κυβερνήσεις τύπου Σαμαρά-Βενιζέλου ή Κυριάκου Μητσοτάκη.

22 Şubat 2016 Pazartesi 14:24

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >