Anasayfa
16-03-2016
Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να αφοπλίσουν τους ακραίους της Ευρώπης
Όταν, η Ενωμένη Ευρώπη αποδεικνύεται και είναι στην πραγματικότητα τόσο τρωτή που δεν μπορεί να ρυθμίσει τα του οίκου της…

Όταν, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών δείχνουν τόσο αδύναμοι-κατ’ άλλους ανίκανοι-να διαχειριστούν την μέγιστη οικονομική, κοινωνική και προσφυγική κρίση που λειτουργεί διαλυτικά για τους θεσμούς και τις συνθήκες στις οποίες βασίζεται η λειτουργία της Ε.Ε.

Όταν, ο πολιτικός ορθολογισμός και η οξυδέρκεια αντικαθίστανται από τον λαϊκισμό, την καπηλεία των εθνικών συμβολών, τον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία,
Όταν, το ιδεώδες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φαίνεται να ενδιαφέρει ολοένα και λιγότερο τους λαούς που μετέχουν στην Ε.Ε. και η επιστροφή στις ξεχωριστές εθνικές αφηγήσεις για τα κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα, προβάλλεται ψευδεπίγραφα ως λύση των υφιστάμενων αδιεξόδων,
Τότε είναι η ώρα της ευθύνης για εκείνους που θέλουν και μπορούν να διασώσουν την Ευρώπη από την διάλυση και τους λαούς της από την επιστροφή στο αιματοβαμμένο παρελθόν της.
Ελλάδα και Τουρκία έχουν πολύ μεγάλο και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν με αφορμή την προσφυγική κρίση στην διατήρηση των γεωπολιτικών ισορροπιών και την σταθεροποίηση στο νότιο και ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.
Στην Ελλάδα και ειδικότερα στο πολιτικό, διπλωματικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν υπήρξε ποτέ μια ιδεώδης λύση.

Σε κάθε ιστορική συγκυρία υπήρχε ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να συνεργαστεί με την Τουρκία. Γιατί πάντοτε η ελληνική πολιτική τάξη δημιουργούσε την εντύπωση ότι ο διάλογος με την Τουρκία και η προσέγγιση και συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, συνιστά «εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Θράκη».

Αυτός ήταν πάντα ο βασικός άξονας που καθόριζε τις αναφορές της ελληνικής διπλωματίας στα ελληνοτουρκικά. Με άλλα λόγια, η ακινησία δεκαετιών στα ζητήματα υψηλής πολιτικής διαμόρφωνε την αντίληψη ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να προσεγγίσουν πολιτικά, καταδικασμένες να επιβιώνουν ως γείτονες με ένταση των στρατιωτικών ανταγωνισμών και με αίσθημα αμοιβαίας καχυποψίας για τις προθέσεις του ενός έναντι του άλλου.

Το προσφυγικό όμως ζήτημα και το τεράστιο μέγεθος που προσλαμβάνει δίνει την δυνατότητα και την ιστορική ευκαιρία στα δύο κράτη και τις πολιτικές τους ηγεσίες να συνεργαστούν ώστε να μην καταστούν Ελλάδα και Τουρκία οι προσφυγικές αποθήκες όλης της Ευρώπης, όπως είναι φανερό ότι επιθυμούν πολλές κυβερνήσεις εντός της Ε.Ε..
Να δείξουν ότι από κοινού μπορούν να προωθήσουν μια πολιτική ελέγχου των προσφυγικών ροών που θα αποστομώσει τους ακραίους της Ευρώπης και θα τους αφαιρέσει προσχήματα που επικαλούνται για να κλείσουν τις βαλκανικές διόδους των προσφύγων και των μεταναστών.

Προς το παρόν, μένω στην αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων που απορρέει από την επίσκεψη Τσίπρα στην Σμύρνη και την σύγκληση του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας και παραθέτω τις βασικές συμφωνίες όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τους δύο πρωθυπουργούς κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών.
«Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη και θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός .

Υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων

Εδώ στη Σμύρνη στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο μια ιστορική πόλη που φέρνει στις μνήμες τον πόνο, την καταστροφή και την προσφυγιά αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Α. Νταβούτογλου στην Σμύρνη.

«Αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας - Άγκυρας, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του λιμανιού της Σμύρνης και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και προσβλέπουμε στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο πόλεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα».

Ανήγγειλε επίσης την κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Έβρο και την κατασκευή δεύτερης γέφυρας στους Κήπους ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το πρακτορείο Αναντολού την οποία από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο ΓΓΕΕ Λ. Κρέτσος .

Για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός ανέφερε πως προωθείται από κοινού ένας μηχανισμός νόμιμης οδού προς την Ευρώπη η οποία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο.

«Να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να περνάνε από το Αιγαίο και να ανοίξουμε νόμιμη και ελεγχόμενη δίοδο με αξιόπιστο μηχανισμό επανεγκατάστασης σε χώρες της ΕΕ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Α. Νταβούτογλου: Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα

Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί από αυτή τη κρίση. Εμείς, ανέφερε απαντάμε από κοινού και αναζητούμε λύσεις που θα μειώσουν τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα του Αιγαίου. «Θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης» τόνισε ο κ Νταβούτογλου ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν.


16 Mart 2016 Çarşamba 10:44

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >