Anasayfa
28-06-2016
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
«Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει 450 χιλιόμετρα καθαρών, πανέμορφων ακτών, που αποτελούν προορισμό για πάνω από 60 εκατομμύρια βαλκάνιους γείτονές μας. Φαίνεται ότι και την φετινή χρονιά θα τύχουμε της προτίμησής τους», δηλώνει, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ, Μιχάλης Αμοιρίδης.

Ήδη, από πέρυσι παρατηρήθηκε μεγάλη τόνωση της κίνησης Βαλκάνιων επισκεπτών στις τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της Αλεξανδρούπολης, στο Φανάρι της Ροδόπης, στην Θάσο, την Καβάλα και τα κοντινά τουριστικά θέρετρα, αυξάνοντας θεαματικά τις κρατήσεις σε δωμάτια και ξενοδοχεία με πληρότητες που άγγιξαν το 100%. Στην βαλκανική τουριστική έκρηξη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συνέβαλε αποφασιστικά και το άνοιγμα του σταθμού διαβατηριακών ελέγχων στην Νυμφαία της Ροδόπης, στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, γεγονός που μίκρυνε τις αποστάσεις από μεγάλα αστικά κέντρα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας.

«Έχουμε κάνει ενέργειες τόσο στα σύνορα με την Τουρκία όσο και με την Βουλγαρία με βελτίωση των υποδομών ώστε νε διευκολυνθεί η προσέλευση των επισκεπτών από τις όμορες βαλκανικές χώρες», σημειώνει ο κ. Αμοιρίδης ο οποίος προβλέπει αύξηση τουλάχιστον κατά 15% των ήδη αυξημένων από το 2015 αφίξεων.

Παράλληλα, η βόρεια και η δυτική Ευρώπη δείχνει την προτίμησή της στην ΑΜ-Θ και παρουσιάζεται άνοδος στις αυξήσεις στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης τους τελευταίους δύο μήνες κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή σεζόν. Γερμανοί, Βρετανοί, Σκανδιναβοί, Πολωνοί, αρχίζουν να ανακαλύπτουν τις ομορφιές της βορειοανατολικής Ελλάδας φέτος καθώς οι κρατήσεις των τουριστικών πρακτόρων δείχνουν αυξητικές τάσεις, ενώ έπονται, με στόχο του χρόνου να είναι πολύ περισσότεροι, Γάλλοι και Ιταλοί επισκέπτες. Η ροή επισκεπτών από την Τουρκία μέσα στον Ιούλιο αναμένεται με περεταίρω αυξητική τάση κατά 5% σε σχέση με το 2015.

«Για μας αυτό το καλοκαίρι αποτελεί την βάση ώστε η ΑΜ-Θ να γίνει πλέον ένας διεθνής προορισμός θερινών διακοπών και το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να τρέχουν και οι δράσεις οργάνωσης και προβολής και άλλων μορφών τουρισμού όπως είναι ο πεζοπορικός και ο θρησκευτικός τουρισμός», επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, σημειώνοντας ταυτόχρονα τις καλές και ποιοτικές υποδομές που υπάρχουν με καλή σχέση τιμής- κόστους. Το μέγεθος αυτών των υποδομών βέβαια δεν επαρκεί, ειδικά στην παραλιακή ζώνη και γίνεται προσπάθεια για προσέλκυση τοπικών και ξένων επιχειρηματιών που θα ήθελαν να επενδύσουν στον τομέα αυτό.

Θάσος και Σαμοθράκη αποτελούν τα δύο διαμάντια το βορείου Αιγαίου. Η Θάσος είναι για δεκαετίες πόλος έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες, με καλές υποδομές και με εύκολη σύνδεση με το ηπειρωτικό κομμάτι, από Καβάλα και Κεραμωτή.

Όσο για την Σαμοθράκη είναι ένας παραδεισένιος τόπος που ενδείκνυται για τους λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, για μια διαφορετική προσέγγιση των διακοπών τους. Η σύνδεση της Σαμοθράκης με το λιμάνι του Λαυρίου, εφόσον τελικά επιτευχθεί, θα της προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας όμως, σύμφωνα με τον κ. Αμοιρίδη, είναι οι ειδικές μορφές τουρισμού, που θα πρέπει να «δουλευτούν» από τη τοπική κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η παρθένα φύση και τα ιστορικά μνημεία του τόπου, προσφέρονται γι’ αυτό.

Προβληματίζει, τέλος, η έλλειψη τουριστικών πρακτόρων στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρειας. «Πρέπει να δημιουργηθούν τουριστικοί πράκτορες συνεχόμενου τουρισμού καθώς αυτοί αποτελούν έναν σημαντικό κρίκο σε μια αλυσίδα προσέλκυσης επισκεπτών σε μια περιοχή», καταλήγει ο Μιχάλης Αμοιρίδης.


28 Haziran 2016 Salı 20:11

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >