Anasayfa
15-10-2016
Γιατί δεν παίρνουν όσα δικαιούνται οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης;
Εχει αναπτυχθεί ένας διάλογος τους τελευταίους μήνες στην Θράκη για τον καπνό ο οποίος μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπόλαρη στην Κομοτηνή, παραμένει ημιτελής καθώς δεν θεωρώ ότι δόθηκε μια ξεκάθαρη απάντηση σε ένα απλό ερώτημα. Σκοπεύει η κυβέρνηση να ενισχύσει τους καπνοπαραγωγούς του μπασμά της Θράκης με πρόσθετη ενίσχυση επί της βασικής τιμής του προϊόντος, από την στιγμή που αποτελεί μια καλλιέργεια με εξαγωγικό χαρακτήρα, μοναδικής στο είδος της και επιπλέον καλλιεργείται σε φτωχές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με κίνδυνο αφανισμού ολόκληρων χωριών εφόσον αυτή η καλλιέργεια εκλείψει;
Η απάντηση του κ. Μπόλαρη ήταν ότι ενισχύονται όλα τα προϊόντα που παράγονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και ότι ο καπνός ανατολικού τύπου, μπασμάς, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος καπνός στον κόσμο.
Ας πάμε όμως να δούμε τα πραγματικά στοιχεία τώρα τόσο για τις ενισχύσεις των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών όσο και για την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης.

Με ανάρτηση που έκανε πριν λίγες μέρες στο Facebook, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης-Έβρου, Χουσείν Εσάτ μας ενημερώνει ότι μετά από επίσκεψή του στον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Αθήνα έλαβε τις εξής δεσμεύσεις από τον συνομιλητή του, (τις παραθέτω όπως ακριβώς γράφτηκαν):

«Σχετικά με την εξισωτική αποζημίωση έχει πλέον ονομαστεί Μέτρο 13,1 Χορήγηση Αντισταθμικής Ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές και σε 13.2 Χορήγηση Αντισταθμικής Ενίσχυσης σε μειονεκτικές περιοχές, θα χορηγηθούν 10 ευρώ ανά στρέμμα ασχέτως καλλιέργειας μόνιμης κατοικίας και εισοδήματος παραγωγού μόνο να μην ξεπερνά τα 3,000 ευρώ ανά Μέτρο ( αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο συνδυασμός των δυο Μέτρων μπορεί να δώσει και πάνω από 3,000 ευρώ ). Αυτό σημαίνει ότι τα χωράφια χωρίζονται ανάλογα την γεωγραφική τους ιδιότητα σε ορεινά και μειονεκτικά.

Σχετικά με τους παραγωγούς που δεν έχουν κάνει δήλωση καλλιέργειας για το 2015 ή είναι κάτω από 4 στρέμματα (25,000 Πανελλαδικά) μας διαβεβαίωσε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προσπαθήσει να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα Κοινοτικά Κονδύλια που ανήκουν στους παραγωγούς αλλά δεν μπορούν να κάνουν πράγματα που απαγορεύονται από τους κοινοτικούς νόμους και κανονισμούς».

Με άλλα λόγια θα χορηγηθούν ενισχύσεις 10 ευρώ ανά στρέμμα σε όλους όσους καλλιεργούν σε ορεινές περιοχές και 10 ευρώ σε όλους όσους καλλιεργούν σε μειονεκτικές περιοχές. Και αν κάποιος έχει ένα χωράφι σε ορεινή και ένα χωράφι σε μειονεκτική περιοχή, θα μπορεί να ενισχυθεί με 10 ευρώ και από τα δύο μέτρα αρκεί το συνολικό ποσό της ενίσχυσης να μην ξεπερνά τις 3.000 ευρώ.

Για να μπορέσει κάποιος καπνοπαραγωγός να πάρει συνεπώς ενίσχυση 3.000 ευρώ θα πρέπει να καλλιεργεί συνολικά 300 στρέμματα Χ 10 ευρώ/στρέμμα= 3.000 ευρώ. Ή να διαθέτει 150 στρέμματα σε ορεινές περιοχές και 150 στρέμματα σε μειονεκτικές περιοχές αθροιστικά. Διερωτώμαι αν υπάρχει ένας (1) παραγωγός στην Ροδόπη που να σπέρνει 300 στρέμματα καπνά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Αν υπάρχει, τότε πράγματι αυτός ο τυχερός θα πάρει ενίσχυση 3.000 ευρώ. Αν υπολογίσουμε όμως ότι οι εκτάσεις των καλλιεργητών μπασμά στην Ροδόπη δεν ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τα 50 στρέμματα, τότε κάποιος που έχει 50 στρέμματα θα πάρει πρόσθετη ενίσχυση 500 ευρώ. Ενώ αν έχει 20 στρέμματα, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους θα πάρει πρόσθετη ενίσχυση συνολικά 200 ευρώ!

Κι όμως υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ως κράτος –μέλος της Ε.Ε., μπορεί να δώσει πρόσθετες ενισχύσεις στον καπνό, αν το επιθυμεί η πολιτική ηγεσία. Πώς;

Σύμφωνα με τον διευθυντή Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσο Χανιώτη «η πρόταση που έγινε στην προηγούμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, έδινε την δυνατότητα στις χώρες-μέλη να προσδιορίσουν τις ενισχύσεις που θέλουν αγρονομικά και οικονομικά. Και μάλιστα στην πρόταση είχε μπει και μία ιδέα για ένα 5% του συνολικού προϋπολογισμού που θα μπορούσε να δώσει η χώρα-μέλος σε εκείνες τις περιοχές που έκρινε ότι έχουν χάσει όταν έγινε ή ανισοκατανομή. Μόνο μία χώρα, έχει κάνει χρήση μέχρι τώρα αυτής της δυνατότητας και είναι η Δανία. Ή Ελλάδα χωρίστηκε σε τρεις ευρύτερες περιοχές με κριτήρια που είναι κάπως αντικειμενικά. Η Ελλάδα θα πρέπει λοιπόν ενόψει της νέας χρονιάς να στείλει τα στοιχεία από την εφαρμογή του πρώτου χρόνου της μεταρρύθμισης. Θα υπάρχει κάποιο υπόλοιπο αναδιανομής. Είναι ή μεγάλη ευκαιρία δύο -τρεις ελληνικές περιφέρειες μεταξύ των οποίων ξεκάθαρα είναι η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τα νησιά, με βάση οικονομικά κριτήρια να πάρουν αυτό το πλεόνασμα στην αναδιανομή, ειδικά για την Θράκη για την ενίσχυση του καπνού».

«Η Θράκη, θίγεται γιατί είναι μονοκαλλιέργεια ο καπνός, παράλληλα, όμως, ένα προϊόν που έχει αγορά.

Κατά συνέπεια μπορείτε να αναπτύξετε προγράμματα που δείχνουν από πλευράς σεβασμού περιβαλλοντικών κριτηρίων και κλιματικής αλλαγής και να είσαστε έτοιμοι να κάνετε κάθε τι το αναγκαίο για να βελτιώσετε τα προγράμματα που δίνουν την δυνατότητα να στηριχθούν οι μειονεκτικές περιοχές», κατέληξε ο κ. Χανιώτης.

Στην απάντησή του ο επίτροπός Γεωργίας της Ε.Ε.,Φιλ Χόγκαν, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή Μίλτου Κύρκου για τις ενισχύσεις στον μπασμά ανέφερε:

«Το σύστημα των ποσοστώσεων παραγωγής για τον καπνό καταργήθηκε το 2004 και οι περισσότερες άμεσες ενισχύσεις της ΕΕ χορηγούνται χωρίς καμία σύνδεση με συγκεκριμένο είδος ή όγκο παραγωγής.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, οι εκτάσεις που προορίζονται για οποιοδήποτε είδος παραγωγής μπορεί να είναι επιλέξιμες για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης που καθορίζεται στον τίτλο III του κανονισμού (EΕ) αριθ. 1307/2013 , υπό τον όρο ότι ο γεωργός ενεργοποιεί τα δικαιώματα ενίσχυσης και συμμορφώνεται με τον ορισμό των «επιλέξιμων εκταρίων» (άρθρο 32 παράγραφος 2 στοιχείο α) του εν λόγω κανονισμού). Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα που ορίζονται στο κεφάλαιο IV - άρθρα 48 και 49 του εν λόγω κανονισμού.
Τέλος, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 για την αγροτική ανάπτυξη επιτρέπει επίσης στα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα».

Τα συμπεράσματα δικά σας…



15 Ekim 2016 Cumartesi 14:12

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >