Anasayfa
07-11-2016
Ρατσιστικό «μπλόκο» στο τζαμί του Βοτανικού
Mια ρατσιστική κατάληψη έχει στηθεί από τον Ιούλιο μέσα στον χώρο όπου πρόκειται να ανεγερθεί το τέμενος στον Βοτανικό.

Τα λίγα άτομα του ακροδεξιού χώρου που έχουν καταλάβει το σημείο -από τα οποία μάλιστα κάποια κυκλοφορούν με στρατιωτικά ρούχα και στολές παραλλαγής- αποκαλούν την κατάληψή τους «Στέγη αστέγων» και διατυμπανίζουν ότι απευθύνεται μόνο σε Έλληνες.

Η κατάληψη αυτή, λοιπόν, μιμείται τις πρακτικές μίσους των συσσιτίων και των αιμοδοσιών «μόνο για Έλληνες» που υποχρεώθηκε να σταματήσει να διοργανώνει η Χρυσή Αυγή μετά την ψήφιση της σχετικής αντιρατσιστικής διάταξης στον νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Φυσικά η περιβόητη «Στέγη αστέγων Βοτανικού» ή το «hotspot για Έλληνες», όπως επίσης αποκαλούν την ίδια κατάληψη, δεν είναι κάτι άλλο από μια νέα επιχείρηση μπλοκαρίσματος της δημιουργίας του επίσημου χώρου λατρείας που θα καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων της Αττικής.
Πρώτα είδαμε την πρακτική των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία είχε μπλοκάρει για χρόνια την ανέγερση του τεμένους, και όταν τελικά, μόλις πριν από λίγους μήνες, αυτή έπεσε στο κενό, είδαμε πια να καταλαμβάνεται ο ίδιος ο χώρος του μελλοντικού τεμένους.

Και μάλιστα, για να ενισχύσει τη θέση της στον χώρο, η κατάληψη αυτή επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το σοβαρό ζήτημα των αστέγων, διασπείροντας παράλληλα το ρατσιστικό μίσος κατά των προσφύγων και των μεταναστών.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Δεκέμβριο του 2011 ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ προσέφυγε κατά της ανέγερσης του τεμένους στον Βοτανικό στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο συνεδρίασε δημόσια τον Απρίλιο του 2013.

Μαζί του προσέφυγαν ακόμα, χρησιμοποιώντας τον ίδιο δικηγόρο, εννέα φυσικά πρόσωπα, καθώς και ένας σύλλογος με έδρα τον Βοτανικό και με την επωνυμία «Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Η Αθηνά”».
Τον Ιούνιο του 2013 το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή αυτή και η απόφαση δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2014.

Στη συνέχεια, περισσότερα από 100 φυσικά πρόσωπα προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ κατά του τεμένους στον Βοτανικό.

Κατά τη δημόσια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2015 ο σύλλογος «Αθηνά» καλούσε τον κόσμο του να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τελικά απέρριψε και πάλι τις αιτιάσεις των προσφευγόντων, με την απόρριψη να δημοσιεύεται σε δημόσια συνεδρίαση στις 30 Ιουνίου του 2016, ανάβοντας το πράσινο φως για τη δημιουργία του επίσημου μουσουλμανικού χώρου λατρείας.

Στις 11 Ιουλίου του 2016, ο σύλλογος «Αθηνά, προχωρά μαζί με άλλες ακροδεξιές ομάδες στην κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό.
Όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», στην κατάληψη εμφανίζονται να μετέχουν επίσης ο σύλλογος εφέδρων «Πολίτες- Οπλίτες» και η «Αναγέννηση Ελλήνων».

Γρήγορα η «Στέγη αστέγων» προσέλκυσε το ενδιαφέρον οργανώσεων και στελεχών του ακροδεξιού χώρου. Ανάμεσα στους υποστηρικτές της συγκεκριμένης κατάληψης βρίσκεται και ο μητροπολίτης Αμβρόσιος Καλαβρύτων.

Φυσικά τη στήριξή της στη «Στέγη αστέγων» έχει δηλώσει και η Χρυσή Αυγή, μέσω ψηφίσματος της παράταξης Παναγιώταρου στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά παράλληλα επισήμως δεν θέλει να εμφανιστεί και ως ταυτισμένη με την κατάληψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χρυσή Αυγή διοργάνωσε προ ημερών συγκέντρωση ενάντια στην ανέγερση του τεμένους, έξω ακριβώς από τον χώρο της κατάληψης και όχι μέσα, την οποία απέδωσε πάλι σε κάποια «επιτροπή κατοίκων Βοτανικού», αλλά οι κεντρικοί ομιλητές ήταν η ηγετική ομάδα της οργάνωσης και βέβαια ο ίδιος ο Αρχηγός της, Ν. Μιχαλολιάκος.

Κατά τη συγκέντρωση ο βουλευτής της Χ.Α., Γιάννης Λαγός δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τον αγώνα και κάποιων λίγων ανδρών και γυναικών που είναι εδώ μέσα αυτή τη στιγμή και φυλάνε τον χώρο αυτόν για να μη γίνει η ανέγερση του τζαμιού. Θα είμαστε κι εμείς παρόντες γιατί εκτός από το Κοινοβούλιο που κάνουμε μια δουλειά που μας έχει ανατεθεί και προσπαθούμε να αναδείξουμε τα ζητήματα, κυρίως οι χρυσαυγίτες είμαστε αγωνιστές τους δρόμου, της πλατείας και της ιδέας. Δεν είμαστε κοινοβουλευτικοί να κρυβόμαστε πίσω από έδρανα».
Τη δράση αυτή μάλιστα την έχουμε δει και κατά των άτυπων μουσουλμανικών χώρων λατρείας, με πιο γνωστή βέβαια την υπόθεση του εμπρησμού τζαμιού στην πλατεία Αττικής στις 30/10/2010 από το τάγμα εφόδου του Αγ. Παντελεήμονα, το οποίο επιχείρησε να κάψει ζωντανούς δεκάδες υπηκόους Μπανγκλαντές.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι τον Αύγουστο που μας πέρασε, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με ευρύτατη πλειοψηφία (206 υπέρ, 24 κατά, σε σύνολο 230 παρόντων βουλευτών), η διάταξη για την επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με την ανέγερση ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό.

7 Kasım 2016 Pazartesi 15:06

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >