Anasayfa
13-02-2017
Κόβουν τη βίζα-εξπρές για Τούρκους στο Αιγαίο
Νέο βαρύ πλήγμα στον τουρισμό και στις ήδη τραυματισμένες τοπικές οικονομίες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού προβλήματος, αναμένεται να επιφέρει η κατάργηση φέτος της δυνατότητας επιτόπου έκδοσης βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες.

Το μέτρο εφαρμόστηκε πιλοτικά τα τελευταία χρόνια στους μήνες από Απρίλιο έως Οκτώβριο και λειτούργησε ευεργετικά για τις τοπικές οικονομίες της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Ρόδου, που προσέλκυσαν μεγαλύτερο αριθμό Τούρκων επισκεπτών. Οι τελευταίοι είχαν τη δυνατότητα να περνούν στα ελληνικά νησιά εύκολα, με μικρό κόστος και ελάχιστες διατυπώσεις, να θεωρούν τα διαβατήριά τους και να εκδίδουν 15νθήμερη βίζα από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές με την άφιξή τους στα λιμάνια. Μεγάλος αριθμός κατοίκων των μικρασιατικών παραλίων επέλεγε έτσι κάποιο από τα νησιά για τις θερινές του διακοπές, ενώ ακόμη περισσότεροι, συνδύαζαν τις διακοπές τους στα παράλια με «αποδράσεις» στην Ελλάδα.

Με επιστολή του προς τους βουλευτές Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, έκανε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχτηκε την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος και φέτος, «παρά τις επίπονες προσπάθειες και συνεχείς παρεμβάσεις του υπουργείου Εξωτερικών», όπως αναφέρει στην επιστολή.

«Τα χτυπήματα έρχονται απανωτά. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτη Χατζηκυριάκου. «Η τουρκική αγορά ήταν ίσως η μοναδική που έμεινε σταθερή στην προσφυγική κρίση ή επηρεάστηκε λίγο. Έρχονται καράβια από το Αϊβαλί και το Δικελί, φέτος υπάρχει ενδιαφέρον σύνδεσης και της Βόρειας Λέσβου μέσω του λιμανιού της Πέτρας, ανοίγοντας τον δρόμο προς την αγορά της Κωνσταντινούπολης», προσέθεσε.

Πέρυσι επισκέφθηκαν τη Λέσβο περίπου 38.000 Τούρκοι τουρίστες και οι 6.000 απ΄ αυτούς εξέδωσαν βίζα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τώρα οι φορείς του νησιού θεωρούν πως ο αριθμός τους θα μειωθεί σημαντικά, καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να προσφεύγουν στις ελληνικές προξενικές Αρχές ή στα visa centers, να περιμένουν μέρες για την έκδοση βίζας και να πληρώνουν τριπλάσιο ποσό από τα 30-35 ευρώ του παράβολου.

Για πολιτική που τιμωρεί μια τοπική κοινωνία, κάνει λόγο ο δήμαρχος Λέσβου, Σπ. Γαληνός, με επιστολή του προς τον Έλληνα επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο.

Στη Χίο, νούμερο ένα τουριστικό προορισμό για Τούρκους επισκέπτες, (δέχτηκε πέρυσι 80.000 αφίξεις), οι τουριστικοί φορείς θεωρούν την κατάργηση του πιλοτικού μέτρου πλήγμα μεν αλλά όχι καταστροφικό. «Οι περισσότεροι επισκέπτες έχουν πράσινη βίζα και μόνο ένα 10% έρχεται με αυτό τον τρόπο. Θα μας πλήξει, αλλά δεν θα είναι καταστροφή», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Γιώργος Μισιτζής.

Στην Θράκη, εντωμεταξύ, σε εκκρεμότητα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της δυνατότητας έκδοσης βίζας 72 ωρών για τους Τούρκους επισκέπτες για τουριστικούς λόγους, που αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτικών εκπροσώπων και παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την βόρεια Ελλάδα είχαν καταθέσει ερώτηση πριν δύο χρόνια για το ζήτημα της βίζας των 72 ωρών για πολίτες της Τουρκίας, προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας –Τουρισμού και Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η έκδοση βίζας 72 ωρών, θα διευκολύνει και θα δώσει επιπλέον κίνητρα, αντί να ταλαιπωρεί και να αποθαρρύνει, τους Τούρκους πολίτες να ταξιδέψουν στον Έβρο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τουριστικές επισκέψεις βραχείας διάρκειας και θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εισερχόμενων τουριστών από την Τουρκία, αποδίδοντας πολλαπλά οφέλη για τις ανωτέρω περιοχές.

«Οι παρούσες χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες έκδοσης βίζας, εμποδίζουν αρκετούς Τούρκους πολίτες να επισκεφτούν τις εν λόγω περιοχές για λίγες ημέρες, όπως θα επιθυμούσαν. Η βελτίωση των υποδομών, σε συνδυασμό με διευκολύνσεις στη διαδικασία χορήγησης βίζας, η επαρκής στελέχωση στις πύλες εισόδου, η εφαρμογή μειωμένων τιμών στις θεωρήσεις εισόδου σε ειδικές κατηγορίες πολιτών ώστε να γίνει περισσότερο δελεαστική η επίσκεψη των τουριστών, ιδιαίτερα σε περιόδους εκτός αιχμής, θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Για το σκοπό αυτό, είναι ευθύνη της Πολιτείας να αξιοποιήσει όλα τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να απλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση της τουριστικής βίζας 72 ωρών», ανέφεραν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Από τότε, όχι μόνο δεν υπήρξε νομοθέτηση αυτού του μέτρου, αλλά αντιθέτως, καταργείται και το ευνοϊκό μέτρο της βίζας-εξπρές για τους Τούρκους που επισκέπτονται τα νησιά του Αιγαίου!

Δυστυχώς, οι πολιτικές σκοπιμότητες αποδεικνύεται τελικά ότι βλάπτουν σοβαρά τις οικονομικές σχέσεις και τις τουριστικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες.


13 Şubat 2017 Pazartesi 16:28

Damon Damianos
Kalimerhaba
Diğer yazılar >